Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Απολύσεις και παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας στις τράπεζες


apolisi-e1369587582881
Χιλιάδες απολύσεις και εργασιακές συνθήκες γαλέρας ετοιμάζονται να «προσφέρουν» οι διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων σε δεκάδες χιλιάδες τραπεζοϋπαλλήλους με την σύμφωνη, βέβαια, γνώμη της τρόικα και της δικομματικής κυβέρνησης.
Δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών αναφέρουν πως τουλάχιστον 3.500 τραπεζοϋπάλληλοι θα αποχωρήσουν ως τα τέλη του έτους, δηλαδή σε 60 ημέρες, μέσω προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου (δηλαδή απόλυση με δέλεαρ ελαφρά αυξημένη αποζημίωση) τα οποία δρομολογούν οι τράπεζες. Την έναρξη του νέου γύρου απολύσεων φαίνεται ότι θα κάνει η Eurobank (το σχέδιο αφορά την αποχώρηση περίπου 700 ατόμων), ενώ ακολουθούν Alpha Bank (περί τα 800 άτομα) και Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ τράπεζα που αναμένει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού για την αποχώρηση 2.000 υπαλλήλων της.
Σημειώνεται πως εθελουσία έξοδος δρομολογεί η Attica Bank για 100 εργαζόμενους ενώ πρόσφατα υλοποιήθηκε το πρόγραμμα της Τράπεζας Πειραιώς στο οποίο συμμετείχαν 2.182 εργαζόμενοι, ή το 12% του προσωπικού του Ομίλου. Από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αποχώρησαν, επίσης, 615 άτομα.
Πέραν των μαζικών απολύσεων αυξάνονται τα περιστατικά καταπάτησης εργασιακών δικαιωμάτων. Σε πρόσφατη συνάντηση που είχαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Στρατούλης και Δ. Τσουκαλάς με το προεδρείο του συλλόγου «Ενωτικός Αγωνιστικός Σύλλογος Εργαζομένων Alpha-Εμπορικής», οι εκπρόσωποι των εργαζομένων υποστήριξαν πως η διοίκηση της τράπεζας εφαρμόζει αυταρχικές, και σε μεγάλο βαθμό παράνομες, πρακτικές, σε βάρος των εργασιακών, επαγγελματικών, μισθολογικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων της πρώην Εμπορικής Τράπεζας. Παράλληλα υποστήριξαν πως δημιουργείται κλίμα απαξίωσης, εκβιασμών και τρομοκρατίας σε βάρος τους από το μηχανισμό της τράπεζας, που φτάνει μέχρι τις αυθαίρετες απολύσεις, την παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής τους δράσης καθώς και παρεμβάσεις σ΄ αυτήν.
Καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων καταγράφεται όμως και στην τράπεζα Πειραιώς όπως αναφέρουν σε ερώτηση που κατέθεσαν δέκα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς τον υπουργό Εργασίας. Όπως σημειώνουν το σύνολο του προσωπικού που είναι τοποθετημένο στο δίκτυο ιδιωτών της πρώην τράπεζας Κύπρου υποχρεώθηκε να παρακολουθήσει εκπαιδευτικά σεμινάρια σχετικά με τα πληροφοριακά συστήματα του ομίλου Πειραιώς, σε ημέρες και ώρες εκτός νομίμου ωραρίου εργασίας και χωρίς την παραμικρή αποζημίωση, παρά την περί του αντιθέτου ισχύουσα και δεσμεύουσα σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με αριθμό 372/2007. Πληροφορίες αναφέρουν πως ασκούνται νέες πιέσεις προς το προσωπικό προκειμένου να εργαστεί ορισμένες ώρες τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013, ημέρα εθνικής εορτής και επίσημης αργίας και ταυτόχρονα ημέρα κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί η μετάπτωση δεδομένων στο νέο πληροφοριακό σύστημα, χωρίς να γίνεται, για ακόμη μία φορά, λόγος για την καταβολή των νομίμων αποζημιώσεων. Με βάση τις παραπάνω εξελίξεις οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν, μεταξύ άλλων, τον υπουργό Εργασίας,
α) σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προχωρήσουν τα εποπτευόμενα αρμόδια όργανα του υπουργείου, προκειμένου να εφαρμοστεί η εργατική νομοθεσία και να υποχρεωθεί η τράπεζα Πειραιώς στην καταβολή αποζημιώσεων για την υπερωριακή απασχόληση των υπαλλήλων και
β) αν προτίθενται τα αρμόδια όργανα να ελέγξουν τις ενέργειες και τακτικές της τράπεζας Πειραιώς, οι οποίες αντίκεινται στις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας, ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον.
Μάκης Ντόβολος

πηγη


Δεν υπάρχουν σχόλια: