Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

ΕΡΩΤΗΣΗ ΟΔ. ΒΟΥΔΟΥΡΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον  Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Θέμα: « Έκθεση Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για την  περιοχή της Ελαίας στην Κυπαρισσία»

Ως γνωστόν, η περιοχή της Ελαίας, πλησίον της Κυπαρισσίας, έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000 με κωδικό GR2550005 «Θίνες Κυπαρισσίας: Νεοχώρι - Κυπαρισσία», λόγω της αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας και των προστατευόμενων ειδών φυτών,  και η  θαλάσσια περιοχή έχει συμπεριληφθεί και αυτή στο ίδιο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών με κωδικό GR 2330008 «Θαλάσσια περιοχή κόλπου Κυπαρισσίας: Ακρωτήριο Κατάκολο - Κυπαρισσία».
Η περιοχή αυτή απειλείται σήμερα να καταστραφεί από σχέδια οικοδόμηση κερδοσκοπικών οργανισμών.

Σε πρόσφατη έκθεση του Μικτού Κλιμακίου Ελέγχου του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, σχετικά με την  σχεδιαζόμενη οικοδόμηση στην περιοχή της Ελαίας αναφέρεται ότι:
1. «η κατασκευή των πέντε δρόμων μεταξύ Αϊγιαννάκη και Ελαίας δεν είναι σύννομη, και επομένως οι δρόμοι αυτοί δεν τέθηκαν σε κοινή χρήση με νόμιμο τρόπο ώστε να καλύπτουν τις προϋποθέσεις της παρ.2 του ν.1577/1985, ΦΕΚ 210Α’, ή της παρ.39 του άρθρου 2 του ν.4067/2012, ΦΕΚ 79 Α’., προκειμένου να θεωρούνται κοινόχρηστοι.
2. για την αιτούμενη οικοδόμηση εντός της εξεταζόμενης περιοχής, που αφορά σε 47 αιτήσεις οικοδομικών αδειών «διώροφων οικιών με υπόγειο και πισίνα»,  που έχουν κατατεθεί από την εταιρεία «Νέος Κότινος Α.Ε., προτείνεται περαιτέρω διερεύνηση  για το εάν οι κατά καιρούς παροχές γνώμης που έχουν εκδοθεί από τη Διεύθυνση Νομοθετικού του ΥΠΕΚΑ και τις άλλες αρμόδιες Διευθύνσεις του ίδιου Υπουργείου και αφορούν στην ερμηνεία πολεοδομικών διατάξεων, διαθέτουν συνοχή ως προς την ουσία τους, προκειμένου να διασφαλίζεται η ίση αντιμετώπιση των ενδιαφερόμενων πολιτών».

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός
  1. Πότε και πως προτίθεται να εφαρμόσει τις υποδείξεις του κλιμακίου ελέγχου σχετικά με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες τόσο του υπουργείου Περιβάλλοντος, όσο και των σχετιζόμενων με το θέμα υπηρεσιών;
  2. Πως προτίθεται να αξιοποιήσει τις  πρόσφατες προτάσεις των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος της ΕΕ, που  πρότειναν την δημιουργία εθνικού πάρκου στην περιοχή αλλά και την μετακίνηση οικισμών έξω από τον πυρήνα της "Natura";


Αθήνα, 25 Ιουλίου 2014

Ο Ερωτών Βουλευτής

Οδυσσέας Βουδούρης
                            

Δεν υπάρχουν σχόλια: