Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Η «Κοινωνία των 400 Ευρώ» – Η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού που «θάφτηκε»

grafeio_proipologismou_voulis_ekthesi_kollazΤα μνημόνια διαμόρφωσαν την «κοινωνία των 400 ευρώ». Ηδη, με περίπου 430 ευρώ το μήνα ο καθένας, στην καλύτερη περίπτωση, προσπαθούν 2,5 εκατ. άτομα να επιβιώσουν, σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής που «θάφτηκε» από τα συστημικά Μέσα Ενημέρωσης, ελέω… στήριξης του «success story».
Την ίδια στιγμή, με την ύφεση να συνεχίζεται χωρίς να υπάρχει «φως στο τούνελ», επιπλέον 3,8 εκατ, πολίτες είναι στο «κατώφλι της ανέχειας» και την οικονομική – κοινωνική κατάρρευση.

Όπως αναφέρεται στην ενδιάμεση έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού που δόθηκε, χθες, στη δημοσιότητα (με τα μνημονιακά Μέσα, στην πλειονότητα τους να την «θάβουν») για τις «Πολιτικές Ελάχιστου Εισοδήματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ελλάδα: Μια συγκριτική ανάλυση», η φτώχεια μπορεί να εκτιμηθεί με τη βοήθεια τριών δεικτών:
  • Ο πρώτος δείκτης αναφέρεται στην σχετική φτώχεια ο οποίος μετρά το ποσοστό του πληθυσμού με εισόδημα χαμηλότερο από το 60% του διάμεσου ισοδύναμου διαθέσιμου εισοδήματος. Όταν το διάμεσο εισόδημα αυξάνεται ή μειώνεται τότε και το όριο της φτώχειας αυξάνεται ή μειώνεται αντίστοιχα.
Συγκεκριμένα, το 2013 το όριο φτώχειας ήταν 432 ευρώ το μήνα για ένα άτομο και 908 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια.
  • Ο δεύτερος δείκτης αναφέρεται στο σταθερό όριο σχετικής φτώχειας, δηλαδή στο ποσοστό του πληθυσμού που είχε το 2013 εισόδημα χαμηλότερο του 60% του διάμεσου ισοδύναμου εισοδήματος του 2009.
Το σταθερό όριο φτώχειας για το 2013 ήταν 665 ευρώ για ένα άτομο και 1.397 ευρώ για τετραμελή οικογένεια.
  • Τέλος, ο τρίτος δείκτης αναφέρεται στο όριο της ακραίας φτώχειας το οποίο μπορεί να καθοριστεί από το κόστος του βασικού καλαθιού αγαθών για ένα ελάχιστο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης.
Ένα τέτοιο καλάθι για την Αττική (για το έτος 2013), για ένα νοικοκυριό χωρίς έξοδα στεγαστικού δανείου και ενοικίου είναι 233 ευρώ για ένα άτομο και 684 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια.
Με βάση την έρευνα εισοδημάτων και συνθηκών διαβίωσης των νοικοκυριών 2,5 εκατομμύρια άτομα βρίσκονται κάτω από το χρηματικό όριο της σχετικής φτώχειας, με βάση το εισόδημα του μεσαίου νοικοκυριού (το 60%). Επιπλέον, 3,8 εκατ. άτομα βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας λόγω υλικών στερήσεων και ανεργίας!
Στην χειρότερη θέση της Ευρώπης
Η Ελλάδα σύμφωνα με την Eurostat βρίσκεται στην χειρότερη θέση στην ΕΕ – 28 όσον αφορά τον κίνδυνο φτώχειας. Η Ελλάδα επίσης συγκαταλέγεται στην ομάδα των χωρών με τη μεγαλύτερη φτώχεια (23,1%) και προηγείται της Ισπανίας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας ενώ κατέχει την τέταρτη χειρότερη θέση ως προς τον δείκτη χάσματος της φτώχειας μετά την Ισπανία, Ρουμανία και Βουλγαρία.
Επίσης, σύμφωνα με έρευνα του ΟΟΣΑ21, η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη χειρότερη θέση μεταξύ 35 χωρών με βάση τους δείκτες ευημερίας και ποιότητας ζωής, χειρότερα ακόμα και από την Τουρκία. Μια άλλη σημαντική διάσταση της φτώχειας, αφορά την παιδική φτώχεια (26,5% το 2012), τα μονογονεϊκά νοικοκυριά, τα πολυμελή νοικοκυριά, οι μη οικονομικά ενεργοί και τα άτομα με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο.


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: