Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Οικονομία με …LEGO

birdΈκθεση ΟΟΣΑ στην οποία προβλέπεται: «Η ύφεση στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί φέτος στο 4,8% και η ανεργία στο 27,8%. Η ύφεση θα συνεχιστεί και το 2014. Το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί το 2014. Η Ελλάδα θα χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση από την ΕΕ και το ΔΝΤ».
Στουρνάρας: «Ελπίζουμε ότι το 2013 θα είναι η τελευταία χρονιά με αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης, σε αντίθεση με τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ. Εμείς διαφωνούμε με την εκτίμηση για ύφεση 1,2% το 2014. Πιστεύω ότι το νούμερο θα βγει λάθος και εμείς θα βγούμε σωστοί. Πιστεύω ότι το ΑΕΠ θα είναι λίγο πιο κάτω από ένα θετικό +1%».
Να το παίξουμε στο Στοίχημα; Δε χρειάζεται. Προβόπουλος και Στουρνάρας έχουν αποδειχθεί επανειλημμένως επαγγελματίες αποτυχημένοι. Ίσως και επαγγελματίες ψεύτες. Αν είναι μόνο ψεύτες, τότε η πραγματικότητα δε με τρομάζει. Τη συνήθισα. Αν, όμως, είναι στ’ αλήθεια τόσο αποτυχημένοι καλύτερα να μπαρκάρω σε ναυάγιο.

Ο Στουρνάρας θέλοντας να στηρίξει τη δική του αισιόδοξη πρόβλεψη, είπε ότι η πρόβλεψη του ΟΟΣA διαψεύδεται και από τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και του ΔΝΤ. Το να επικαλείσαι έναν πολλαπλώς αποτυχημένο οργανισμό όπως το ΔΝΤ, απλώς φανερώνει το πόσο λίγος ή το πόσο θρασύς είσαι. Το ΔΝΤ ομολόγησε 152 φορές ότι απέτυχε στην Ελλάδα, ότι έκανε λάθη στους υπολογισμούς του, στις προβλέψεις του, σε όλα του.
Μας μένει η Κομισιόν. Η Κομισιόν που οι αποτυχημένες της επιλογές και προβλέψεις έχουν το περιτύλιγμα της συνενοχής στην απάτη για την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Ας δεχτούμε, όμως, ότι η Κομισιόν είναι μια καλοπροαίρετη εταιρεία που δε λέει ψέματα για να καθησυχάζει τις αγορές, που δεν κάνει απατεωνιές για να ηρεμούν τα νεύρα του ευρώ, που δεν γεμίζει κουβάδες  με κροκοδείλια δάκρυα για την ανεργία των νέων.
Αυτή η καλοπροαίρετη επιχείρηση, λοιπόν, προέβλεψε για την Ελλάδα ανάκαμψη 0,6% το 2014, τονίζοντας όμως ότι «η όποια ανάκαμψη θα είναι άνεργη». Ξεκαθάρισε, λοιπόν, ότι αυτό το πιθανό 0,6% δε θα φέρει ούτε μισή θέση εργασίας. Μέχρι και ο άσχετος υπουργός Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος, σε σημερινή του ραδιοφωνική συνέντευξη δήλωσε σχετικά με την οικονομική πορεία της χώρας: «Κοιτάξτε που ήμασταν πέρσι τέτοιον καιρό και που είμαστε φέτος τέτοιο καιρό. Και τι εννοώ: Το κλίμα έχει αλλάξει. Το βλέπουμε αυτό και διατυπώνεται στις δημοσκοπήσεις. Γιατί; Το έχουν αισθανθεί οι πολίτες στο νοικοκυριό τους; Όχι! (…)». Ε τώρα αν αυτή η δήλωση δεν έχει αξία διαπίστωσης ότι μας θεωρούν μαλάκες και το λένε ανοιχτά, τι να πω;
Το χειρότερο δε, είναι ότι δεν τους ενδιαφέρει τι ζούμε εμείς, αλλά το τι λένε οι δημοσκοπήσεις. Δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα, έχουν μόνο με επικοινωνιακά γραφεία. Εκεί έχει πέσει όλο το βάρος της κυβέρνησης και πράγματι στον επικοινωνιακό τομέα μπορούν να μιλάνε για «success story». Καθήλωσαν την κοινωνία αποβλακώνοντάς την με ψέματα. Είναι όντως μεγάλη επιτυχία.
Προβόπουλος και Στουρνάρας κατασκευάζουν μια εικόνα της οικονομίας σε μακέτα από τουβλάκια Lego. Αυτήν προβάλλουν και φαίνεται ότι στην πλειοψηφία αρέσει το θέαμα. Της αρέσει όλο αυτό το παιχνιδιάρικο και ξένοιαστο. Της αρέσει να «εξευρωπαΐζεται» συζητώντας με στόμφο περί αντιρατσιστικών νομοσχεδίων κι ας υποκρίνεται ότι δεν καταλαβαίνει πως ζούμε ένα οικονομικό απαρτχάιντ με τους Μπόμπολες, τους Σάλλες και τους Σαμαράδες να είναι οι Λευκοί κι εμείς οι κούληδες.
Όμως δεν πειράζει. Αν αυτό αρέσει στο λαό, είναι δικαίωμά του. Αυτή είναι η δημοκρατία. Είπαμε, όλοι έχουμε δικαίωμα στη συνειδητή αφέλεια ώστε να μην αναγκαστούμε να σηκωθούμε όρθιοι. Τώρα που έλιωσαν τα γόνατά μας από το σκύψιμο και το σύρσιμο, άρχισε να βολεύει η στάση και το να σταθούμε όρθιοι φαίνεται κουραστικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: