Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Καταπέλτης η απόφαση του δικαστηρίου: Ισόβια κάθειρξη σε Παπαγεωργόπουλο, Λεμούσια και Σαξώνη [video από τη μεταγωγή]

alt
Καταδικαστική είναι η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης για την υπόθεση υπεξαίρεσης στο δήμο Θεσσαλονίκης. 
Συγκεκριμένα, ο δικαστής έκρινε ένοχο τον Παναγιώτη  Σαξώνη και του επέβαλε ισόβια  κάθειρξη για υπεξαίρεση και επιπλέον 9 έτη για πλαστογραφία και νομιμοποίηση παράνομου χρήματος. Επίσης του επιβλήθηκε χρηματικήποινή ύψους 1.778.000 ευρώ.
Ο Μιχάλης Λεμούσιας κρίθηκε ένοχος για την υπεξαίρεση και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, καθώς και σε φυλάκιση 18 μηνών για πλαστογραφία.
Στον Βασίλη  Παπαγεωργόπουλο ο δικαστής επέβαλε ισόβια κάθειρξη.

Τέλος, ο Γκόλας καταδικάστηκε σε 15 χρόνια με χρηματική εγγύηση 10.000 ευρώ και ο Γκαϊτατζής σε 10 χρόνια με χρηματική εγγύηση 5.000 ευρώ, ενώ και στους δύο απαγορεύεται η έξοδος από τη χώρα.
alt
Μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας του Εφετείου, το κλίμα ήταν ιδιαίτερο φορτισμένο. Η σύζυγος του πρώην δημάρχου έπεσε στην αγκαλιά του και ξέσπασε σε λυγμούς. Ο ίδιος ζήτησε το λόγο και είπε στο δικαστήριο ότι δεν είχε καμία σχέση με την υπεξαίρεση. "Κάποιοι θα πεθάνουν από τύψεις για αυτό που έγινε" είπε χαρακτηριστικά, ενώ ο δικαστής του απάντησε : "Πάντως δεν θα είμαστε εμείς αυτοί κ. Παπαγεωργόπουλε".
Είναι η πρώτη φορά που δικαστήριο βγάζει καταδικαστική απόφαση σε βάρος πολιτικού άρχοντα.
Β. Παπαγεωργόπουλος: «Κάποιοι θα πεθάνουν με τις τύψεις τους»
Λίγο μετά και αφότου οδηγήθηκε στις φυλακές Διαβατών, ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος έκανε δήλωση στην οποία αναφέρει πως, «χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο και ενώ αποδεδειγμένα ο επίορκος υπάλληλος υπεξαιρούσε πολλά χρόνια πριν αναλάβω δήμαρχος, μου επέβαλαν ποινή ισόβια. Είναι φανερό ότι η δίκη εξελίχθηκε σε πολιτική δίκη και με αποκλειστικό κριτήριο την ικανοποίηση ενός κλίματος που ζητά αίμα πολιτικών. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι ενδόμυχα κανένας Θεσσαλονικιός και κανένας Έλληνας δεν πιστεύει ότι ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος τους πρόδωσε. Θα περιμένω την απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου. Κάποιοι θα πεθάνουν με τις τύψεις τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης. 
Η πορεία της σημερινής συνεδρίασης του Εφετείου
Ύστερα από 5μηνη ακροαματική διαδικασία, διάστημα στο οποίο έγιναν συνολικά 50 συνεδριάσεις και εξετάστηκαν 60 μάρτυρες, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων κήρυξε σήμερα ένοχους για την υπόθεση της υπεξαίρεσης από τα ταμεία του Δήμου Θεσσαλονίκης τον πρώην δήμαρχο, Βασίλη Παπαγεωργόπουλο για άμεση συνέργεια κατ' εξακολούθηση, καθώς και τον στενό συνεργάτη του και πρώην γενικό γραμματέα του δήμου, Μιχάλη Λεμούσια ως ηθικό αυτουργό της υπεξαίρεσης.
alt
Ο Παναγιώτης  Σαξώνης κρίθηκε ένοχος για υπεξαίρεση και πλαστογραφία, ενώ αθώος κρίθηκε για τις κατηγορίες υπεξαίρεσης πριν το 1999.
Ένοχοι κρίθηκαν επίσης οι διευθυντές της ταμειακής υπηρεσίας, κύριοι Γκόλας και Γκαϊτατζής για παροχή κατ ' εξακολούθηση άμεσης συνδρομής στην υπεξαίρεση, ενώ κρίθηκαν αθώοι για το αδίκημα της πλαστογραφίας.
Νωρίτερα το δικαστήριο είχε αποφανθεί για την αθωωότητα των τριών αντιδημάρχων  Οικονομικών, κυρίων Γερογιάννη, Αθανάσαρου και Ζορπίδη, καθώς θεωρήθηκε ότι ουδεμία ανάμειξη είχαν στην εγκληματική δραστηριότητα του Παναγιώτη Σαξώνη. Δεν έλαβαν χρήματα και δεν είχαν γνώση των όσων συνέβαιναν, απλώς τελούσαν τα καθήκοντά τους από τη θέση που τους είχε ανατεθεί. Αθώοι κρίθηκαν και οι υπάλληλοι του δήμου οι οποίοι, σύμφωνα με το δικαστήριο, δεν είχαν καμία λειτουργική συνάφεια με τη δραστηριότητα του Σαξώνη και δεν γνώριζαν τη δράση του. Την αθώωσή τους είχε ζητήσει και ο εισαγγελέας.
Το δικαστήριο δέχθηκε ότι το ποσό της υπεξαίρεσης ήταν 17.962.000 ευρώ.
Με την ανακοίνωση της απόφασης του Εφετείου, ο Μιχάλης Λεμούσιας ζήτησε το λόγο και είπε ότι "Χύνεται αθώο αίμαι για την κοινή γνώμη".
alt

Μετά από μία σύντομη διακοπή, ξεκίνησε και πάλι η δίκη με τον δικαστή να δίνει το βήμα στους συνήγορους υπεράσπισης των κατηγορουμένων που κρίθηκαν ένοχοι προκειμένου να ζητήσουν ελαφρυντικά.
Οι συνήγοροι υπεράσπισης και των 5 ενόχων επικαλέστηκαν το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου και ο καθένας ξεχωριστά εξέθεσε την πολιτική σταδιοδρομία και την όλη κοινωνική ζωή και παρουσία των κατηγορουμένων που εκπροσωπούν. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν ο δικηγόρος του κ. Γκαϊτατζή εξέθετε τον πρότερο έντιμο βίο του πελάτη του, εκείνος δάκρυσε.
Εν συνεχεία ο εισαγγελέας πρότεινε να γίνει δεκτό το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου για όλους τους κατηγορουμένους, ενώ για τον Παναγιώτη  Σαξώνη ζήτησε να του αναγνωριστεί επιπλέον το ελαφρυντικό ότι συνέβαλε στο να αποκαλυφθεί η αλήθεια.
Στη συνέχεια ο εισαγγελέας εισηγήθηκε ποινές για τους κατηγορουμένους. Συγκεκριμένα, για τον Παναγιώτη Σαξώνη πρότεινε ισόβια κάθειρξη για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος, 3ετή φυλάκιση για πλαστογραφία και 8 χρόνια για νομιμοποίηση παράνομου χρήματος.
Για το Μιχάλη Λεμούσια εισηγήθηκε ισόβια  κάθειρξη για υπεξαίρεση και 18 μήνες για πλαστογραφία.
alt
Για τον πρώην δήμαρχο, Βασίλη Παπαγεωργόπουλο ο εισαγγελέας πρότεινε ισόβια κάθειρξη.
Για τον Γκόλα εισηγήθηκε 17 χρόνια και για τον Γκαϊτατζή 12 χρόνια φυλάκισης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δικαστής, αναφερόμενος στο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, είπε χαρακτηριστικά ότι δεν γίνεται πολιτικός άρχοντας που εκλέγεται σε μία τέτοια θέση όπως η δημαρχία της Θεσσαλονίκης, να προβαίνει σε υπεξαίρεση την επόμενη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του, αν δεν είναι εξοικειωμένος με το οικονομικό έγκλημα, αφήνοντας σαφείς υπόνοιες για ανάλογες πράξεις κατά την προηγούμενη πολιτική του σταδιοδρομία. 
Η τελευταία συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων γίνεται υπό έντονη αστυνομική παρουσία τόσο μέσα όσο και στην είσοδο της αίθουσας του δικαστηρίου, ενώ υπήρχαν συνεχείς έλεγχοι.
altΜετά την ολοκλήρωση της δικαστικής διαδικασίας, οι ένοχοι πλέον της υπεξαίρεσης στο δήμο Θεσσαλονίκης, εξήλθαν από το δικαστικό μέγαρο και πήραν το δρόμο προς τις φυλακές. Ο Μιχάλης Λεμούσιας εξερχόμενος δήλωσε ότι δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία εναντίον τους. Ανακοίνωση της Κ.Ο. του Κ.Κ.Ε. για την καταδίκη του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλου
«Η κατάχρηση τεράστιων  χρηματικών ποσών στο Δήμο Θεσσαλονίκης στη θητεία του Β. Παπαγεωργόπουλου δείχνει ότι είναι βαθιά και αγιάτρευτη η σήψη σε όλους τους θεσμούς του αστικού κράτους και στην τοπική διοίκηση. Πηγάζει από αυτό που υπερασπίζονται όλοι οι θεσμοί του συστήματος: Τη μεγάλη καπιταλιστική ιδιοκτησία και δράση.
Η λαϊκή απαίτηση για τιμωρία  δεν πρέπει να εγκλωβιστεί ξανά σε κούφιες υποσχέσεις και ανούσιες δικομματικές αντιπαραθέσεις περί εξυγίανσης.
Η τοπική διοίκηση είναι  ένας από αυτούς τους θεσμούς, που  ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες  έχει εξελιχθεί σε μηχανισμό εξυπηρέτησης μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, ευρωενωσιακών προγραμμάτων εξαγοράς και ενσωμάτωσης, προώθησης αντεργατικών – αντιλαϊκών μέτρων και φορολεηλασίας των λαϊκών νοικοκυριών. Η ύπαρξη και έντιμων ανθρώπων στην τοπική διοίκηση δεν αλλάζει το βασικό της χαρακτήρα, ο οποίος δεν μπορεί να διορθωθεί με καταδίκη κάποιων κραυγαλέων περιπτώσεων διαφθοράς.
Τέλος σ’ αυτή τη σαπίλα μπορεί να βάλει μόνο ο οργανωμένος και αποφασισμένος λαός, που θα επιβάλει ριζικές αλλαγές στην οικονομία και το κράτος προς όφελός του».
Χ.Μάτης: Η δικαιοσύνη ταυτίστηκε με το λαϊκό αίσθημα
Αμέσως μετά από την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου για τη δικη της υπεξαίρεσης στο δήμο Θεσσαλονίκης, ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ- Οικολογία στην πράξη, Χρήστος Μάτης, δήλωσε:
«Όταν η δικαιοσύνη ταυτίζεται με το λαϊκό περί δικαίου αίσθημα, μπορεί και να υποτάσσεται σε αυτό. Η απόφαση έθεσε έναν πήχη σε ό,τι αφορά στη διαχείριση δημοσίου χρήματος και αποτελεί ένα σαφές μήνυμα προς όλους όσους έχουμε λάβει σχετική εντολή από το εκλογικό σώμα. Η πλήρης αξιολόγηση των έννομων συνεπειών από αυτήν θα γίνει μετά από την πλήρη της μελέτη».
Οι Οικολόγοι Πράσινοι για την καταδίκη Παπαγεωργόπουλου
"Η καταδίκη σε ισόβια του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου και άμεσων συνεργατών του, από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, για το αδίκημα της κατ' εξακολούθηση άμεσης συνέργειας στην υπόθεση της υπεξαίρεσης ποσού των 21.156.779 ευρώ στο Δήμο Θεσσαλονίκης, βάζει ένα πρώτο φρένο σε κάθε κίνηση κατάχρησης της εξουσίας, της διαφθοράς και του μαύρου πολιτικού χρήματος. Η δικαστική απόφαση δεν δικαίωσε φυσικά τον Πρωθυπουργό, τόσο επί της ουσίας όσο και θεσμικά, ο οποίος στις 17/9/12 (στη διάρκεια της επίσκεψης του στη ΔΕΘ) είχε δηλώσει ότι "ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος είναι ένας έντιμος άνθρωπος, που έχει προσφέρει απίστευτα πολλά πράγματα στην πόλη της Θεσσαλονίκης...”
Η εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Βάσω Νάκου, δήλωσε σχετικά:
«Η συγκάλυψη της διαφθοράς και της διαπλοκής αποτελούν εδώ και χρόνια πληγές στη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης στη χώρα μας.   Η καταδικαστική απόφαση επιβεβαιώνει ένα σκάνδαλο από τα πολλά που βαρύνουν την πολιτική ζωή του τόπου. Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε την κάθαρση απαραίτητη προϋπόθεση για τη διέξοδο από την κρίση και καθήκον όλων μας είναι να βοηθήσουμε στην απόδοση της Δικαιοσύνης».
Τελευταία Ενημέρωση (Τετάρτη, 27 Φεβρουάριος 2013 18:44)


Δεν υπάρχουν σχόλια: