Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Χρυσοφόρα σκουπίδια> Ποιες μεγάλες εταιρείες συμμετέχουν στον διαγωνισμό κατασκευής εργοστασίου επεξεργασίας απορριμάτων Δυτικής Αττικής


Με την κατάθεση δικαιολογητικών για τον διαγωνισμό της κατασκευής του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων Δυτικής Αττικής (Λιόσια) συνεχίστηκε  η διαδικασία για την κατασκευή νέων σύγχρονων υποδομών για τη διαχείριση των απορριμμάτων του λεκανοπεδίου.
Είχαν προηγηθεί στις 22 και 24 Ιανουαρίου οι διαγωνισμοί για την κατασκευή των εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων του Γραμματικού και της Κερατέας.
Στο  διαγωνισμό υπέβαλλαν προσφορές 7 συνολικά διαγωνιζόμενοι, είτε μεμονωμένα, είτε σε κοινοπρακτικά σχήματα. Πρόκειται για τις :....

  1. Ένωση Εταιρειών ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΑΕ-ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ
  2. Ένωση Προσώπων ΕΡΕΤΒΟ ΑΕ - ΔΟΜΟΣΠΟΡΤ ΑΕ - ΕΓΝΩΝ ΑΤΕ
  3. Ένωση Προσώπων ΜΕΤΚΑ ΑΕ - Χρ. Δ. Κωνσταντινίδης ΑΕ
  4. Ένωση Εταιρειών J&P ΑΒΑΞ ΑΕ- ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΕ
  5. Ένωση Προσώπων ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ – ΔΕΗ ΑΕ
  6. Ένωση Εταιρειών ARCHIRODON GROUP NV-INTRAKAT AE – ENVITEC AE    
  7. Εταιρεία ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, στη φάση αυτή κατατίθενται μόνο τα δικαιολογητικά συμμετοχής στο διαγωνισμό και θα ακολουθήσει η β’ φάση με τη διενέργεια του Ανταγωνιστικού Διαλόγου και, τέλος, η κατάθεση δεσμευτικών οικονομικών προσφορών. Στις 05/02/2013 θα πραγματοποιηθεί ο τελευταίος διαγωνισμός για την κατασκευή του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων της Δυτικής Αττικής (Φυλή).
Ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιάννης Σγουρός, δήλωσε ότι «Δίνουμε τέλος σε μια αμαρτωλή ιστορία δεκαετιών που κόστισε στους Έλληνες φορολογούμενους εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ χωρίς αντίκρισμα. Με τα χρήματα που έχουν δοθεί για το θάψιμο των σκουπιδιών και για αντισταθμιστικά οφέλη θα είχαμε φτιάξει τέσσερις φορές εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων και δεν θα ήμαστε ουραγοί στην Ε.Ε. σε αυτόν τον τομέα, ούτε θα κινδυνεύαμε με την επιβολή υψηλότατων προστίμων. Με το νέο σχεδιασμό η διαχείριση των απορριμμάτων γίνεται πιο φιλική στο περιβάλλον, σύμφωνη με την κοινοτική νομοθεσία, η καθαριότητα δεν ιδιωτικοποιείται και ο πολίτης ωφελείται από τις νέες υποδομές που δημιουργούνται. Παράλληλα, αίρεται η μονομερής περιβαλλοντική επιβάρυνση της Δυτικής Αττικής, αφού η διαδικασία αποκεντρώνεται και με τα νέα εργοστάσια δεν θα θάβονται οι σημερινές τεράστιες ποσότητες. Ας μας πουν αυτοί που σήμερα μας κατηγορούν, επειδή εφαρμόζουμε τον νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή, πού πήγαν τα χρήματα που δαπανήθηκαν για τη διαχείριση των απορριμμάτων» και πρόσθεσε :
«Οι επαγγελματίες «διαμαρτυρόμενοι» αντιδρούν, επειδή θίγονται κατεστημένα συμφέροντα δεκαετιών και κάποιοι χάνουν το ρόλο του ρυθμιστή που κάθε Πάσχα και Χριστούγεννα εκβίαζε την κοινωνία με την απειλή του κλεισίματος της χωματερής. Το έχουμε ξαναδεί το έργο. Παλιότερα κάποιοι αντιδρούσαν στην κατασκευή του Μετρό, της Αττικής Οδού και του Αεροδρομίου. Σήμερα οι ίδιοι διαμαρτύρονται, όταν το Μετρό δεν λειτουργεί και ταλαιπωρείται ο κόσμος. Όποτε η Πολιτεία αποφάσιζε να κάνει ένα μεγάλο δημόσιο έργο υποδομής, πάντα υπήρχαν ορισμένοι που αντιδρούσαν. Η κοινωνία έχει και μνήμη και κρίση. Και επειδή κάποιοι επικαλούνται την Ευρωπαϊκή Ένωση, ας γνωρίζουν ότι οι Υπηρεσίες της είναι απολύτως ενήμερες για τη διαδικασία και βοηθούν όσο μπορούν για την επιτάχυνση των διαγωνισμών και τη μόνιμη λύση του προβλήματος. Σε μια εποχή που ως χώρα επιβάλλεται να τρέξουμε με ρυθμούς σπρίντερ, ορισμένοι επιμένουν να μας προτείνουν ως εναλλακτική λύση να πάμε με τον «αραμπά». Δεν θα τους ακολουθήσουμε. Ενεργούμε με απόλυτη διαφάνεια και σεβασμό στη νομιμότητα και δεν μας πτοούν, ούτε οι απειλές, ούτε το πολιτικό κόστος με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον των πολιτών της Αττικής».
Τα βασικά στοιχεία του διαγωνισμού για την κατασκευή του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων Δυτικής Αττικής (Λιόσια)
  • Η ετήσια ποσότητα των προς διαχείριση αστικών στερεών αποβλήτων του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων Δυτικής Αττικής (Λιόσια) εκτιμάται κατά μέγιστο σε 400.000 τόνους. Η ετήσια ποσότητα θα προσδιορισθεί περαιτέρω μέσω του Ανταγωνιστικού Διαλόγου.
  • Η συνολική χρονική διάρκεια της σύμβασης Σύμπραξης έχει ενδεικτικά εκτιμηθεί σε είκοσι επτά (27) έτη από την υπογραφή της. Η ακριβής συνολική διάρκεια της Σύμπραξης καθώς και οι όροι για την ενδεχόμενη παράταση αυτής θα καθορισθούν ειδικότερα στο πλαίσιο της διαδικασίας του Ανταγωνιστικού Διαλόγου και θα προσδιορισθούν περαιτέρω στην Πρόσκληση Υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών.
  • Η αναθέτουσα αρχή θα συμμετέχει στην χρηματοδότηση του κόστους κατασκευής, με την καταβολή ποσού που θα ανέρχεται ποσοστιαία από 40% έως και 60% της κατασκευαστικής αξίας του Έργου, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), και το οποίο θα προέρχεται από κοινοτική ή/και εθνική χρηματοδότηση.
  • Κατά τη διάρκεια του Ανταγωνιστικού Διαλόγου θα εξετασθεί από την Αναθέτουσα Αρχή η δυνατότητα να περιληφθεί στο αντικείμενο του έργου και η κομποστοποίηση προδιαλεγμένου οργανικού υλικού.
  • Η αναθέτουσα αρχή δεν προκρίνει τη χρήση συγκεκριμένης τεχνολογίας επεξεργασίας.





Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: