Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου 2014

H λύση για τα ΕΛΓΙΝΕΙΑ. όλες οι αρχαιότητες στη χώρα τους!

  Αντώνης Αντωνόπουλος, Κυπαρισσία

Οι περισσότεροι Έλληνες νομίζουν πως κλεμένα αρχαία ελληνικά γλυπτά είναι μόνο τα ελγίνεια, που είναι  μάρμαρα από την Ακρόπολη, και τα πηρε ο Λόρδος Ελγιν και υπάρχουν στο Βρεττανικό Μουσείο. Λάθος!  Στο Βρεττανικό μουσείο υπάρχουν και κλεμμένα γλυπτά από τον ισάξιο αρχαίο Ναό του Επικούρειου Απόλλωνα στην Ολυμπία. Στο Λούβρο , στη Γαλλία, υπάρχει η Νίκη της Σαμοθράκης και άλλα αγάλματα. Στη Γερμανία υπάρχουν πάρα πολλά κλεμένα αγάλματα που πήραν οι Γερμανοί στον πόλεμο. Κλπ. κλπ. κλπ.  Δεκάδες μουσεία του κόσμου έχουν αρχαία ελληνικά εκθέματα, και πρέπει να γυρίσουν όλα στον τόπο καταγωγής τους και δημιουργίας τους.
Όπως, επίσης, όλα τα αντικείμενα που βρίσκονται σε όλα τα μουσεία του κόσμου, είτε είναι κλεμένα είτε αγορασμένα, είτε δωρισμένα, όλα πρέπει να γυρίσουν στην πατρίδα τους.
   Όσο για τα Ελγίνεια, δεν είναι κλεμένα αλλά αγορασμένα. Αρκούσαν λίγες λίρες τότε, στην φτωχή και ερημωμένη ελλαδίτσα για να πάρεις τα αγάλματα. Όταν πεινάς ,δεν έχεις ανάγκη από Μουσεία, αλλά από λίγο φαγάκι...
  Αξίζει, όμως, η Ελλάδα σήμερα να πάρει πίσω τα ελγίνεια? και με τί αντίτιμο?  Η απάντηση είναι: ναι μεν , αλλά...
 Ναί μεν πρέπει να γυρίσουν πίσω τα γλυπτά, αλλά πρέπει πρώτα οι ίδιοι οι Ελληνες να δώσουν τα όσα κλεμμένα ή 'αγορασμένα' έχουν σε ιδιωτικές συλλογές. Πρέπει να υπάρχει Αρχαιολογικό Μουσείο σε κάθε μικρή και μεγάλη πόλη της Ελλάδας.Υπάρχουν χιλιάδες αρχαία αντικείμενα αξίας στις αποθήκες των μουσείων που πρέπει να δούν το φως. Η είσοδος σε όλα τα Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους πρέπει να είναι δωρεάν! Γιά Ελληνες και για ξένους! Είναι ντροπή να ζητάμε εισιτήριο για έγο τέχνης που κατασκεύασε ένας άλλος πριν χιλιάδες χρόνια. Είναι ντροπή που ο ίδιος ο πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Μητσοτάκης είχε ιδιωτική συλλογή με αρχαιότητες. Το ίδιο έχουν κάνει και πολλοί άλλλοι πολιτικοί και άνθρωποι της 'υψηλής κοινωνίας' για να ικανοποιήσουν την ματαιοδοξία τους.
  Και πριν από τα ελγίνεια πρέπει άμεσα να γυρίσουν στην Ελλάδα οι κλεμμένες αρχαιότητες από τους Γερμανούς,που μας έκαναν και πόλεμο, μας έκλεψαν και τα χρήματα από την τράπεζα , και το χρυσάφι. Και έχουν το θράσος και αγοράζουν φτηνά ακόμα και σήμερα το χρυσάφι των Ελλήνων, λίρες αγγλίας, κοσμήματα, κλπ.
  Αλλά για να γίνουν όλα αυτά χρειάζονται πολιτικοί με σθένος και φιλότιμο. Δυστυχώς λίγοι τέτοιοι υπάρχουν.
   Εμείς, σαν απλοί πολίτες που είμαστε, χωρίς καμμία δύναμη πολιτική ή οικονομική, εμείς τί μπορούμε να κάνουμε?
   Έστω κι αν γυρίσουν τα Ελγίνεια, έστω κι αν βρεθεί ο τάφος του Μεγαλέξανδρου, πάλι τίποτα δεν αλλάξει για την καθημερινή ζωή μας.  Αν , όμως, ξυπνήσει μέσα μας το αρχαίο ελληνικό φως, -πράγμα που γίνεται ήδη μέρα τη μέρα- τότε θα φτιάξουμε εμείς οι ίδιοι ακόμα καλύτερα αγάλματα, και θέατρα, και μουσεία, και βιβλιοθήκες και γυμναστηρια, και πανεπιστήμια, και άμεση Δημοκρατία. 
  Το θέμα δεν είναι να γυρίσουν τα ελγίνεια. Κι εκεί που βρίσκονται εξυμνούν την Ελλάδα και εξευτελίζουν τους Αγγλους ως κλέφτες και αποικιοκράτες. Το θέμα είναι να ξεπεράσουμε τους αρχαίους προγόνους μας. Και είναι πανεύκολο αυτό στις μέρες μας, με την βοήθεια της τεχνολογίας...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Thoureios ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις , υβριστικά ή συκοφαντικά θα αφαιρούνται !