Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Η Δημοκρατική Παράταξη προς αναζήτηση οράματος και στρατηγικού σχεδίου

*του Μιχάλη Χάλαρη

Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα βιώνει, μέσα σε ένα απειλητικό ευρωπαϊκό και παγκόσμιο περιβάλλον, μια γενική κρίση, η οποία δεν περιορίζεται στο οικονομικό επίπεδο. Η χώρα έχει φτάσει σε οριακό σημείο, όλα τα συστήματα αποσαθρώνονται και η πολιτική και οι πολιτικοί της χώρας βρίσκονται σε πολύ δυσμενή θέση.
Οι πολίτες αρνούνται να τους εμπιστευτούν και μιλάνε για αυτούς με απαξιωτικά λόγια.
Έχει κυριαρχήσει η άποψη ότι εξυπηρετούν μόνο τα μικροπολιτικά τους συμφέροντα και έχουν σαν στόχο τη διαχείριση της εξουσίας ή όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι από αυτή. Η άποψη ότι η συμπεριφορά τους στηρίζεται στη διαρκή κριτική όλων των άλλων εκτός από τον εαυτό τους και ότι αδυνατούν να προτείνουν ουσιαστικές λύσεις για τα θέματα που απασχολούν τους πολίτες - διότι αν εκφράσουν αυτές τις θέσεις θα απολέσουν κομμάτι ψηφοφόρων, που θα τους οδηγήσει στην εξουσία - είναι πλειοψηφική.
Οι πολίτες, ωστόσο, έχουν ωριμάσει και δεν πείθονται με γενικότητες και αοριστολογίες. Ζητούν θέσεις και πράξεις επί της ουσίας, πράγμα που τα περισσότερα κόμματα αδυνατούν να αντιληφθούν, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτές τις νέες συνθήκες και σε αυτά τα αιτήματα. Έτσι, οδηγούμαστε στο να μην εμπιστεύονται, πλέον, οι πολίτες τα κόμματα, αλλά ούτε και τα στελέχη τους.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον καλείται η Δημοκρατική Παράταξη να αναγεννηθεί. Για να πετύχει η προσπάθεια αυτή χρειάζεται μια οργανωμένη ανασυγκρότηση και προσαρμογή των στρατηγικών της. Βασικό στοιχείο θα αποτελέσει η αλλαγή και η επί άλλων αρχών διαμόρφωση της σχέσης της με τους πολίτες.
Επιδίωξη πρέπει να είναι η δημιουργία μιας παράταξης, που να μπορεί ν' αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη δεινή κατάσταση της χώρας και ταυτόχρονα τις προκλήσεις του ευρωπαϊκού και του παγκόσμιου περιβάλλοντος. Ο στρατηγικός της στόχος να είναι η ριζική αναμόρφωση της χώρας, μέσα από την ανατροπή των υφιστάμενων νοοτροπιών.
Όλοι εμείς, όσοι οραματιζόμαστε και εμπλεκόμαστε στην αναγέννηση της Δημοκρατικής Παράταξης, έχουμε πλήρη συναίσθηση των τεράστιων δυσκολιών, των εμποδίων και των αντιξοοτήτων, που έχουμε ν' αντιμετωπίσουμε.
Ως ενεργοί πολίτες, όμως, αισθανόμαστε την ευθύνη και έχουμε την ισχυρή θέληση ν' αγωνιστούμε για το μέλλον της πατρίδας με ένα καινοτόμο και ισχυρό πολιτικό σχηματισμό, που να στηρίζεται αφενός σε μία ξεκάθαρη, ισχυρή, κατανοητή και σαφώς αξιόπιστη στρατηγική και αφετέρου σε συγκεκριμένα θεμελιώδη ποιοτικά στοιχεία.
Οφείλουμε, λοιπόν, στο επερχόμενο συνέδριο, να καταθέσουμε ένα σαφές, υλοποιήσιμο, συνολικό, συνεκτικό στρατηγικό σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης, εστιασμένο σε συγκεκριμένους βραχυπρόθεσμους και μεσο-μακροπρόθεσμους στόχους και χρονικά προσδιορισμένο, το οποίο δεν θα πρέπει να αποτελεί ένα άθροισμα μέτρων, ευχών ή υποσχέσεων. Να δημιουργηθούν ξεκάθαρες θέσεις σε όλα τα θέματα.
Οφείλουμε αλλαγή στη γλώσσα που χρησιμοποιούμε με τους πολίτες. Να επιδιώξουμε την εφαρμογή μιας απλής και κατανοητής γλώσσας, με ειλικρίνεια, χωρίς λαϊκισμό και υπεροπτικό ύφος.
Οφείλουμε να κάνουμε πράξη τη στελέχωση της Δημοκρατικής Παράταξης από νέα, άφθαρτα άτομα με τις απαραίτητες γνώσεις, με όρεξη για δουλειά, με διάθεση προσφοράς.
Οφείλουμε, τελικά, να διαμορφώσουμε από την αρχή όλα τα θεμελιώδη ποιοτικά στοιχεία και χαρακτηριστικά μας, καθώς και το νέο όραμα και την αποστολή μας.
Στρατηγικός μας στόχος πρέπει να είναι η σωτηρία της χώρας και των πολιτών, αφήνοντας στην άκρη τα μικροπολιτικά μας συμφέροντα και τις βλέψεις μας για την απόκτηση της διακυβέρνησης της χώρας ή, έστω, μεγαλύτερου κομματιού από την πίτα της εξουσίας. Οι κομματικές σκοπιμότητες να μείνουν στην άκρη, σήμερα, τώρα.
Τον αγώνα αυτόν οφείλουμε να τον δώσουμε!
*Ο Μιχάλης Χάλαρης είναι μέλος της Συντονιστικής Γραμματείας για το Συνέδριο της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, ως εκπρόσωπος των Νέων Μεταρρυθμιστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: