Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Ομολογία-σοκ από τον Γ.Γ. Εσόδων Χάρη Θεοχάρη: «Δεν μειώσαμε τις αντικειμενικές για να μη χάσουμε έσοδα!»

Από τον Γιώργο Παλαιτσάκη -
Απώλεια εσόδων θα σήμαινε τυχόν εξίσωση των αντικειμενικών τιμών με τις εμπορικές τιμές των ακινήτων, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84»!
Αυτή η ομολογία του κ. Θεοχάρη σημαίνει ουσιαστικά ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών απέφυγε σκόπιμα να προχωρήσει από το 2012 στη μείωση των αντικειμενικών αξιών κοντά στα επίπεδα των πραγματικών τιμών της αγοράς ώστε τα «χαράτσια» που επέβαλε στα ακίνητα των Ελλήνων να υπολογιστούν επί εξωπραγματικών τιμών, υψηλότερων από τις πραγματικές, στις περισσότερες περιοχές της χώρας, και τα έσοδα του Δημοσίου να αυξηθούν σημαντικά. Κι αυτό χωρίς να νοιαστεί για το γεγονός ότι οι πολίτες επιβαρύνονταν υπέρμετρα με άδικους φόρους!

Ειδικότερα, ο κ. Θεοχάρης όταν ερωτήθηκε για το θέμα της απόκλισης αντικειμενικών και εμπορικών αξιών παραδέχθηκε ότι οι τιμές δεν μειώνονται για εισπρακτικούς λόγους. «Δεν μπορεί να υπάρξει αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, καθώς σε αυτή την περίπτωση δεν θα πιάναμε τον στόχο των εσόδων από τη φορολογία στα ακίνητα», επεσήμανε ο Γενικός Γραμματέας Εσόδων, διαφοροποιούμενος αισθητά από την πρόσφατη δημόσια δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, σύμφωνα με την οποία οι αντικειμενικές τιμές δεν αναπροσαρμόστηκαν διότι θα πλήττονταν λαϊκές γειτονιές όπως το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα, επειδή θα έπρεπε στις περιοχές αυτές οι τιμές να αυξηθούν!
Ουσιαστικά, ο κ. Θεοχάρης ομολόγησε ότι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, σκόπιμα και σε συμφωνία με την τρόικα, δεν προχώρησε στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών από τις αρχές του 2012, όπως προέβλεπε το ίδιο το Μνημόνιο, διότι σε μια τέτοια περίπτωση θα έπρεπε να μειώσει τις αντικειμενικές στις περισσότερες περιοχές της χώρας, εξέλιξη η οποία θα είχε συνέπεια να μειώνονταν τα έσοδα από τους φόρους στην κατοχή ακίνητης περιουσίας, όπως το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών του έτους 2012, το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων του 2013 (που επιβλήθηκαν και τα δύο μέσω των λογαριασμών ρεύματος), ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας του 2013 και ο νέος Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Όλοι αυτοί οι φόροι υπολογίζονται σε συνάρτηση με τις αντικειμενικές τιμές, οπότε εάν αυτές μειώνονταν τότε τα «χαράτσια» στους Έλληνες πολίτες δεν θα ήταν τόσο δυσβάσταχτα όσο επιθυμούν η τρόικα και τα διεθνή οικονομικά συμφέροντα που αυτή εξυπηρετεί!
Σημειώνεται ότι στις αρχές του Νοεμβρίου έγινε γνωστό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών μετατέθηκε για το 2016. Τη δήλωση είχε κάνει ο ίδιος ο ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν.
Η δήλωση του Ολι Ρεν είχε προκαλέσει την αντίδραση τότε του προέδρου της Δράσης και ευρωβουλευτή της Ομάδας Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη, Θόδωρου Σκυλακάκη, ο οποίος είχε δηλώσει ότι: «Η αναβολή της διαρθρωτικής αυτής αλλαγής γίνεται καθαρά με εισπρακτικές επιδιώξεις και αποδεικνύει δυστυχώς ότι τόσο η ελληνική πλευρά, που προφανώς έχει συμφωνήσει με την απόφαση αυτή, όσο και η ευρωπαϊκή, αδιαφορούν για τις διαρθρωτικές αλλαγές όταν θεωρούν ότι μπορούν να εισπράξουν ευκολότερα φόρους, ακόμα κι αν αυτό συνεπάγεται την πιο ακραία, παράλογη και παράνομη φορολογία, όπως είναι η φορολογία ανύπαρκτης περιουσίας».
Στο θέμα αυτό επανήλθε η «Δράση», εκδίδοντας ανακοίνωση στην οποία επεσήμανε τα εξής:
«Η δήλωση του Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη, με την οποία παραδέχτηκε, σήμερα, ότι η εξίσωση των «αντικειμενικών» αξιών με τις πραγματικές τιμές αναβλήθηκε για το 2016, διότι αν γινόταν εντός του 2014 θα επιδρούσε αρνητικά στις εισπράξεις από την φορολογία ακινήτων, αποκαλύπτει έναν απροκάλυπτο κυνισμό στην άσκηση εξουσίας.
Το αποτέλεσμα αυτής της συνειδητά παράνομης απόφασης, η οποία παραβιάζει τον ισχύοντα νόμο περί προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών «το βραδύτερο εντός διετίας» (έχει να γίνει από το 2007), είναι η εξοντωτική και παράνομη φορολογία ανύπαρκτων περιουσιών, που στηρίζεται στις ψεύτικες «αντικειμενικές αξίες».
Η κυβέρνηση οδηγεί έτσι εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους πολίτες σε αδιέξοδο και απόγνωση. Αδυνατούν να πληρώσουν τους νέους φόρους για τα ακίνητα καθώς η αξία και απόδοση των περιουσιών τους είναι πολύ μικρότερη από αυτή επί της οποίας φορολογούνται.
Ελπίζουμε ότι η δικαιοσύνη, στην οποία έχει προσφύγει η Δράση, θα σταματήσει την παρανομία και θα προστατεύσει τους πολίτες από μια αρπακτική κυβέρνηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: