Κυριακή 10 Αυγούστου 2014

Ανεξέλεγκτη διαρροή των φορολογικών στοιχείων και προσωπικών δεδομένων

Σοβαρές παραβιάσεις των προσωπικών δεδομένων με κάμερες σε χώρους εργασίας, βρεφονηπιακούς σταθμούς, παιδικές χαρές αλλά και με απαγορευμένη συγκέντρωση φορολογικών και
άλλων στοιχείων και διαρροή αυτών, διαπιστώνει έκθεση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (ΑΠΠΔ).
Η Αρχή επέβαλε κυρώσεις και απέτρεψε παραβιάσεις προσωπικών δεδομένων που σχετίζονται με ανεξέλεγκτη χρήση καμερών, την αζήτητη ηλεκτρονική επικοινωνία (spam) και την επιθετική εμπορική διαφήμιση, την αυθαίρετη δράση εισπρακτικών εταιρειών, την απαγορευμένη συγκέντρωση και διαρροή φορολογικών και εισοδηματικών στοιχείων τεράστιου αριθμού πολιτών.
Σύμφωνα με δημοσιεύμα του Εθνους, τη μερίδα του λέοντος στα πρόστιμα είχε το 2013 η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, που τιμωρήθηκε με 150.000€ γιατί δεν είχε λάβει τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας για εκατομμύρια φορολογικά δεδομένα πολιτών, με συνέπεια να διαρρεύσουν σε τρίτους (εταιρείες κ.λπ.) τεράστιος όγκος στοιχείων από τις φορολογικές δηλώσεις μιας 10ετίας για εισοδήματα, ακίνητα, έκτακτες εισφορές κ.λπ. Για την υπόθεση έχει σχηματιστεί ποινική δικογραφία που βρίσκεται σε εξέλιξη (κατά την ανάκριση υπήρξαν και προφυλακίσεις), ενώ η ΓΓΠΣ έχει προσφύγει στο ΣτΕ κατά του προστίμου, ομολογώντας ουσιαστικά την αδυναμία του συστήματος ασφαλείας που αποδείχθηκε διάτρητο.

Το άλλο μεγάλο πρόστιμο (75.000€) μπήκε σε ξένο τραπεζικό όμιλο που στο πλαίσιο προωθητικής εμπορικής πολιτικής είχε συγκεντρώσει και αναζητούσε από εξειδικευμένες εταιρείες στοιχεία για φορολογικά δεδομένα πολιτών με συγκεκριμένο εισόδημα (π.χ. άνω των 25.000 ή άνω των 60.000€), ΙΧ, δανειολήπτες στεγαστικών δανείων, με διευθύνσεις, ΑΦΜ, τηλέφωνα κ.λπ.

Η Αρχή απέτρεψε τη δημιουργία «μαύρων λιστών», παρενέβη σε αυθαίρετες χρήσεις του συστήματος «Τειρεσίας», αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις της σύγχρονης τεχνολογίας, που σχετίζονται με την πλοήγηση στους δρόμους, την τηλεειδοποίηση - τηλεφροντίδα - τηλεμετρία (κυρίως για ηλικιωμένους, ανηλίκους και ευάλωτα άτομα), τη χρήση βιομετρικών δεδομένων (γεωμετρία χεριού, ματιών, κινήσεις) που εξετάζονται πειραματικά για την πρόσβαση σε χώρους αυξημένης ασφάλειας.

Σύμφωνα με την 352 σελίδων έκθεση, στις αρχές του 2014 εκκρεμούσαν 671 καταγγελίες - προσφυγές για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, 253 για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, 215 για τον τομέα των διωκτικών αρχών και της δημόσιας τάξης και 170 για τη Δημόσια Διοίκηση - Αυτοδιοίκηση και την κρατική δράση, 214 για τις εργασιακές σχέσεις κ.λπ. Στην έκθεση η ΑΠΠΔ διαμαρτύρεται για την ελλιπή στελέχωση που επιδεινώθηκε με την αποχώρηση ειδικών επιστημόνων, τονίζοντας ότι δεν έχει το αναγκαίο προσωπικό και τους απαραίτητους πόρους, τη στιγμή που πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός και το εύρος των διοικητικών ελέγχων σε κρίσιμους τομείς.

