Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

SOS για μεγάλες ελλείψεις σε φάρμακα μετά την «τροπολογία Α. Γεωργιάδη»


adonis_georgiadisO υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης διατείνεται ότι με την επίμαχη τροπολογία, η οποία πέρασε χθες από τη Βουλή, θα μειωθούν οι τιμές των φαρμάκων. Αυτό μένει να αποδειχθεί στην πράξη…
Ωστόσο, εκείνο που αποφεύγει έντεχνα ο υπουργός Υγείας, είναι ακόμα και η παραμικρή αναφορά στην σοβαρότατη πιθανότητα εμφάνισης μεγάλων ελλείψεων σε φάρμακα, αφού η κυβέρνηση αποδέχθηκε τη δραματική περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης στα 2 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ).
Το σύνολο των παραγόντων της υγείας (από εκπροσώπους της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας μέχρι τις ιατρικές ενώσεις και συλλόγους ασθενών) έχουν προειδοποιήσει για τρομακτικές ελλείψεις φαρμάκων και δημιουργία συνθηκών υγειονομικής κρίσης, από τη νέα μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης που επιβάλλει η κυβέρνηση, τηρώντας πιστά τις μνημονιακές δεσμεύσεις. Οι παράγοντες αυτοί θεωρούν σχεδόν βέβαιη τη ζοφερή εξέλιξη, καθώς με τον δραστικό περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης θα πληγεί καίρια η ελληνική φαρμακευτική παραγωγή, μέχρι του σημείου να γίνουν και αποσύρσεις σκευασμάτων!

Σημειώνεται ότι πλέον, η κατά κεφαλήν φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα πέφτει στα 200 ευρώ, ενώ ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 330 ευρώ.
Και βέβαια με τη νέα κατάσταση από τις κυβερνητικές επιλογές «τρίβει τα χέρια του» το ολιγοπώλιο των πολυεθνικών γενόσημων φτηνού κόστους και αμφίβολης ποιότητας. Όμως, είπαμε, η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για την υγεία των πολιτών, αλλά μόνο για τους αριθμούς, ώστε να είναι αρεστή στην τρόϊκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: