Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

 Κόκκινες γραμμές θέτει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά την επαναγορά ομολόγων και τις εναλλακτικές λύσεις αν αποτύχει, όπως προκύπτει από την επίσημη και καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του εκπροσώπου Τζέρυ Ράις. Αν και ο Ράις απέφυγε να τοπιθετηθεί ευθέως ο γεμάτος περιστροφές λόγος του και η....
γεμάτη νόημα αναπαραγωγή της δήλωσης Λαγκάρντ καθώς και η εμμονή στο σύνολο των αποφάσεων του Eurogroup φίνουν με σαφήνεια το στίγμα της πολιτκής του Ταμείου.


Η απροθυμία των τραπεζών να συμμετάσχουν εθελιντικά στο πρόγραμμα επαναγοράς του χρέους σε συνδυασμό με την άρνηση των μικροομολογιούχων και των Ασφαλιστικών Ταμείων αναγκάζουν την κυβέρνηση να στραφεί στο εξωτερικό, όπου οι μόνοι πρόθυμοι είναι τα hedge funds που αγόρασαν φθηνότερα από την προσφερόμενη τιμή.

Τα δεδομένα αυτά αναγκάζουν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μαζί με τους συμβούλους, Deutsche Bank και JP Morgan, να αναζητήσουν νέα σενάρια για τη μείωση του χρέους καθώς και κεφάλαια για τη χρηματοδότηση του σχεδίου, καθώς δεν θα διατεθούν κοινοτικοί πόροι.

Το ΔΝΤ όμως επιλέγει να τοποθετηθεί απριόρι επιφυλακτικά έως και αρνητικά απέναντι σε παρεκκλήσεις από τα συμφωνηθέντα περιορίζοντας τα περιθώρια ελιγνώ την κυβέρνησης, η οποία προσπαθεί να αποφύγει το... λάθος: Τον εξαναγκασμό των ιδιωτών ή κάποιων εξ αυτών καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης προκαλώντας δεύτερο πιστωτικό γεγονός και υποβάθμιση της χώρας σε καθεστώς "επιλεκτικής χρεοκοπίας".

Μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η έκθεση της Moody's η οποία εκτιμά ότι ο κίνδυνος χρεοστασίου προς τους ιδιώτες πιστωτές που κατέχουν μόλις το 30% είναι ορατός.

Αν απορριφθούν οι εναλλακτικές λύσεις που θα ακολουθήσουν ενδεχόμενη αποτυχία του προγράμματος επαναγοράς τότε η Ελλάδα θα βρεθεί ενώπιον του διλλείμματος: Ελεγχόμενο πιστωτικό γεγονός ή ανεξέλεγκτη χρεοκοπία χωρίς τη δόση.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση αν εξετάζεται «plan Β» σε περίπτωση που δεν επιτύχει το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων. Ο κ. Ράις επανέλαβε τα όσα είχε δηλώσει η Κριστίν Λαγκάρντ μετά τις αποφάσεις του Eurogroup, υπογραμμίζοντας ότι η συμφωνία είναι «σημαντική και συγκεκριμένη» και ότι στο σύνολό τους αυτά τα μέτρα μπορούν να βοηθήσουν στην επαναφορά του ελληνικού χρέους σε βιώσιμη κατεύθυνση.

Μερταξύ άλλων επισήμανε ότι, σύμφωνα με τη συμφωνία, το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, μέσω σημαντικών μέτρων -εκ των προτέρων- κατά 20% του ΑΕΠ. Επίσης, σημείωσε ότι το ΔΝΤ χαιρετίζει τη δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων να επαναφέρουν το ελληνικό χρέος ουσιαστικά κάτω από το 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022, κάτι που εξαρτάται από την «πλήρη εφαρμογή» του προγράμματος από την Ελλάδα, όπως σημείωσε. Επίσης, αναφέρθηκε στις «σημαντικές προσπάθειες» της ελληνικής κυβέρνησης για την προώθηση δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ καλοσώρισε την ανακοίνωση των ελληνικών αρχών για να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα η διαδικασία επαναγοράς ομολόγων, προσβλέποντας στην εφαρμογή της.

Ο κ. Ράις απέφυγε να αναφερθεί σε ημερομηνίες που θα συνέλθει το εκτελεστικό συμβούλιο του Ταμείου για να συζητήσει το ελληνικό πρόγραμμα. «Νομίζω ότι θα πρέπει να περιμένουμε να προχωρήσει η διαδικασία (επαναγοράς ομολόγων) και μετά να εξετάσουμε το ζήτημα», όπως είπε, σημειώνοντας ότι στη συνέχεια, η γενική διευθύντρια, Κριστίν Λαγκάρντ, θα είναι σε θέση να ενημερώσει το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ για την πρώτη αναθεώρηση του ελληνικού προγράμματος.

Τέλος, ανακοίνωσε ότι η κ. Λαγκάρντ δεν θα παραστεί στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup.



http://www.sofokleousin.gr/a

Δεν υπάρχουν σχόλια: