Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Απάντηση Μαγκριώτη σε Κουσελά για τις αυξήσεις των διοδίων.



Ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Γιάννης Μαγκριώτης απάντησε στην από 6-2-2012 Ερώτηση του  βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρη Κουσελά.

Με την Ερώτησή του, ο Μεσσήνιος βουλευτής ζητούσε να επανεξετασθούν οι αυξήσεις των τιμών διοδίων, ώστε να διαμορφωθούν αυτές σε ανάλογα επίπεδα με τις εξελίξεις στο εισόδημα και τις οικονομικές δυνατότητες των χρηστών τους και να υπάρξουν ειδικές εκπτώσεις στα διόδια για ανέργους ή οικονομικά μειονεκτούντες. 


Η απάντηση του υφυπουργού έχει ως εξής:

«Σχετικά µε την από 01.02.2012 µεταβολή της τιµής των διοδίων στους αυτοκινητόδροµους που κατασκευάζονται µε Συµβάσεις Παραχώρησης, επισηµαίνεται ότι αυτή προήλθε από την εφαρµογή της ετήσιας τιµαριθµικής προσαρµογής, η οποία αποτελεί έναν από τους όρους των Συµβάσεων που υπογράφηκαν το 2007 και κυρώθηκαν µε Νόµο από τη Βουλή το ίδιο έτος.

Πρέπει να τονιστεί ότι η αθέτηση των όρων, των υπόψη Συµβάσεων, δίνει τη δυνατότητα στους Παραχωρησιούχους να ζητήσουν αποζηµιώσεις από το Ελληνικό Δηµόσιο, τις δε αποζηµιώσεις αυτές θα κληθούν να πληρώσουν ακριβά όλοι ανεξαρτήτως οι Έλληνες φορολογούµενοι.

Επισηµαίνεται ότι για τα διόδια των αυτοκινητοδρόµων που κατασκευάζονται µε το καθεστώς των Συµβάσεων Παραχώρησης, το Υπουργείο έχει προτείνει από τις αρχές του 2010 τη µείωσή τους. Η πρόταση αυτή έχει ενσωµατωθεί στο Μνηµόνιο συναντίληψης που έχει υπογράψει στις αρχές καλοκαιριού 2011 το Δηµόσιο µε τους Παραχωρησιούχους. Η αλλαγή στα διόδια µπορεί να γίνει µόνο αν συµφωνήσουν και οι δύο πλευρές.

Επιπλέον, το Υπουργείο ζήτησε να µην αυξηθούν τα διόδια από τους Παραχωρησιούχους όπως προέβλεπαν οι συµβάσεις του 2007 κατά 33% από το Κλειδί Ηµαθίας µέχρι τις Ράχες Μαλιακού και κατά 50% από τη Σκάρφεια στο Πέταλο, µέχρι την Αθήνα και από Αθήνα µέχρι την Κόρινθο από το καλοκαίρι του 2011, κάτι που έγινε. Είναι βέβαιο ότι ο Παραχωρησιούχος θα ζητήσει µε βάση τη σύµβαση του 2007, την κάλυψη από το Δηµόσιο των απωλειών εσόδων.

Τέλος, στα πλαίσια των διαπραγµατεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη µεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των Παραχωρησιούχων και των Τραπεζών με σκοπό την επανεκκίνηση των έργων, έχουν τεθεί από πλευράς Δημοσίου και όροι για την επαναδιαπραγμάτευση του ύψους των διοδίων τελών µε µείωσή τους, ιδιαίτερα στους οδικούς άξονες που βρίσκονται υπό κατασκευή, όπως είναι το τµήµα Κόρινθος-Πάτρα. »

Δεν υπάρχουν σχόλια: