Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Αλλάζουν όλα όσα ξέραμε στις εκλογές λόγω της απογραφής του 2011

Αλλαγές στη διαδικασία διεξαγωγής των εκλογών φέρνει η απογραφή του 2011, καθώς η μεταβολή των δημογραφικών δεδομένων διαφοροποιεί και την κατανομή των εδρών ανά νομό, με αποτέλεσμα να προκαλούνται ενδιαφέρουσες καραμπόλες, ειδικά σε μεγάλες περιφέρειες, όπως η Α’ Αθηνών αλλά και το Υπόλοιπο Αττικής.

Η απογραφή που ολοκληρώθηκε το 2011 θα μπορούσε να έχει εφαρμοστεί και στις εθνικές εκλογές του 2012, το Συμβούλιο της Επικρατείας απεφάνθη όμως πως η προθεσμία συμμόρφωσης με την απογραφή δεν είχε παρέλθει.

Σε επερχόμενες εθνικές εκλογές όμως η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποφύγει τη χρήση των δημογραφικών στοιχείων του 2011, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται οι ακόλουθες αλλαγές σε μια σειρά νομών, αλλαγές οι οποίες προκαλούν πονοκέφαλο σε μια σειρά βουλευτών, κυρίως της κυβέρνησης, με φόντο και τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, τα οποία ανακυκλώνονται:
  • Στο Υπόλοιπο Αττικής, οι βουλευτές αυξάνονται από 12 σε 15.
  • Αυτούς τους τρεις επιπλέον βουλευτές χάνει η Α’ Αθηνών, στην οποία οι βουλευτές από 17 γίνονται 14.
  • Η Β’ Αθηνών επίσης ενισχύεται, αποκτώντας δύο επιπλέον βουλευτές, συγκεκριμένα οι εκλεγόμενοι στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας γίνονται 44 από 42.
  • Από μία έδρα κερδίζουν η Θεσπρωτία (2 από 1), η Μαγνησία (6 από 5) και οι Κυκλάδες (4 από 3)
  • Απώλεια μιας έδρας θα έχουν οι Σέρρες (6 από 7), τα Τρίκαλα (4 από 5), η Καρδίτσα (4 από 5), η Αχαϊα (8 από 9), η Αιτωλοακαρνανία (7 από 8) και η Βοιωτία (3 από 4).
  • Όπως προκύπτει από τα νέα δεδομένα, οι βουλευτές της πλειοψηφίας που εκλέγονται στις περιφέρειες, οι οποίες χάνουν έδρες, καλούνται να δώσουν μάχη υπό ακόμα πιο αντίξοες συνθήκες, όποτε και αν γίνουν οι εκλογές.

Συγκεκριμένα:
  • Στην άκρως πολιτική Α’ Αθηνών αδειάζουν δύο θέσεις στη ΝΔ, καθώς ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αναχώρησε προς Βρυξέλλες, ενώ ο Νότης Μηταράκης, φοβούμενος πως δεν θα εκλεγεί, συνήψε συμφωνία με τον αποχωρήσαντα από την πολιτική, Κωστή Μουσουρούλη, και κατεβαίνει στον τόπο καταγωγής του, τη Χίο, όπου όμως τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα, μετά και το θόρυβο που προκλήθηκε γύρω από τη νυν βουλευτή του νησιού με τη ΝΔ, Μαρία Σταυρινούδη-Σόδη.
Ένα κενό έρχεται να καλύψει η έμπειρη Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία έχει ξεκινήσει επαφές και είναι έτοιμη να εκλεγεί ακόμα μια φορά με σταυρό. Το έργο της όμως δεν είναι εύκολο, καθώς, αν η ΝΔ είναι δεύτερο κόμμα, τότε οι νυν 8 βουλευτές του κόμματος θα γίνουν 3-4. Επιπλέον, υπάρχει η νέα γενιά στελεχών που έχει άριστες σχέσεις με τους «σαμαρικούς» της Α’ Αθηνών, όπς η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Βασίλης Κικίλιας και ο βουλευτής, Θάνος Πλεύρης. Ίσως έτσι εξηγείται και η αμφιταλάντευση του κυρίου Προκόπη Παυλόπουλου στο αν θα κατέβει υποψήφιος.
  • Αντίθετα, στο υπόλοιπο Αττικής, όπου ούτως ή άλλως κυριαρχεί ο ΣΥΡΙΖΑ, πιο ήσυχοι είναι ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Θανάσης Μπούρας και η ισχυρή, πλην άφαντη, βουλευτής του κόμματος, Γεωργία Μαρτίνου, κόρη του γνωστού εφοπλιστή.
  • Στην περιφέρεια, τη συντριπτική πλειονότητα των επίμαχων νομών είχε κερδίσει η ΝΔ το 12, με αποτέλεσμα πολλοί βουλευτές να εκλέγονται και μάλιστα ορισμένοι και για πρώτη φορά. Αυτοί βλέπουν σήμερα τη θέση τους να κινδυνεύει, ενώ σε συγκεκριμένους νομούς οι καραμπόλες αναμένονται εξαιρετικά ενδιαφέρουσες. Επί παραδείγματι, στις Σέρρες εκλέγεται ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θεόφιλος Λεονταρίδης, αλλά δυνατοί παίχτες είναι και ο πρώτος σε σταυρούς στη ΝΔ, Μενέλαος Βλάχβεης και η δυναμική και εκλεγείσασα πρώτη φορά το 2012, Φωτεινή Αραμπατζή. Αν τελικά κατέλθει με τη ΝΔ και η νυν βουλευτής των ΑΝΕΛ, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, τότε θα μιλάμε για μια από τις πιο ιντριγκαδόρικες περιφέρειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: