Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου στην "Κοινωνία Ώρα MEGA"

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ
    Ενημερωτικό Δελτίο
                         Αθήνα, 1 Οκτωβρίου 2014

Ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Βασίλης Κεγκέρογλου φιλοξενήθηκε στην πρωινή εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA" μιλώντας για όλα τα προγράμματα που "τρέχουν" από το Υπουργείο Εργασίας.

Ο κύριος Κεγκέρογλου κατά τη διάρκεια της εκπομπής ξεκαθάρισε τι ισχύει με το θέμα του λοκ άουτ ενώ αναφέρθηκε στις αποφάσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO).
Στη συνέχεια ο Υφυπουργός ανέλυσε διεξοδικά την πιλοτική εφαρμογή του  ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και πρόσθεσε πως η καθολική εφαρμογή του προγράμματος θα γίνει μέσα στο 2015 όταν και θα έχει αποτιμηθεί η λειτουργία του.
Τέλος ο κ. Κεγκέρογλου αναφέρθηκε στο νέο πρόγραμμα ένταξης των αστέγων και πως θα λειτουργήσει για τους ωφελούμενους ενώ έκανε και ένα σχόλιο για την εκλογή του Προέδρου τις Δημοκρατίας και τις φήμες περί πρόωρων εκλογών

Αναλυτικά τα σημεία της συνέντευξης του Υφυπουργού Εργασίας  
(εδώ https://www.youtube.com/watch?v=2yq3nMC6ZLY και εδώ https://www.youtube.com/watch?v=oKeIwNSVcXo τα link από την εκπομπή)

Oικονομέας : Πριν πάμε στα πρακτικά θέματα κ. Υπουργέ να ρωτήσω το εξής. Υπήρχε μία συνάντηση του κου Βρούτση στη Γενεύη με το Διεθνές Γραφείο. Συμφωνήθηκε να γίνουν αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο;
Κεγκέρογλου : δεν είχε συνάντηση ο κ. Βρούτσης στη Γενεύη. Έγινε παρουσίαση από την πλευρά του ILO της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, της αποτίμησης για το σύστημα των ομαδικών απολύσεων που έχουμε ουσιαστικά θέσει σε λειτουργία, και για τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το lock out και τα άλλα θέματα που έχουν τεθεί στο τραπέζι του διαλόγου.
Η επιλογή τότε κ. Οικονομέα του ILO της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας που είναι αποδεκτή και από τους εργοδότες και από τους εργαζόμενους και από τους εταίρους μας, ήταν πάρα πολύ σωστή γιατί φαίνεται σήμερα, μετά τα αποτελέσματα τα χθεσινά, ότι μπορεί να γίνει αντικειμενική κρίση για τα ισχύοντα στη χώρα μας.
Έτσι λοιπόν, δεν υπάρχει πλέον σε σχέση με τους κοινωνικούς εταίρους καμία διαφοροποίηση στο θέμα του lock out. Συμφωνήθηκε χθες από εργοδότες και εργαζόμενους και από τις δύο πλευρές αυτό το οποίο και το ILO επιβεβαίωσε ότι δεν τίθεται θέμα λοκ άουτ.
Σε ερώτηση των δημοσιογράφων σχετικά με την Τρόικα και την απόφαση της ΙLO, ο κ. Κεγκέρογλου είπε : «Αυτό όμως που είχε συμφωνηθεί και με τους εταίρους στην τρόικα ήταν ότι αυτή η διαδικασία θ΄  ακολουθηθεί και ότι η βάση της συζήτησής μας είναι η αποτίμηση, η έκθεση του ILO και οι απόψεις των εταίρων εκφράστηκαν χθες.
Οικονομέας : Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι οι απόψεις των εταίρων ο ρόλος τους είναι συμβουλευτικός δεν είναι δεσμευτικός για την τρόικα.
Κεγκέρογλου : Και της τρόικα συμβουλευτικός είναι με την ευρεία έννοια. Συμβουλές μας δίνει, εμείς αποφασίζουμε.
Καμπουράκης. : Με την πολύ ευρεία έννοια..
Οικονομέας : Εμείς δεν το έχουμε καταλάβει αυτό.
Κεγκέρογλου: Η συμφωνία προϋπήρξε ότι : το ILO θα είναι ο Οργανισμός που θα κάνει την αποτίμηση λειτουργίας του συστήματος και από τη στιγμή που η συμφωνία υπήρξε εκ των προτέρων, πιστεύω ότι πολύ σωστά  το προτρέψαμε αυτό να γίνει, δώσαμε προτεραιότητα.
Καμπουράκης : Είπανε λοιπόν ότι το λοκ άουτ δεν χρειάζεται να θεσμοθετηθεί.
Κεγκέρογλου : Και το πιο σημαντικό ότι οι εταίροι μ΄ ένα διάβημα κοινό ότι δεν απαιτείται αυτό το πράγμα.
Αυτά που συμφωνήθηκαν κυρίως τα ζητήματα είναι, που αναφέραμε για τις ομαδικές απολύσεις, μία ανάγκη του λοκ άουτ, το πλαίσιο και στο κομμάτι που αφορά την απεργία και την ανταπεργία, δεν υπάρχει καμία αλλαγή.
Δεν είχε κλείσει αυτό το θέμα με την έννοια ότι, υπάρχουν εισφορές των εργαζομένων οι οποίες πληρώνονται, είναι ένα ζήτημα χρηματοδότησης.
Αυτό λοιπόν χρειάζεται να έχει περισσότερο κανονικότητα, είναι ένα αντικείμενο που θα συζητηθεί το επόμενο διάστημα αλλά κατά την άποψή μου, τα κύρια ζητήματα προχώρησαν, από εκεί και πέρα στρεβλώσεις που μπορεί να υπάρχουν και αυτές αντιμετωπίζονται.
Το κυρίαρχο όμως των αποφάσεων των δημοκρατικών για την κήρυξη απεργιών και όλων αυτών των αποφάσεων που έχουν να κάνουν μ΄ αυτές τις ελευθερίες συζητήθηκε, και το πλαίσιο είναι και επαρκές.
Καμπουράκης : Εμείς δεν καταλάβαμε τι θα φέρει ο Βρούτσης για ψήφιση..
Κεγκέρογλου : Ο Υπουργός με την τακτική και τη στρατηγική που ακολουθήσαμε έχει πλέον στα χέρια του και για το θέμα των ομαδικών απολύσεων και για το λοκ άουτ και για το σύστημα των αποφάσεων των συνδικάτων, έχει τη γνωμοδότηση της ILO.
Οικονομέας  : Αν παρόλα αυτά επιμείνει η Τρόικα το ΠΑΣΟΚ τι θα κάνει;
Κεγκέρογλου : Οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ είχαν γίνει και θέσεις της Κυβέρνησης. Δεν υπάρχει διαφορετική θέση στην Κυβέρνηση από τη θέση του ΠΑΣΟΚ. Μπορεί στην αρχή να υπήρχαν διαφοροποιήσεις, έγινε όμως, θέση της Κυβέρνησης και αυτό που έγινε χθες μας δικαιώνει.»
Για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ο Υφυπουργός ανέφερε πως : «παρ΄ ότι υπάρχουν πολλά συστήματα κοινωνικής προστασίας επιμέρους, υπάρχουν άνθρωποι που δεν είναι δικαιούχοι σε κανένα. Ενώ υπάρχει δηλαδή το επίδομα ανεργίας, υπάρχουνε διαφόρων μορφών, υπάρχουν άνθρωποι που δεν στηρίζονται από την Πολιτεία στο πρόβλημα που έχουν και που δημιουργείται από τη μια μέρα στην άλλη πλέον.
Έχουμε λοιπόν το νέο σύστημα το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ως την βάση με την οποία θα ρυθμίσουμε το δείκτη απασχόλησης. Οι 13 Δήμοι που επιλέχθηκαν για 6 μήνες θα είναι ο πιλότος που θα εφαρμοστεί το σύστημα. Το κονδύλι για το πιλοτικό είναι 30 εκατομμύρια. Η καθολική εφαρμογή, η διευρυμένη εφαρμογή να το πω έτσι είναι μέσα στο 2015 και αφού αποτιμήσουμε το πιλοτικό για να δούμε διορθώσεις, συμπληρώσεις και αλλαγές του συστήματος.
Πιο συγκεκριμένα ο Κ. Κεγκέρογλου είπε πως το πρόγραμμα αφορά : «Περίπου 30.000 ανθρώπους. Απ΄ το 2015 και μετά δεν θα υπάρχει το σύστημα του εφάπαξ κοινωνικού μερίσματος από το κοινωνικό πλεόνασμα αντί να δίνουμε εφάπαξ βοηθήματα. Αντί να δίνουμε μέσα από μη στοχευμένες πολιτικές είτε έκτακτες είτε τακτικές, θα έχουμε ένα οργανωμένο σύστημα.
Καμπουράκης : Εάν εγώ είμαι δικαιούχος, πόσα λεφτά θα πάρω;
Κεγκέρογλου : Εξαρτάται από τον τύπο τα οικογένειας που εκπροσωπείς. Εάν είναι άτομο είναι διαφορετικά, εάν είναι ζευγάρι είναι διαφορετικά, αριθμός μελών οικογένειας και το υπολογίζουμε. Π.χ. για ένα ζευγάρι με ένα παιδί αν είναι ανήλικο το παιδί η ενίσχυση είναι 350 € το μήνα.
Αυτό είναι η οικονομική πλευρά του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, γιατί πέρα από εκεί προστίθενται η ένταξη σε προγράμματα και οι υπηρεσίες ως κοινωνικός μισθός. Δηλαδή το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο είναι ένα στήριγμα σ΄ αυτούς, συμπληρωματικά, έχουμε τα προγράμματα του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου, του κοινωνικού παντοπωλείου, του ταμείου ευρωπαϊκής βοήθειας των απόρων, που δημιουργήθηκε τώρα και είναι γύρω στα 30 εκατομμύρια σε είδος για τα επόμενα χρόνια.
Θ΄ αξιοποιήσουμε τα χρήματα και θα γίνει μέσω των φορέων. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα έχουμε την ευκαιρία να το συζητήσουμε γιατί θα βγάλουμε σε διαβούλευση το σχέδιο.
Το νέο πλαίσιο από το ευρωπαϊκό ταμείο είναι ακριβώς αυτό. Δεν θέλει την άπαξ διανομή και μάλιστα με τον τρόπο που έχουμε δει πολλές φορές να γίνεται. Θέλει μ΄ έναν τακτικό τρόπο και θέλει με την συνεργασία όλων.
 Γι΄ αυτό θα το πω σήμερα πρώτη φορά, το κείμενο διαβούλευσης που θα βγάλουμε τις επόμενες ημέρες προβλέπει για κάθε νομό, για κάθε περιφερειακή ενότητα, τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα τον ονομάσουμε κοινωνική σύμπραξη όπου θα υποχρεωθούν να συμμετέχουν όλοι με πλήρη διαφάνεια και με κανονικούς τρόπους. Θα συμμετέχουν η εκκλησία, οι Δήμοι και οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί.
Θα είναι ένας μόνιμος μηχανισμός για τα επόμενα 6 χρόνια, όχι κάθε χρόνο ν΄ αλλάζουμε, όχι απ΄ τη νταλίκα στο φορτηγό κι από εκεί στο αγροτικό με συνθήκες που θυμίζουν άλλες περιοχές.
Καμπουράκης : Άρα λες, αν είναι κάποιος στα Χανιά, ο οποίος είναι άνεργος, έχει τις προϋποθέσεις για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, θα παίρνει 350 αν έχει τη γυναίκα του και ένα παιδί, και θα υπάρχει ένα γραφείο  για όλο το νομό που θα μπορεί να πάει να πάρει τρόφιμα από το κοινωνικό παντοπωλείο και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο..
Οικονομέας : αυτά θα τα παίρνει για ένα μήνα, έχετε μπει σε τέτοιες λεπτομέρειες; Όχι κάθε μέρα φαντάζομαι..
Κεγκέρογλου : Η διανομή τροφίμων θα είναι σε τακτά διαστήματα αλλά δεν έχει προσδιοριστεί. Τώρα γίνεται μια φορά το χρόνο, με την ευκαιρία των Χριστουγέννων,
Οικονομέας : Για το άτομο που είναι μόνο του…
Κεγκέρογλου : Είναι 200 ευρώ κ. Οικονομέα, αν είναι ζευγάρι 300.
Οικονομέας : για κάθε παιδί ..
Κεγκέρογλου : Αν είναι ανήλικο είναι 50, αν είναι ενήλικο 100.  Για πενταμελή οικογένεια με ένα ενήλικο και δύο ανήλικα είναι 500 ευρώ.
Οικονομέας : Για πόσο καιρό;
Κεγκέρογλου : Στο πιλοτικό θα είναι 6 μήνες όμως ταυτόχρονα θα πρέπει να σας πω, ότι δεν είναι ένα σύστημα που σε επαναπαύει ότι παίρνεις 500 € και επιβιώνεις γιατί περί επιβίωσης πρόκειται, δεν πρόκειται περί ενός ύψους επιδόματος που θα μπορείς να κάνεις μια άνετη ζωή, για επιβίωση μιλάμε.
Μιλάμε λοιπόν για ένα πλέγμα συνολικό, που θα σου δίνει κάτι παραπάνω αλλά κυρίως αυτό που πάμε ν΄  αντιμετωπίσουμε γι΄  αυτούς που μπορούν να εργαστούν, είναι η εργασία.
Μετά το 2ο, 3ο μήνα, θα πρέπει να μας αποτυπώσει σε μια δήλωση που θα κάνει, σ΄ ένα χαρτί, τις ενέργειες που έκανες για να βρεις δουλειά, στον τόπο σου. Πήγα στην τάδε επιχείρηση αλλά μου είπαν όχι γιατί είμαι ξυλουργός ενώ εκείνοι ήθελαν πιτσαδόρο.
Πήγα στην άλλη και μου ζητήσαν αυτό, κάνουμε μια αποτύπωση αμέσως των τοπικών αναγκών με αυτό τον τρόπο, και κυρίως ο ίδιος τι πρέπει να έχει ως εφόδιο.
Πάμε μετά με αυτό, στον ΟΕΑΔ, στον ΕΙΕΑΔ, και στους άλλους φορείς που θα κάνουν συμβουλευτική και κατάρτιση, προκειμένου το άτομο που εντάσσεται στο πρόγραμμα να έχει συμβουλευτική και κατάρτιση και εάν ευοδωθεί η προσπάθεια που κάνουμε με την κα Δελαπόρτα και τον κ. Πλακιωτάκη για το ΕΣΠΑ, να έχουμε σύνδεση και να μπορέσει η επιχείρηση να επιδοτηθεί για να προσλάβει έναν  άνθρωπο ο οποίος απέκτησε τη δεξιότητα που χρειάζεται η επιχείρηση.
Το πιλοτικό πρόγραμμα θα ισχύσει για 6 μήνες και μετά θα είναι διαρκές. Απλώς ο κάθε ένας δεν θα είναι διαρκώς μέσα στο σύστημα. Εάν παράδειγμα του προσφερθεί εργασία είτε μέσα από την κοινωφελή, γιατί  οι άνθρωποι των κοινωνικών υπηρεσιών, οι κοινωνικοί λειτουργοί που θα βοηθήσουν το πρόγραμμα, θα συνδράμουν και στην προσπάθεια να κάνει την αίτηση στον ΟΑΕΔ. Αν του προσφερθεί εργασία και δεν την αποδεχτεί, και είναι στον τόπο του, δεν είναι αλλού, δεν θα μπορέσει να είναι στο πρόγραμμα μέσα. Θα διακοπεί.
Καμπουράκης : Αυτός που κάνει τα χαρτιά του την 1η του Γενάρη, και το παίρνει, ο άλλος που θα μείνει άνεργος την 1η Φλεβάρη θα περιμένει του χρόνου, τον επόμενο Γενάρη;
Κεγκέρογλου : Αυτή είναι η μεγάλη καινοτομία του προγράμματος. Είναι σε πραγματικό χρόνο το πραγματικό εισόδημα. Δηλαδή, οποτεδήποτε υπάρξει αλλαγή στα δεδομένα τα οικονομικά και αυτή έχει μια διάρκεια και φαίνεται από την αίτησή σου, χωρίς να χρειάζεται να έχεις υποβάλει φορολογική δήλωση γι΄ αυτό το διάστημα.
Γιατί οι φορολογικές δηλώσεις υποβάλλονται κάθε Ιούνιο, σε πραγματικό χρόνο λοιπόν μας δηλώνει τα εισοδήματα του προηγούμενου εισοδήματος. Και με βάση αυτά τα πραγματικά εισοδήματα κρίνεται. Στα πραγματικά εισοδήματα δεν περιλαμβάνονται συγκεκριμένες κατηγορίες και βεβαίως αφαιρούνται ποσά που έχουν τυχόν καταβληθεί για κοινωνικές εισφορές, για ασφάλιση ή οτιδήποτε άλλο.
Και εάν έχει υπάρξει εργασία λαμβάνεται υπόψη το 80% των αμοιβών από εργασία. Με εργόσημο ή περιοδική δουλειά. Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο είναι λιγάκι δύσκολο στην εφαρμογή του. Σας αναλύω το μηχανισμό.  Δεν χρειάζεται αυτή η ανάλυση κάθε φορά που πάει κάποιος να κάνει αίτηση. Αυτόματα θα γίνουν.
Οικονομέας : Επειδή έχουν υπάρξει φαινόμενα ένας άνθρωπος έχει αυτό το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και να τον πιάνει η εφορία να πληρώσει τα τεκμήρια και τα παρατεκμήρια, το έχετε προβλέψει αυτό; Για περιπτώσεις όπως κάποιος που πήρε σε επιδοτούμενα και πήρε 300 – 400 ευρώ….
Κεγκέρογλου : Έγινε ολόκληρη ιστορία να τροποποιηθεί. Νομίζω έχετε απόλυτο δίκιο, γι΄ αυτό κι εμείς δεν λαμβάνουμε καθόλου υπόψη τα τεκμήρια, είναι ένας τρόπος φορολόγησης αλλά δεν αποτυπώνει καθόλου το πραγματικό εισόδημα. Αλλά και η ενίσχυση αυτή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα είναι και αφορολόγητη και ακατάσχετη, και αυτό, είναι η πρώτη δουλειά που θα κάνουμε, ενημερώνοντας τους πολίτες τώρα στους 13 Δήμους…
Είπα εγώ κάποια πράγματα αλλά ολοκληρωμένος ο θεσμός θα παρουσιαστεί 14 Οκτωβρίου. Έχουμε προσκαλέσει και πιστεύω ότι θα έχουμε την τιμή να είναι μαζί μας ο Πρωθυπουργός και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, να γίνει η παρουσίαση του προγράμματος και ολοκληρώνοντας την προετοιμασία που κάνουμε με τους Δήμους, πιστεύω ότι μέσα στο φθινόπωρο θα έχουμε τις πρώτες αιτήσεις.
Καμπουράκης : Αυτό το πρόγραμμα των αστέγων που μας είχατε πει, μπήκε κανείς μέσα;
Κεγκέρογλου : Πρέπει να σας πω πως έχουμε πάρα πολλά τηλέφωνα από οικογένειες που θέλουν να ενταχθούν στο σύστημα αναδοχής. Αυτό σημαίνει δύο πράγματα : το ένα ότι υπάρχει η διάθεση αυτή, αλλά και ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ανθρώπους που διατηρούν μεν ακόμα το σπίτι τους αλλά έχουν προβλήματα οικονομικά. Μέχρι 13 Οκτωβρίου θα είναι οι προτάσεις στα σχέδια από τους φορείς και στη συνέχεια θα προχωρήσει στους ωφελούμενους. Είναι σημαντικό, αν αυτό το ολοκληρωμένο πρόγραμμα που κάναμε πετύχει, αν θ΄ αποτελέσει μοντέλο για άλλες θέσει άλλες βάσεις.
1200 είναι τα άτομα που μπορούν να ενταχθούν με τον προϋπολογισμό που έχουμε, όχι κατ΄ ανάγκη όλοι για αναδοχή γιατί θα υπάρξει ενοικίαση. Υπάρχουν οικογένειες στους ξενώνες σήμερα, που δίνουμε προτεραιότητα και θα τους νοικιάσουμε σπίτι. Αυτά έχουν διαφορετικά κριτήρια αλλά ο στόχος είναι ο ίδιος. Στέγαση για 1.200 ανθρώπους και εργασία τουλάχιστον για τους μισούς.
Για το ενδεχόμενο εκλογών και την επίδραση που μπορεί να έχει στην εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος ο Υφυπουργός είπε πως : «τους 6 μήνες που θα εφαρμοστεί το πιλοτικό, θα έχουμε την ευκαιρία να το δούμε και διευρυμένο στη χώρα, και νομίζω ότι μέτρα τα οποία έχουν βάθος και στρατηγική και δεν είναι επιφανειακά, ούτε συγκυριακά είναι μη αντιστρεπτές αλλαγές όπως λέγαμε κάποτε. Είναι μη αντιστρεπτές αλλαγές.
Αυτό είναι ένας θεσμός που θα συνεχίσει να υπάρχει για πολλά χρόνια. Απ΄ την επ΄ αύριο των εκλογών υπάρχει αυτή η κακοδαιμονία στην Ελλάδα, ότι αναλόγως με τις δηλώσεις με τη συγκυρία πάμε σ΄ εκλογές. Κατά την άποψή μου δεν υφίσταται τέτοιο θέμα, ασφαλώς η εκλογή του Προέδρου αν δεν επιτευχθεί ασφαλώς και σύμφωνα με τους αριθμούς που απαιτούνται θα οδηγηθούμε στις εκλογές. Αλλά τότε.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: