Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Η Δημοτική Αρχή του Ηλία Ψινάκης, αποκυρήσσει τον ΧΥΤΑ, και προχωρά στην Ανακύκλωση στην πηγή

Αιμίλιος Ρεϊσογλου: Να μην παραληφθεί από την Περιφέρεια το έργο του ΧΥΤΑ.  Ξεκινάμε ανακύκλωση στη πηγή.
Γράφει η Πόπη Σουφλή
Ήταν η πρώτη φορά, μετά από δέκα σχεδόν χρόνια, που μια Δημοτική Αρχή, παίρνει σαφή θέση ως προς την διαχείριση των απορριμμάτων και αρνείται να αποδεχθεί την καταστροφική λύση του ΧΥΤΑ στο Γραμματικό, προωθώντας την Ανακύκλωση.
Με σαφήνεια, η Δημοτική Αρχή του Ηλία Ψνάκη, δια στόματος του αρμοδιου Αντιδημάρχου Αιμίλιου Ρεϊσογλου, έδωσε  στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο, ξεκάθαρη θέση για τον ΧΥΤΑ του Γραμματικού.
Είχαν προηγηθεί λίγες μέρες πριν η ακύρωση των διαγωνισμών των  τεσσάρων εργοστασίων απο την νέα Περιφερειάρχη Ρένα Δούρου, ανάμεσά τους και του Γραμματικού εδώ και η πρόσφατη επιστολή της κ. Δούρου προς όλους τους  Δημάρχους της Περιφέρειας Αττικής, για την προώθηση της Ανακύκλωσης στην πηγή.
Την θέση της Δημοτικής Αρχής, για το θέμα αυτό, ανέλαβε να παρουσιάσει ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Αιμίλιος Ρεϊσογλου, απώντος του Δημάρχου Ηλία Ψινάκη, ο οποίος  απεχώρησε από το Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να δώσει προγραμματισμένη κατάθεση στην Αστυνομία, για θέματα του Δήμου, όπως ο ίδιος δήλωσε.
Μέσα σε οκτώ γραμμές, ο κ. Ρεϊσογλου κατέστησε σαφές ότι θέση της Δημοτικής Αρχής, είναι να μην παραληφθεί το έργο του παράνομου ΧΥΤΑ και να προωθηθεί η Ανακύκλωση στην πηγή. (παρατίθεται πιο κάτω, όλη η εισήγηση του κ. Ρεϊσογλου).
Στη συνέχεια, τον λόγο πήραν εκπρόσωποι της ελάσσονος αντιπολίτευσης, αφού προφασιζόμενος την αποχώρηση του Δημάρχου, απεχώρησε και η ... παρέα του τέως δημάρχου ιορδάνη λουίζου... είναι κι αυτό μια επιβεβαίωση των... "ενοχών της", για την χαλαρή στην ουσία στάση που κράτησε την προηγούμενη τετραετία για το μείζον αυτό θέμα.... (στην ουσία ο ιορδανης λουίζος, πέταξε το μπαλάκι στην.... Δικαιοσύνη, για την κατασκευή του ΧΥΤΑ - λες και δεν ξέρουμε πως παίζονται αυτά τα παιχνίδια και δεν αντέδρασε ποτέ δυναμικά κατά του έργου... Οι πολύ κακές γλώσσες λένε, πως στην ουσία ήθελε το έργο... και κρίθηκε γι αυτό.. και οι πολίτες έστειλαν στο σπίτι τους τον λουίζο και την παρέα του).
Σαφής ήταν οι θέσεις της παράταξης του Φώτη Δεληβοριά, τις οποίες μετέφερε η Σταυρούλα Δρακοπούλου και δεν παρέκλιναν στο ελάχιστο, από την αρνητική θέση που είχε ανέκαθεν η παράταξη, για το συγκεκριμένο έργο.
Η σημαντικότερη όμως ομιλία όλων , ήταν αυτή του Δημήτρη Δαμάσκου, που αθόρυβα αλλά δημιουργικά, για χρόνια ενημερώνει και συμβουλεύει για την καταστρεπτικότητα και τις παρανομιες του έργου και είναι αυτός που στήριξε ουσιαστικά τον Κυριάκο Γκίκα στους πολυετείς αγώνες του, που εφεραν σημαντικά κέρδη (Επιθεωρητές Επιτροπής Αναφορών Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισκέφθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2013 το Γραμματικό, κατόπιν αναφορών του Κυριάκου Γκίκα).
Αξίζει στο σημείο αυτό να αναφερθεί, ότι ο κ. Δημήτρης Δαμάσκος, είναι μέλος της ΠΡΟΣΥΝΑΤ(Πρωτοβουλία Συνεννόησης για την Διαχείριση των Απορριμμάτων), σε πανελλήνιο επιπεδο και οπι τεκμηριωμένες επιστημονικά θέσεις του, έχουν συνδράμει στον αγώνα που δίδεται σε πανελλήνιο επίπεδο κατά των ΧΥΤΑ.
Για λογαριασμό του Νίκου Χατζηγιάννη, μίλησε ο Γιώργος Κόλλιας, υποψήφιός του ως δημοπτικός σύμβουλος  στις τελευταίες εκλογές, που όμως δεν εξελέγη.  Σαφώς οι αγώνες του Γιώργου Κόλλια,  κατά του ΧΥΤΑ είναι δεδομένες, όφειλε όμως, κατά την δική μου άποψη, να τοποθετηθεί και ο ίδιος ο κ. Χατζηγιάννης, ως επικεφαλής και μόνος εκλεγής από την παράταξή του. Δεν νοείται επικεφαλής παράταξης και να μην γνωρίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα του Δήμου στον οποίον ήθελε να εκλεγεί και Δήμαρχος!
Από την πλευρά του ο κ. Χατζηγιάννης, αιτιολόγησε την προθεσή του να μιλήσει ο κ. Κόλλιας, λόγω του ότι ο ίδιος, δεν είχε πλήρη γνώση του θέματος (!) και δεν είχε αγωνιστεί όσο ο υποψήφιός του...
Ο κ. Κόλλιας, ζήτησε την συγκρότηση Επιτροπής Δράσης, προκειμένου να σταματήσει το έργο, να μην δοθεί παράταση στο έργο και να καταδειχθεί με κάθε τρόπο η αντίθεση του Δήμου, στην συνέχιση των εργασιών ενός παράνομου έργου.
Χαοτικός ως συνήθως και με τη γνωστή ξύλινη γλώσσα του ΚΚΕ, μίλησε για το θέμα και ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης (έτσι κι αλλιώς δεν έβγαλε για μια ακόμη φορά δεύτερο δημοτικό σύμβουλο η παράταξη), Νίκος Στεφανίδης, ο οποίος δήλωσε πως το έργο είναι παράνομο.
Τα πράγματα είναι πολύ απλά... τα έθεσε μέσα σε λίγες γραμμές ο Αντιδήμαρχος κ. Α. Ρεϊσογλου και η πρόταση της Δημοτικής Αρχής, ψηφίστηκε ομόφωνα.


Εισήγηση Αντιδημάρχου Μαραθώνα, κ. Αιμίλιου Ρεϊσογλου


            Με την επιστολή που έστειλε η κ. Περιφερειάρχης στις 02/10/2014 καθιστά σαφές ότι δεν επιθυμεί τη λύση που προωθούσε η προηγούμενη Αρχή για τη διαχείριση των απορριμμάτων που βασιζόταν στην κατασκευή 4 μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων μεταξύ των οποίων και το ΧΥΤΑ Γραμματικού.
            Η λύση αυτή προβαλλόταν μέχρι σήμερα σαν η μοναδική βιώσιμη λύση διαχείρισης απορριμμάτων παρόλο τη μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση αλλά και την οικονομική επιβάρυνση των δημοτών (μέσω της αύξησης δημοτικών τελών) που προκαλεί.
            Είναι λύση που δεν εξετάζει καθόλου την εναλλακτική της ανακύκλωσης και του διαχωρισμού των απορριμμάτων και υπερδιαστασιολογεί τον ΧΥΤΑ με την παραδοχή πλήρους σύμμεικτου όγκου απορριμμάτων.
            Χρειαζόμαστε λύσεις που θα μειώνουν σε μεγάλο ποσοστό (τουλάχιστον 50%) τον όγκο των απορριμμάτων αφού πέραν του τεραστίου οικονομικού οφέλους για το Δήμο, ισχυροποιούμε τα επιχειρήματά μας κατά της ύπαρξης του ΧΥΤΑ στην περιοχή μας.
            Καμία σοβαρή προσπάθεια δεν είχε γίνει μέχρι σήμερα προς αυτήν την κατεύθυνση.
            Είναι επιτακτική και άμεση η ανάγκη να ξεκινήσει η ανακύκλωση μέσα από το κάθε σπίτι.
            Για όλα τα παραπάνω, 
εισηγούμεθα,
·       Το Δ.Σ. να ψηφίσει την πλήρη αντίθεσή του στον τόπο και τρόπο κατασκευής του ΧΥΤΑ.
·       Να εισηγηθεί στην Περιφέρεια Αττικής να μην παραλάβει το έργο και να μην δώσει καμία παράταση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων.
·       Την άμεση προώθηση ενεργειών για πλήρη εναρμόνιση του Δήμου Μαραθώνος με το Ν. 4042/2012 για μείωση όγκου απορριμμάτων με :
- διαλογή στην πηγή.
- Ανακύκλωση συσκευών, συσκευασιών.
- Διαχωρισμό, συγκομιδή και εκμετάλλευση κλαδεμάτων και πρασίνων.
                                                                                              
 Ο Αντιδήμαρχος

                                                                                            Ρεΐσογλου Αιμίλιος
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: