Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ:ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ...!!!


Το βιογραφικό του νέου Υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα




Πηγή: Express.gr  26/06/12-15:12
Βιογραφικό σημείωμα του καθηγητή Γιάννη Στουρνάρα: Ο νέος Υπουργός Οικονομικών, Ιωάννης Στουρνάρας, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 10 Δεκεμβρίου 1956. Τελείωσε το Δημόσιο Γυμνάσιο Φιλοθέης το 1974 και αποφοίτησε από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1978. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης από το οποίο απέκτησε Master και Διδακτορικό (MPhil 1980, DPhil 1982) με ειδικότητα στην Οικονομική Θεωρία και Πολιτική. Στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης εργάστηκε από το 1981 έως το 1985 ως Research Fellow και Lecturer στο Κολλέγιο St. Catherine΄s.

Παράλληλα εργάστηκε ως Ερευνητής στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Σπουδών του ιδίου Πανεπιστημίου με ειδικότητα στην αγορά πετρελαίου και τις επιπτώσεις των πετρελαϊκών κρίσεων στην παγκόσμια οικονομία. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα και την εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων εργάστηκε ως Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών (1986-1989) σε θέματα Δημοσίων Επιχειρήσεων και Εισοδηματικής Πολιτικής, και της Τράπεζας της Ελλάδος (1989-1994) σε θέματα Νομισματικής Πολιτικής. Την περίοδο εκείνη εκπροσωπούσε την Τράπεζα της Ελλάδος ως αναπληρωματικό μέλος στις Συνόδους των Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο διδάσκει από το 1989. Διδάσκει Μακροοικονομία και Οικονομική Πολιτική, ενώ έχει  δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά σε τομείς όπως: Μακροοικονομία, Θεωρία 'Αριστης Φορολογίας, Δυναμική Δημοσίου Χρέους, Οικονομική και Νομισματική ΄Ενωση, Ενεργειακά Οικονομικά, Νομισματική Πολιτική, Στρεβλώσεις των Χρηματοπιστωτικών Συστημάτων. Τα επιστημονικά και επαγγελματικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στους εξής τομείς : μακροοικονομική θεωρία, οικονομική πολιτική, διεθνή οικονομικά, δημόσια οικονομικά, νομισματική πολιτική, οικονομικά των τραπεζών, αξιολόγηση επενδύσεων, επιπτώσεις της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης στην οικονομία, στο τραπεζικό σύστημα και στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου, επιπτώσεις των ατελειών του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην πραγματική οικονομία, ενεργειακά οικονομικά.

Από το 1994 έως τον Ιούλιο του 2000 ήταν Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Από τη θέση αυτή συμμετείχε στο σχεδιασμό της μακροοικονομικής και διαρθρωτικής πολιτικής (ιδιαίτερα στην εκπόνηση των Προγραμμάτων Σύγκλισης) και εκπροσωπούσε το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών στη Νομισματική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από τη θέση αυτή συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση. Επίσης είχε την ευθύνη για τις ετήσιες διαβουλεύσεις με τους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Από το 1994 έως το 1997 ήταν Αντιπρόεδρος της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ), ενώ ήταν μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) από το 1998 έως τον Ιούλιο του 2000.

Από το 2000 μέχρι το 2004 ήταν Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εμπορικής Τράπεζας και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.

Τον Ιούνιο του 2005 εκλέχθηκε Επίτροπος (Trustee) της Γενναδίου Βιβλιοθήκης.
Από το 2005 μέχρι τον Αύγουστο του 2008 ήταν  Διευθύνων Σύμβουλος της ΚΑΠΠΑ Χρηματιστηριακής. Έως σήμερα έχει τη θέση του Γενικού Διευθυντή στο ΙΟΒΕ (Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών). 
Ο Γιάννης Στουρνάρας διατέλεσε Υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στην υπηρεσιακή κυβέρνηση του Π. Πικραμμένου (Μάιος 2012).

Δεν υπάρχουν σχόλια: