Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Στουρνάρας: Σε πλειστηριασμό α΄ κατοικίες – «Μας ενδιαφέρει η υγεία των τραπεζών»

stourn3-e1369928124803Δεδομένοι εκ των προτέρων πρέπει να θεωρούνται οι πλειστηριασμοί πρώτων κατοικιών από την 1η Ιανουαρίου του 2014 και μετά, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο καθ΄ ύλην αρμόδιος υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας επιβεβαιώνοντας ότι η τρόικα θα εξακολουθήσει να κατέχει τα «κλειδιά» του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών ακόμη και μετά το πέρας του 2016.
«Μας ενδιαφέρει η υγεία των τραπεζών» ανέφερε ο κ. Στουρνάρας , χθες το βράδυ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του στην εκπομπή του κ. Γ. Πρετεντέρη, στο Mega, προσθέτοντας -μετά από μικρή σκέψη για την ισορροπία των εντυπώσεων- ότι «η υγεία των τραπεζών είναι υγεία για το Κράτος και τον Ελληνα φορολογούμενο». Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2014 θα καταργηθεί ο προστατευτικός νόμος του 2009 και για μια μεταβατική περίοδο θα υπάρχει προσωρινή ασπίδα για πρώτες κατοικίες με αντικειμενική αξία πολύ χαμηλότερη των 300.000 ευρώ, των οποίων οι ιδιοκτήτες έχουν ένα… όριο εισοδήματος.

Ουσιαστικά, ο κ. Στουρνάρας επιβεβαιώσε τα κυριακάτικα δημοσιεύματα βάσει των οποίών για μια μεταβατική περίοδο δεν θα κινδυνεύσουν να εκπλειστηριαστούν πρώτες κατοικίες με αντικειμενική αξία έως 200.000 ευρώ, των οποίων οι ιδιοκτήτες δεν έχουν εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ το χρόνοα (1.666,6 ευρώ το μήνα).
Ο υπουργός Οικονομικών ισχυρίστηκε ότι η απελευθέρωση των πλειστηριασμών για τις πρώτες κατοικίες πρέπει να γίνει επειδή… υπάρχει κίνδυνος να μολυνθεί το σύστημα και προέτρεψε, αναφορικά με τις αλλαγές, «να δούμε ότι έγινε σε Ισπανία και Πορτογαλία» (με τις εικόνες να πετούνται έξω στο δρόμο φτωχές και πρώην μεσοαστικές οικογένειες από τα σπίτια τους, να δίνουν και να παίρνουν καθημερινά).
Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε και στη φορολόγηση των ακινήτων και, φυσικά, στο νέο -μόνιμο πλέον- ενιαίο φόρο. «Είναι ο πιο δίκαιος φόρος» τόνισε (!) επιβαβαιώνοντας ότι θεωρεί πώς με το ισχύον, ιδιαίτερα βαρύ πλαίσιο, για τον υπουργό Οικονομικών θα πρέπει να παραμείνει εσαεί (μέχρις ότου, φαίνεται, χάσουν οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων τα σπίτια τους…).
Η Ελλάδα στο χέρι της τρόικας για πάντα
Επίσης, ο κ. Στουρνάρας, αν και ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν αναμένεται… να χρειαστεί νέο δάνειο, παρ” όλα αυτά, παραδέχτηκε ότι η τρόικα θα παραμείνει στην Ελλάδα και θα έχει τα «κλειδιά» του υπουργείου Οικονομικών και μετά το 2016 (έτος λήξης των δόσεων που απομένουν στο πλαίσιο της υφιστάμενης δανειακής συμφωνίας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – ΔΝΤ). «Θα έρχονται τυπικά να μας ελέγχουν τα βιβλία» πρόσθεσε όταν πιέστηκε από τον πρόεδρο του «Σχεδίου Β΄» Αλέκο Αλαβάνο και, προφανώς, προκάλεσε χαμόγελα (απελπισίας) σε πολλούς από τους τηλεθεατές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: