Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Ηθικό μας χρέος η ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου της Σπάρτης

Την Ε΄ Εφορία Κλασσικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων Λακωνίας, αλλά και τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης και του αρχαίου θεάτρου της Σπάρτης επισκέφθηκε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Οδυσσέας Βουδούρης και ενημερώθηκε από τους αρχαιολόγους για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τα οποία επιβραδύνουν την πορεία των έργων ανασκαφής-αναστήλωσης στον σημαντικό αυτό χώρο για ολόκληρο τον κόσμο.

Στη συνέχεια ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Οδυσσέας Βουδούρης έκανε την ακόλουθη δήλωση:


«Προκαλεί μεγάλη θλίψη το γεγονός ότι δεκαετίες τώρα η πολιτεία δεν έχει φροντίσει ώστε  η Σπάρτη να αναδείξει τις αρχαιότητές της. Είναι αδιανόητο η Ακρόπολη της αρχαίας Σπάρτης, το αρχαίο θέατρο της πόλης να παραμένουν ουσιαστικά “άφαντα”, αναξιοποίητα για το ευρύ κοινό.

Είναι ακατανόητο το γεγονός ότι η απερχόμενη διοίκηση της Περιφέρειας σκορπά εκατομμύρια ευρώ σε διαφημιστικές φιέστες αμφίβολης αποτελεσματικότητας, όπως είναι η “Μυθική Πελοπόννησος”, ενώ ένα μικρό μέρος των κονδυλίων αυτών, αν είχαν διατεθεί για τις αρχαιότητες της Σπάρτης, θα είχαν μετατρέψει την διεθνή της εικόνα. Θα αποτελούσαν τον πιο αποτελεσματικό τρόπο προσέλκυσης τουριστών στην Λακωνία, στην Πελοπόννησο.

Είναι επίσης θλιβερό, την ώρα που ο απερχόμενος Περιφερειάρχης κομπάζει για το νέο Μουσείο Σπάρτης, αυτό να παραμένει ένα οικόπεδο στην είσοδο της πόλης, ενώ το υπάρχον αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης και με τόσο σημαντικό αρχαιολογικό πλούτο, “κρυμμένο” σε αποθήκες.

Για την “Πελοπόννησος Πρώτα” η ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου, δεν είναι απλώς ηθικό χρέος προς την ιστορία μας, αλλά είναι και αναπόσπαστο μέρος του σχεδίου οικονομικής ανασυγκρότησης με βασικό πυλώνα τον ποιοτικό και θεματικό τουρισμό».    

Σπάρτη,  16 Απριλίου 2014


Δεν υπάρχουν σχόλια: