Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Στην λίστα του MIT με τους σημαντικότερες προσωπικότητες όλων των εποχών, τέσσερις αρχαίοι Έλληνες

Οι ερευνητές της ομάδας "Micro Connections" του αμερικανικού πανεπιστημίου MIT, με επικεφαλής τον Σίζαρ Χιντάλγκο, έφτιαξαν μια λίστα με προσωπικότητες που σήμερα έχουν την μεγαλύτερη επιρροή στον πλανήτη και μέσα σε αυτή την λίστα βρίσκονται και τέσσερις αρχαίοι Έλληνες.

Σημειώνεται πως οι ερευνητές εξέτασαν προσωπικότητες που γεννήθηκαν πριν το....
1950 με τους Αριστοτέλη, Πλάτωνα, Αρχιμήδη και Σωκράτη να έχουν την δική τους θέση σε αυτή την λίστα. Έτσι λοιπόν, υπολογίζοντας δεδομένα από όλες τις εκδόσεις της Wikipedia, στην έκτη θέση βρίσκεται ο Αριστοτέλης (384-322 π.Χ.), ο οποίος γεννηθείς στα Στάγιρα της Χαλκιδικής μαθήτευσε στην Ακαδημία Πλάτωνος, όπου αργότερα δίδαξε πολιτική και ρητορική. Καθοριστική υπήρξε η συμβολή του στη φυσική φιλοσοφία, ενώ υπήρξε ο σημαντικότερος από τους διαλεκτικούς της αρχαιότητας. Στην ένατη θέση της λίστας του αμερικανικού Πανεπιστημίου βρίσκεται ο δάσκαλός του, Πλάτωνας (428-347 π.Χ.), ο μεγάλος Αθηναίος φιλόσοφος που έγραψε την "Απολογία του Σωκράτους" και περιέγραψε την ιδανική πολιτεία στην "Πολιτεία" και στους "Νόμους" του.
Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνει ο Αρχιμήδης, από τις Συρακούσες, ο οποίος θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους φυσικούς, μαθηματικούς και μηχανικούς της αρχαιότητας και είναι γνωστός για το περίφημο "εύρηκα" που φώναξε ανακαλύπτοντας την αρχή του ειδικού βάρους. Ο Σωκράτης (470-399 π.Χ.),ο δάσκαλος του Πλάτωνα και ένας εκ των ιδρυτών της δυτικής φιλοσοφίας κατέστησε τη 13η θέση. Η μαιευτική του μέθοδος και η διαλεκτική αποτελούσαν κύρια χαρακτηριστικά της διδασκαλίας του.

Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται ο Ιησούς Χριστός με τους ερευνητές να σημειώνουν πως εστίασαν στον τρόπο που γίνεται αντιληπτή η εθνική κουλτούρα μέσω των εκπροσώπων της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: