Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Σκληραίνει τη στάση της η Τουρκία απέναντι στο PKK μετά τη δολοφονία τριών στρατιωτών

Η τουρκική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ότι το εκτός νόμου Κουρδικό Εργατικό Κόμμα ( ΡΚΚ ), δεν θα γλιτώσει μετά από τη δολοφονία των τριών στρατιωτών στη νοτιοανατολική επαρχία  Hakkari στις 25 Οκτωβρίου, λέγοντας ότι είναι αποφασισμένη να προωθήσει την ειρηνευτική διαδικασία δεν θα υποκύψει στην τρομοκρατία ή στους τρομοκράτες .
«Κανείς δεν μπορεί να θεωρήσει ότι οι νόμιμες δυνάμεις ασφαλείας του κράτους και οι τρομοκράτες είναι στο ίδιο επίπεδο. Δεν είναι δυνατόν για εμάς να δεχθούμε ένα επιχείρημα τέτοιο,
όπως « αντίποινα για τη δολοφονία των τριών τρομοκρατών »», είπε  ο πρωθυπουργός Ahmet Davutoğlu στις 26 Οκτωβρίου, μια ημέρα μετά από τις δολοφονίες των τριών στρατιωτών ενώ περπατούσαν με τα πόδια στο κέντρο της πόλης.
Αναφερόταν στη δολοφονία τριών μελών του ΡΚΚ από τις δυνάμεις ασφαλείας στις 23 Οκτωβρίου στην ανατολική επαρχία του Kars, αφού επιτέθηκαν  σε ένα υδροηλεκτρικό σταθμό  παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή Kağızman .
«Μίλησα με τον υπουργός Εσωτερικών μας , τον αρχηγός μας ΓΕΣ και με τον κυβερνήτης μας για τη χθεσινή επίθεση (στο Hakkari ). Έδωσα την ίδια εντολή στον καθένα από αυτούς : Εκείνοι που έκαναν αυτή την προδοτική πράξη θα καταδιωχθούν, θα γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες και θα πάρουν μόνο έρημο», ανέφερε ο Davutoğlu, μιλώντας κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στη νότια επαρχία της Kahramanmaraş.
Εν τω μεταξύ , στην Άγκυρα , σε μια εξέλιξη που ενδέχεται να ρίξει λάδι στη φωτιά , το Γενικό Επιτελείο ανακοίνωσε ότι το σώμα του φύλακα του χωριού ο οποίος είχε απαχθεί από το PKK και είχε χαθεί για δύο μήνες βρέθηκε κρεμασμένος από μια θέση τηλεγράφου στην περιοχή Tatvan από την νοτιοανατολική επαρχία Bitlis.
Παρά τέτοια περιστατικά , ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι η ειρηνευτική διαδικασία με στόχο τον τερματισμό της σύγκρουσης που κρατάει τρείς δεκαετίες μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας της Τουρκίας και του ΡΚΚ θα συνεχιστεί, αλλά προειδοποίησε ότι οι αρχές δεν θα επιτρέψουν καμία βλάβη σ τη δημόσια τάξη .
Σε μια δήλωση που κυκλοφόρησε στις 25 Οκτωβρίου, το Δημοκρατικό Κόμμα ( HDP ) περιέγραψε τη δολοφονία των στρατιωτών ως θέμα «μεγάλη θλίψης και ανησυχίας» και επίσης δήλωσε ότι η ειρηνευτική διαδικασία θα πρέπει να συνεχίσει την πορεία της .
Εν μέσω αυξημένου αντι – ΡΚΚ συναισθήματος σε όλη τη χώρα, η κυβέρνηση επιδίωξε να τονίσει ότι ο κύριος συνομιλητής στις ειρηνευτικές συνομιλίες δεν ήταν η «τρομοκρατική οργάνωση» αλλά «οι άνθρωποι».
Από την πλευρά του, το κύριο αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα ( CHP ) με αρχηγό τον Kemal Kılıçdaroğlu εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για τις δολοφονίες των στρατιωτών .
«Είμαι πολύ λυπημένος . Αυτή η εικόνα δεν ταιριάζει με την Τουρκία . Ελπίζω ότι αυτά είναι τα τελευταία συμβάντα και η Τουρκία να μην αντιμετωπίζει ποτέ ξανά τέτοια θλίψη», δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Αττάλεια στις 25 Οκτωβρίου .
Απόδοση: Λούρου Σταυρούλα

 GorgaNews
Πηγή: www.hurriyetdailynews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: