Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

«Προβληματική η δημοκρατία στην Ευρώπη» λένε 4 στους 10 Ευρωπαίους

ENOPΕπιφυλάξεις για τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζεται η δημοκρατία στην Ευρώπη εκφράζει το 43% των Ευρωπαίων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του Ευρωβαρόμετρου.
Τα στοιχεία της έρευνας παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της συνάντησης των ευρωπαϊκών πολιτικών ινστιτούτων η οποία από το Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» σε συνεργασία με το European Network of Political Foundations (ENOP). Η εκδήλωση με τίτλο «Η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης: Ο ρόλος των πολιτικών ινστιτούτων» πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 69 ινστιτούτα από 25 χώρες της ΕΕ, και μεγάλη παρουσία κοινού στο Crowne Plaza.

Ο κύριος Anthony Allen, Διευθυντής Ερευνών της εταιρεία TNS Opinion, η οποία υλοποιεί την έρευνα του Ευρωβαρόμετρου παρουσίασε τα τελευταία στοιχεία της πανευρωπαϊκής έρευνας. Σύμφωνα με αυτά:
* Η πλειοψηφία των πολιτών (60%) αισθάνεται ότι η δημοκρατία ως αρχή εκφράζει την Ε.Ε.
* Παρά ταύτα ένα σημαντικό ποσοστό (43%) εκφράζει επιφυλάξεις για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία στην Ευρώπη!
* Το 35% εμφανίζεται θετικό απέναντι στην ΕΕ και το 25% αρνητικό (από 29% τον περασμένο χρόνο).
* Εχει σημασία ότι ουδέτερο απέναντι στην Ε.Ε. δηλώνει το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών (38%).
* Η συνολική εμπιστοσύνη στην Ε.Ε. φτάνει μόλις στο 31% (37% στο Ευρωκοινοβούλιο, 32% στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και 31% στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα).
Στον εναρκτήριο χαιρετισμό η Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας, κυρία Ρόδη Κράτσα ανέφερε: «Η κρίση που ζούμε σήμερα στην  Ευρώπη είναι ένας ιστορικός κύκλος οικονομικής, πολιτικής και γεωπολιτικής μεταμόρφωσης. Αναδείχτηκε η δυσλειτουργία του απορρυθμισμένου χρηματοπιστωτικού συστήματος της απορρυθμισμένης παγκοσμιοποίησης, αναδείχτηκαν οι συνέπειες της οικονομικής ανισότητας στη ζήτηση και στην Ευρωπαϊκή Ένωση βέβαια οι συνέπειες των αρχιτεκτονικών αδυναμιών της νομισματικής ένωσης και της ενοποίησης (…) Είναι επείγουσα η δημιουργία δομών και μηχανισμών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για την προσαρμογή στα νέα παγκόσμια δεδομένα (…) Γι “αυτό πρέπει να σταματήσει «ο διάλογος κουφών» μεταξύ Βορρά και Νότου στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: