Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Δεν περπατά η επαναγορά, φτιάχνουν plan B

Υπό το φόβο ότι οι πιέσεις και ενδεχόμενες πολιτικές αποφάσεις για τη συμμετοχή τραπεζών και ασφαλιστικών ταμείων στην επαναγορά χρέους θα ενεργοποιήσουν τα CACS και θα οδηγήσουν σε..
πιστωτικό γεγονός ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας αναζητά νέες λύσεις και προσπαθεί να διαμορφώσει plan B. 
 
Αν και στήριξε τη δήλωση του επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ για την ύπαρξη εναλλακτικής λύσης σε περίπτωση αποτυχίας της επαναγοράς ομολόγων ο Γ. Στουρνάρας δεν έχει κάτι απτό στα χέραι του. 
 
Οι τραπεζίτες έχουν καταθέσει ήδη μια πρόταση για μερική συμμετοχή και αποτίμηση των υπολοίπων ομολόγων που θα τους μείνουν στην ονομαστική αξίας τους ώστε να καλύψουν τις ζημιές κα να περάσουν σε θετική καθαρή θέση. 
 
Αυτή η πρόταση διατυπώθησε σε τηλεφωνική συνομιλία του Μιχάλη Σάλλα με τον Γιάννη Στουρνάρα αλλά προκάλεσε τις αντιδράσεις των συμβούλων JP Morgan και Deutsche Bank.
 
 Μια νέα προσέγγιση η οποία δεν ανταποκρίνεται στο στόχο της άμεσης μείωσης του χρέους θα καταθέσουν οι τραπεζίτες σήμερα το απόγευμα στον Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος θα προσπαθπήσει εν συνεχεία να την περάσει στο ΔΝΤ, το οποίο όμως έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν συζητά τίποτα πέραν των αποφάσεων του Eurogroup. 
 
 Το υπουργείο Οικονομικών ελπίζει πως στο πρόγραμμα θα συμμετάσχουν Hedge Funds τα οποία έχουν αγοράσει χαμηλότερα και επιθυμούν γρήγορα κέρδη και άμεση μείωση του ρίσκου στα χαρτοφυλάκιά τους. 
 
Παράλληλα στο υπουργείο Οικονομικών ποντάρουν ότι ακόμα και την τελευταία στιγμή θα βρεθεί τεχνικός τρόπος για την επαναγορά ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ.
 
 Όπως επισημαίνουν παράγοντες της ΕΚΤ κάτι τέτοιο δεν μπορεί απευθείας ούτε μέσω του EFSF αλλά μόνο μέσω πράξης swap χρέους για την ολοκλλήρωση της οποίας θα επμακούν οι σύμβουλοι, Deutsche Bank και JP Morgan. 
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχη ήταν η κίνηση και του Κώτα Σημίτη για την είσοδο της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, η οποία αν και κατακρίθηκε εν τέλει κρίθηκε αποδεκτή από τη Eurostat. 
 
 Για να γίνουν όμως τέτοιες κινήσεις θα πρέπει να υπάρχει πολιτική κάλυψη από το Eurogroup και αποδοχή από το ΔΝΤ ενώ θα πρέπει να εξεταστεί ο άμεσος αντίκτυπος στο χρέος και τις αγορές. 
 
 Ενώ στην Ελλάδα επικρατεί ορργασμός διαβουλεύσεων και διεργασιών στα διεθνή οικονομικά και πολιτικά φόρα διατυπώνεται όλο και δυνατότερα η άποψη ότι ένα ουσιαστικό κούρεμα του επίσημου τομέα είναι απαραίτητο. 
 
Σε αυτό το μήκος κύματος κινούνται και οι δηλώσεις το εν γένει ακραίου αναλυτή και επικεφαλής του If, Χανς Βέρβερ Ζιν. ο οποίος δηλώνει ότι: 
 
«Βρισκόμαστε στην πολιτική διαδικασία της σταδιακής ένταξης των δανειακών απαιτήσεων στην κατηγορία του δώρου», δήλωσε ο κ. Ζιν, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν είναι αντίθετος στο ενδεχόμενο «κουρέματος» του χρέους, αλλά θεωρεί προβληματικό να γίνονται όλα μέσω της μείωσης των επιτοκίων». 
 
 Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει και η τοποθέτηση της Moody's η οποία χαρακτηρίζει το ελληνικό χρέος μη-βιώσιμο η οποία σε έκθεσή της εκτιμά πολύ υψηλό τον κίνδυνο επιλλεκτικής χρεοκοπίας προς τους ιδιώτες πιστωτές της χώρας, δεδομένης της διάρθρωσης του χρέους καθώς το 70% βρίσκεται στα χέρια του επίσημου τομέα. 
 
Μπορεί η εκταμίευση της δόσης των 44 δισ. ευρώ να παράσχει «ανακούφιση στην πεινασμένη για μετρητά ελληνική οικονομία, αλλά πιστεύουμε ότι το χρέος παραμένει σε μη βιώσιμα επίπεδα», σημειώνουν αναλυτές της Moody's. 
 
 «Η πιθανότητα κήρυξης χρεοστασίου στα ομόλογα που κατέχουν ιδιώτες είναι υψηλή, και δεδομένου ότι περίπου το 70% του χρέους το κατέχει ο επίσημος τομέας, μόνο μια μείωση του αρχικού κεφαλαίου από το χρέος του επίσημου τομέα θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποια βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας», τονίζει ο οίκος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: