Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ..

Tου Κώστα Αθανασόπουλου
Φαίνεται η αναγκαιότητα ολοκλήρωσης της διοικητικής μεταρρύθμισης της χώρας στην κατεύθυνση της συγκρότησης ενός κεντρικού επιτελικού κράτους που θα αποκεντρώσει τις Περιφέρειες και τους Δήμους, την εξειδίκευση και την εφαρμογή των πολιτικών που αφορούν την περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη και την παροχή
των υπηρεσιών στους πολίτες.
Ένα σύγχρονο κράτος οφείλει και πρέπει να είναι επιτελικό, να κάνει πράξη αυτά που λέει και ψηφίζει, να εμπιστεύεται την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α και Β βαθμού γιατί είναι ένας θεσμός κοντά στον πολίτη, γνωρίζει καλύτερα τις ανάγκες των πολιτών και είναι σε πλεονεκτικότερη θέση να προσδιορίζει και να ανταποκριθεί σε αυτές.

 Δεν είναι δυνατόν να τα θέλουμε όλα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση όταν τα προβλεπόμενα προεδρικά διατάγματα και οι υπουργικές αποφάσεις σε μεγάλο ποσοστό δεν έχουν εκδοθεί.
Ειδικά οι Περιφέρειες έχουν αποδείξει πως διαθέτουν την ικανότητα να προγραμματίζουν και να στηρίξουν αναπτυξιακά έργα, να διαθέτουν καλύτερο πνεύμα συνεργασίας με την κεντρική εξουσία και τους τοπικούς φορείς αν και είναι υποχρεωμένες να εφαρμόζουν τους νόμους που η κυβέρνηση ψηφίζει πολλές φορές εν αγνοία τους.
Το κράτος οφείλει να σέβεται και αυτά που νομοθετεί σχετικά με την χρηματοδότηση. Για τους Δήμους 12% από το ΦΠΑ 50% από φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας 20% από φόρο εισοδήματος φυσικών και Νομικών Προσώπων.
Για τις Περιφέρειες 4% από ΦΠΑ και 2,4% από φόρο εισοδήματος φυσικών και Νομικών προσώπων.

Ενώ σταδιακά τα οφειλόμενα πρέπει να αποδοθούν στους ΟΤΑ και παράλληλα να βρεθούν και άλλοι τρόπου εξεύρεσης πόρων.
Η θεσμοθέτηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης παράλληλα με την Αιρετή Περιφέρεια, δείχνει τη δυσπιστία του κεντρικού κράτους στην Αυτοδιοίκηση και πρέπει να καταργηθεί μεταφέροντας τις αρμοδιότητες της στην Αυτοδιοίκηση.
Εκτός από την ανάπτυξη άλλος βασικός ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τοπικών φορέων είναι η διαχείριση και διοίκηση όλων των θεσμών της κοινωνικής βοήθειας, αλληλεγγύης και μέριμνας, θεσμούς που το κεντρικό κράτος κάθε μέρα απαξιώνει οδηγώντας τους πολίτες σε απόγνωση και τη κοινωνία σε αποσύνθεση.
Οι Αυτοδιοικητικές εκλογές πρέπει να έχουν πεδίο αντιπαράθεσης τα υπαρκτά προβλήματα και τις ανάγκες του λαού σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο προτείνοντας ρεαλιστικές λύσεις.
Βαρεθήκαμε τα λόγια που ανεύθυνα επιβάλουν κομματικοί μηχανισμοί χωρίς κόστος και τις προεκλογικές υποσχέσεις που χρησιμοποιούν στην κεντρική πολιτική σκηνή και οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση.
Κάνοντας για την Περιφέρεια Αττικής έναν ελάχιστο απολογισμό μέσα στα τρία χρόνια, κατορθώσαμε να συνεχίσουμε, να εντάξουμε, να κάνουμε συμβάσεις και διαγωνισμούς να εκτελέσουμε έργα πλέον των 3,5 δις.
Όπως: 121 εκ. ευρώ για κατασκευή 65 παιδικών σταθμών
370 εκ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα
175 εκ. ευρώ για εκπαίδευση
131 εκ. ευρώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις
450 εκ. ευρώ για οδοποιία
148 εκ. ευρώ για αθλητισμό
217 εκ. ευρώ για λύματα κλπ
Πετύχαμε και το αδύνατο των 315 εκ. ευρώ ταμειακό υπόλοιπο.

*O Αθανασόπουλος Κων/νος είναι Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής και Υποψήφιος στο Νότιο τομέα με τον συνδυασμό του Γιάννη Σγουρού

Δεν υπάρχουν σχόλια: