Σάββατο 12 Απριλίου 2014

ΤΕΣΣΕΡΑ ΑΠΛΑ ΑΛΛΑ ΒΑΣΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ "ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ"



Του Αθανασόπουλου Περικλή
Αθήνα 12.04.2014

Εμείς οι απλοί πολίτες, μάλλον λόγω ημιμάθειας η πλήρους αμάθειας, από την μία όχι μόνο δεν είμαστε σε θέση να καταλαβαίνουμε τις σπουδαίες και σοφές κινήσεις των πολιτικών μας , αλλά είμαστε  καταδικασμένοι να  πληρώνουμε την κάθε κυβερνητική  και πολιτική τους  επιλογή.

Κάπως έτσι παρακολουθώντας τις κινήσεις των τελευταίων ημερών και συγκεκριμένα τους πανηγυρισμούς των κυβερνητικών, γεννώνται τα παρακάτω απλά αλλά βασικά ερωτήματα:

ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟ:
Αφού το 2010 με χρέος 120% του ΑΕΠ μας έβγαλαν από «τις Αγορές», πως σήμερα με χρέος 172% του ΑΕΠ μας δέχονται οι Αγορές;

ΕΡΩΤΗΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ:
Αφού προχθές δανειστήκαμε με περίπου 5%, γιατί δεν προλάβαμε να αγοράσουμε και εμείς « Ο λαός» ομόλογα και τα έχουμε, όσοι έχουμε στις Συστημικές  Τράπεζες με επιτόκιο 0,7-2,75%;

ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ:
Αφού έχουμε «πρωτογενές πλεόνασμα» γιατί δανειζόμαστε;

ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΕΤΑΡΤΟ:
Αν πάω αύριο σε μία τράπεζα, και εφ’ όσον δεν χρωστάω, θα λάβω δάνειο για να επιχειρήσω; Και με τι επιτόκιο;

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

AΠΑΝΤΗΣΗ Νου 1

ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΣΥΝΗΘΩΣ ‘’ΠΟΝΗΡΟΙ’’ ΚΑΙ ΗΛΙΘΙΟΙ
ΣΕ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ!!!
ΜΑΣ ΡΩΤΟΥΝ ..ΔΗΘΕΝ???
Με το χρέος στο 120% του ΑΕΠ και έλλειμμα 15% του ΑΕΠ, φύγαμε από τις "αγορές"??? Με το χρέος στο 180% του ΑΕΠ και έλλειμμα 1,5% του ΑΕΠΥ βγαίνουμε στις "αγορές"???
Απλά για να ξέρουμε: ΧΡΕΟΣ έχουν όλα τα κράτη μικρά και μεγάλα, το οποίο ξεπληρώνουν με νέα δάνεια. Βρίσκονται δηλαδή σε μία κατάσταση που ελέγχεται.
ΕΛΛΕΙΜΜΑ, έχουν ελάχιστοι και μάλιστα σε ποσοστό 1-3% του ΑΕΠ.
Εμείς, με χρέος 120 % του ΑΕΠ, είχαμε ΕΛΛΕΙΜΜΑ 15,9% του ΑΕΠ. Δηλαδή, τα χρήματα που θέλαμε κάθε χρόνο για να καλύψουμε τον προϋπολογισμό μας ΕΦΤΑΣΑΝ τα 35 ΔΙΣ ΕΥΡΩ.Δηλαδή ,όχι μόνο δεν μπορούσαμε να ξεπληρώσουμε ΜΕΡΟΣ του χρέους, αλλά κάθε ΧΡΟΝΟ προσθέταμε το έλλειμμα των 35 ΔΙΣ το χρόνο στο ΧΡΕΟΣ των 300 ΔΙΣ ΕΥΡΩ. ΈΤΣΙ σε …πέντε χρόνια θα είχαμε ΕΠΙ ΠΛΕΟΝ του σημερινού χρέους ΑΛΑ 177 ΔΙΣ ΕΥΡΩ.
ΓΙ ΑΥΤΟ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΕΙΧΑΝ ΚΛΕΙΣΕΙ. ΦΡΟΝΤΙΣΕ ΓΙ ΑΥΤΟ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ της τελευταίας πενταετίας. ΤΟ ΠΑΣΟΚ σε ένα χρόνο, με 4ΔΙΣ φόρους έρριξε το ΕΛΛΕΙΜΜΑ κατά 6%. Ο ΣΑΜΑΡΑΣ έβαλε φόρους 16 ΔΙΣ ευρώ για να ‘’καταφέρει’’ ότι έκανε το Πασοκ με 4 Δις. Ευρώ. Αυτή είναι η ΑΛΗΘΕΙΑ.
Βέβαια, ο Σαμαράς ήταν ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΕΠΙΛΟΓΗ !!!!!

Ανώνυμος είπε...

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Νου 3

Πρωτογενές πλεόνασμα ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ για να ζητήσουμε μείωση-Κούρεμα του χρέους.
Τπ πρωτογενές πλεόνασμα θα αποδεικνύει ότι : ''ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ"" έστω και χωρίς δάνειο δίνοντας την δυνατότητα στην εκάστοτε κυβέρνηση να ζητήσει ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ που έχουμε.
ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΕΧΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΚΑΛΙ ΚΟΥΜΑΝΤΟ!

Ανώνυμος είπε...

Απάντηση 4. Σύντομα θα μπορείς να πας και μάλιστα με πολύ οικονομικούς όρους.

Τέλος θα μπορείς να κάνεις ΜΑΥΡΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ εις βάρος της πατρίδας μας, για ''εξυπηρετήσεις'' την κάστα των ΜΠΟΡΦΟΛΟΓΩΝ !!!

ΝΤΡΟΠΗ ΣΟΥ ΦΙΛΕ ΜΟΥ!!!