Η Αρχή τιμώρησε εισπρακτικές εταιρείες απευθύνοντας συστάσεις (και στις συνεργαζόμενες τράπεζες) για τον τρόπο λειτουργίας τους, επιβάλλοντας πρόστιμα σε πολλές εταιρείες για spam, ενώ απέρριψε καταγγελία ότι η Αστυνομία χρησιμοποιούσε το αυτόματο σύστημα σάρωσης και αναγνώρισης ελέγχου πινακίδων για την ταυτοποίηση - αναζήτηση οδηγών λόγω χρεών προς το Δημόσιο.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΒΟΜΒΑ: ΑΡΧΗΓΟΣ ΚΟΜΜΑΤΟΣ , ΠΟΥ ΖΕΙ ΣΤΗ ΧΛΙΔΗ, ΣΤΑ ΔΙΧΤΥΑ ΤΟΥ ΣΔΟΕ.
Αποκάλυψη – βόμβα !
Πολυτελή ακίνητα απλησίαστα για τους κοινούς θνητούς, κρυμμένα πίσω από offshore εταιρίες, συμβόλαια μεταξύ ισχυρών, πακτωλός χρημάτων, αχυράνθρωποι και στο βάθος του τούνελ ένα προβεβλημένο πολιτικό πρόσωπο, ηγέτης αντιμνημονιακού κόμματος...
Η νέα έρευνα του ΣΔΟΕ που ξεκίνησε πριν από λίγους μήνες, εξελίσσεται σε «καυτή πατάτα» στα χέρια των ελεγκτών, καθώς έχει σκοντάψει σε ισχυρά πολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα της χώρας, ωστόσο οι επιτελείς στο κτίριο της οδού Πειραιώς, δηλώνουν αποφασισμένοι να την συνεχίσουν όποιον κι αν αγγίζει.
Η έρευνα είχε ξεκινήσει με εισαγγελική παραγγελία και με άλλο αντικείμενο, ωστόσο στη συνέχεια και όσο προχωρούσε η διασταύρωση στοιχείων για το πόθεν έσχες, αποκαλύφθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες του briefingnews.gr, ότι ο συγκεκριμένος πολιτικός αρχηγός νοικιάζει υπερπολυτελές ακίνητο από offshore εταιρία.Εκτός από το ζήτημα που τίθεται για το αν το νόμιμο είναι και ηθικό για έναν αρχηγό κόμματος που επέλεξε την οδό των υπεράκτιων εταιριών, οι οποίες βρίσκονται στο στόχαστρο για εκτεταμένη φοροδιαφυγή, η συμφωνία ενοικίασης έκρυβε και ένα άλλο μυστικό.
Το όνομα Γέωργιος-Αλέξανδρος Α. που εμφανίζεται ως εκπρόσωπος της υπεράκτιας εταιρίας. Αμέσως στους φοροελεγκτικούς μηχανισμούς όλων των βαθμίδων, σήμανε συναγερμός καθώς πρόκειται για όνομα στο οποίο έχουν «σκοντάψει» δεκάδες φορές. Μέχρι τώρα έχει αποκαλυφθεί ότι ο ίδιος άνθρωπος εμφανίζεται να εκπροσωπεί 158 υπεράκτιες εταιρίες γνωστού εφοπλιστή. Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ προσπαθούν τώρα να ξετυλίξουν το κουβάρι ώστε να αποκαλυφθεί πλήρως η σχέση του πολιτικού με τον εφοπλιστή πίσω από τον οποίο αναζητούν εδώ και καιρό ίχνη πολιτικού χρήματος, καθώς στο παρελθόν είχε συνεργαστεί και με άλλο πολιτικό πρόσωπο στις αγοραπωλησίες ακινήτων.

