Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Τι προβλέπει η συμφωνία για χρέος, επιτόκια και «ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ»


simaies_melh_ee-2-thumb-large



ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2011
Το τελικό κείμενο της συμφωνίας που δόθηκε στη δημοσιότητα λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής αναφέρει μεταξύ άλλων:


- Το συνολικό ποσό για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας στο πλαίσιο του 2ου προγράμματος ανέρχεται σε 109 δισ. ευρώ. Προβλέπονται χαμηλά επιτόκια, που νωρίτερα ο Γάλλος πρόεδρος Ν. Σαρκοζί προσδιόρισε στο εύρος του 3,5% - 4%. Οπως είπε ο ίδιος ο μηχανισμός που είναι πια γνωστός ως EFSF θα μπορεί να παρεμβαίνει τόσο στην πρωτογενή όσο και στη δευτερογενή αγορά ομολόγων υπό τον συντονισμό και τις οδηγίες της ΕΚΤ. "Θα παρακολουθούμε πολύ στενά την αυστηρή εφαρμογή του προγράμματος, που θα βασίζεται στη διαρκή αξιολόγησή του από την Κομισιόν σε συνεργασία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ" αναφέρεται στο κείμενο που είναι δηλωτικό του στενής εποπτείας υπό την οποία θα βρίσκεται η χώρα.
- Τα δάνεια που θα θα δοθούν από το EFSF αντί 7,5 χρόνια θα έχουν διάρκεια "τουλάχιστον 15 χρόνια και έως 30 χρόνια με 10ετή περίοδο χάριτος".

- Δημιουργείται ομάδα εργασίας στην Κομισιόν που σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές για τη διαμόρφωση ενός προγράμματος ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Πρόκειται για το "ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ" που θα χρησιμοποιηθεί προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

- Ο ιδιωτικός τομέας θα συμμετέχει σε εθελοντική βάση. "Η καθαρή του συνεισφορά εκτιμάται στα 37 δισ. ευρώ" ωστόσο υπάρχει μια υποσημείωση στο κείμενο της συμφωνίας που λέει πως το ανωτέρω ποσό αφορά στην περίοδο 2011-2014. Γίνεται επίσης λόγο για πρόγραμμα επαναγοράς χρέους, ύψους 12,6 δισ. ευρώ, ενώ για την περίοδο 2011-2019 η συνολική συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα "εκτιμάται στα 106 δισ. ευρώ".

Δεν υπάρχουν σχόλια: