Τετάρτη, 5 Νοεμβρίου 2014

Η Ελληνική ύπαιθρος ραχοκοκαλιά του Έθνους στις αρχές του 20ου αιώνα...

ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΜΑΣ , ΤΑ ΧΩΡΙΑ , ΤΙΣ ΚΩΜΟΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ,
ΠΡΙΝ ΓΙΝΟΥΜΕ ΕΘΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ , ΣΤΗΝ ΜΙΜΗΣΗ , ΣΤΗΝ ΨΕΥΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΑΜΟΓΙΑ. ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ Μ.Μ.Ε.
Οι άνθρωποι της ελληνικής υπαίθρου όπως τους κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός.
Μια ματιά για να μη ξεχνάμε την κοντινή ιστορία μας. Οι άνθρωποι της ελληνικής υπαίθρου όπως τους έγραψε ο φωτογραφικός φακός. Μια ματιά για να μη ξεχνάμε την κοντινή ιστορία μας.
 Οι  φωτογραφίες  του  Κωνσταντίνου  Μάνου,  τουμεγάλου  Έλληνα  δημιουργού  της  διασποράς,αναδεικνύουν την Ελλάδα που έχει πλέον χαθεί, τηνελληνική  επαρχία  και  τους  ανθρώπους  της,  τηδεκαετία του 1960.
Με  τις  μαγικές  του  εικόνες  ο  Μάνος  μας  καλεί συνοδοιπόρους στα απομακρυσμένα χωριά και νησιά της  Ελλάδας  του  ’60  όπου  άνθρωποι  φτωχοί  και αγέρωχοι, μέσα σ’ ένα σκηνικό αγροτικής απλότητας και  γαλήνης,  δίνουν  με  αξιοπρέπεια  τον  αγώνα  τους για  επιβίωση  προσηλωμένοι  σ’  έναν  τρόπο  ζωής απαράλλακτο για αιώνες.
Στις  φωτογραφίες  του  αποκρυσταλλώνονται εφήμερες  καθημερινές  στιγμές,  με  λιτό  και  αυστηρό ύφος,  αλλά  και  με  τρυφερότητα,  χωρίς  ρητορικά σχήματα.
Φωτογραφίες  του  συμπεριλαμβάνονται  στις  μόνιμες συλλογές σημαντικών ιδρυμάτων όπως του Μουσείου Μοντέρνας  Τέχνης  της  Νέας  Υόρκης,  του  Μουσείου Καλών Τεχνών της Βοστόνης, του Ινστιτούτου Τέχνης του  Σικάγου,  του  Μουσείου  Καλών  Τεχνών  του Χιούστον, της Εθνικής Βιβλιοθήκης του Παρισιού, του Μουσείου Τέχνης Chrysler στο Νόρφολκ, του George Eastman House στο Ρότσεστερ, του Μουσείου Τέχνης
της Ατλάντα καθώς και του Μουσείου Μπενάκη.  Από το 1963 ο Μάνος είναι μέλος του διεθνούς πρακτορείου Magnum Photos.   “Όταν είδα αυτή τη φωτογραφία του 1947 το πρώτο που σκέφτηκα είναι ότι το κοριτσάκι έχει στα χέρια του όλη του ζωή και είναι ευτυχισμένο. Το κοριτσάκι βρέθηκε από την αποστολή της Unicef, στο χωριό Οχιά Λακωνίας, κατά την περίοδο του εμφυλίου. Εκείνη και η γιαγιά της ήταν οι μόνοι κάτοικοι του χωριού που επέζησαν. Όταν πήρε τα μεγάλα αγορίστικα παπούτσια που βρέθηκαν πανηγύριζε για ώρες. Το όνομά της μικρής, Ελευθερία”.     
[δείτε 20 φωτογραφίες στο συνημμένο pdf αρχείο ]

https://mail.google.com/mail/u/1/?ui=2&ik=866761b4c9&view=att&th=1497e8763d6430bc&attid=0.1&disp=safe&zw 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Thoureios ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις , υβριστικά ή συκοφαντικά θα αφαιρούνται !