Ανώνυμος είπε...

ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ ‘’ΑΝ.ΕΛ’’ ΖΗΤΟΥΝ ΤΗ ΨΗΦΟ ΣΑΣ???
Τι κι αν περνάνε σαν στούκας μπροστά σας οι καμΜένοι φοροφυγάδες…
Τι κι αν περνάνε σαν στούκας μπροστά σας οι καμΜένοι φοροφυγάδες;!
...no worries βρε! Αρκεί που έστειλαν τον παπακ στο ειδικό δικαστήριο και γλιτώσαμε από τον προδότη.
Κι ας ήταν αυτός που θέσπισε τους νόμους για την πάταξη της φοροδιαφυγής του μεγάλου κεφαλαίου
Ο Χαϊκάλης είναι ο τρίτος βουλευτής των Ανεξέλεγκτων Ελλήνων (ΑΝΕΛ) που έχει μπερδέματα με το ΣΔΟΕ. Πρόκειται για φορολογική παράβαση συνολικού ύψους 55.000 ευρώ, την οποία και παραδέχεται εδώ.
Βέβαια στη συνέχεια ισχυρίζεται πως δεν έγινε σκόπιμα, πως έγινε εκ παραδρομής!
Ασχετα αν λίγες μέρες πριν, στου Πρετεντέρη σχεδόν προέτρεπε τον κόσμο να φοροδιαφύγει, μπας και σωθεί από τη λαίλαπα του μνημονίου. Βεβαίως...
Πρώτος στη λίστα των καμένων βουλευτών που …αμύνονται φοροδιαφεύγοντας, ο ίδιος ο πρόεδρας, ο Πάνος ο Καμμένος. Δεν ξέρω όμως αν είναι και καλύτερος από το δευτερο ...αμυνόμενο Καπερνάρο.
Για τον κύριο «έχω και κότερο σε οφσορ και βίλα με λεφτά του κράτους» τις πομπές του τις ξέρετε. Όσο καιρό βρισκόταν σε ...άμυνα, έστελνε στο δικό του «έγκριτο» olympia.gr τα στημένα δημοσιεύματα που προκαλούσαν την «παρέμβαση» της δικαιοσύνης και του επίσης «έγκριτου» κυρίου Πεπόνη, στήνοντας στα τρία μέτρα τον Παπακωνσταντίνου
Ο δε κύριος «τι σημαίνει sent from my ipad?», ως άλλος ...αμυνόμενος αδέκαστος κριτής, ήταν αυτός που έστειλε τον Παπακωνσταντίνου στο ειδικό για τα δήθεν αδικήματα.
Αλλά είπαμε, ας είναι σε άμυνα κι ας ειν' και στούκας…

Ανώνυμος είπε...

Γεράσιμος Γιακουμάτος.
Εγώ ξέρω ότι έχασα τα λεφτά μου όπως και άλλοι συνάδελφοι…».
Είναι αυτά που θα υπαινιχθεί σε πρόσφατες δηλώσεις του ο βουλευτής της Β' Αθηνών Γεράσιμος Γιακουμάτος.
«Κάνουμε τώρα καταγγελίες αλλά δεν κοιτάμε την καμπούρα μας. Ας κοιτάξουν τα χρηματιστηριακά του 2000 και θα καταλάβουμε γιατί και ποιος είναι υπεύθυνος. Είναι πενήντα βουλευτές που το ξέρουν, δεν το ξέρω μόνο εγώ.
Αν δει κανείς το πόθεν έσχες του Καμμένου την περίοδο 2000-2002, θα καταλάβετε. Τα κέρδη ήταν 280 εκατομμύρια δραχμές. Εγώ ξέρω ότι έχασα τα λεφτά μου όπως και άλλοι συνάδελφοι…».