Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

ΤΟ ΝΕΟ ΣΚΛΗΡΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΤΟΥ 2015 ΚΑΙ ΤΑ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ


Ο ΛΑΟΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ Η ΜΟΝΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΣΙΓΟΥΡΕΣ ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Η «ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ» ΑΛΛΟΘΙ ΓΙΑ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΕΠΩΔΥΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ
 
Όλες οι εξελίξεις μετά το πρόσφατο Eurogroup της Πέμπτης (6/11) επιβεβαιώνουν ότι στην καλυτέρα των περιπτώσεων η Ελλάδα των Σαμαρά-Βενιζέλου οδεύει, υπό τη μορφή της «γραμμής προληπτικής στήριξης», σε νέο σκληρό, σκληρότατο, μνημόνιο.
Και λέμε ότι αυτό θα συμβεί στην καλυτέρα των περιπτώσεων, διότι ακόμα και αυτή η επαχθέστατη μεθόδευση της «προληπτικής στήριξης» στηρίζεται σε μια παρακινδυνευμένη υπόθεση: ότι η Ελλάδα θα μπορεί να βγει στις αγορές τους επόμενους μήνες, (πληρώνοντας σε κάθε περίπτωση πολλαπλάσια επιτόκια από αυτά της τροϊκανής χρηματοδότησης), πράγμα δύσκολο αν όχι και απίθανο. 

Το πλέον πιθανό είναι ότι η χώρα της παραδομένης κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ θα
συνεχίσει την πεπατημένη της τελευταίας τετραετίας, συνεχίζοντας τον «κλασσικό» δρόμο της τρόικας και υπογράφοντας νέο «κλασσικού» τύπου μνημόνιο, το οποίο όχι μόνο θα περιέχει σκληρά μέτρα εισοδηματικής αφαίμαξης αλλά κυρίως άκρως επώδυνες και στραγγαλιστικές νεοφιλελεύθερες απορρυθμίσεις.
Στο μεταξύ ο κυριακάτικος αστικός τύπος σκορπίζει γενικώς τη σύγχυση στην κοινή γνώμη και μάλλον καθόλου τυχαία παρουσιάζει αντικρουόμενα σενάρια.

Η Καθημερινή της Κυριακής (09/11) εμφανίζει την τρόικα ως ταύρο σε υαλοπωλείο να ζητάει από την κυβέρνηση «γη και ύδωρ» και την εφαρμογή όλων των προαπαιτούμενων μέτρων και μεταρρυθμίσεων «εδώ και τώρα» ως προϋπόθεση για την επιτυχή έκβαση της αξιολόγησης.
Είναι προφανές ότι μια τέτοια στάση από την τρόικα θα έχει δραματικές επιπτώσεις στην κυβερνητική πορεία, που μπορεί να σημάνει και «θανατηφόρο» κυβερνητικό έμφραγμα.
Από την άλλη το Βήμα της Κυριακής (9/11), πέραν από την ωμή παρέμβαση που κάνει με το κύριο άρθρο του στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στην «Αριστερή Πλατφόρμα», παρουσιάζει ως δεδομένη την «προληπτική γραμμή» με δήθεν πιο χαλαρή εποπτεία, η οποία θα βασίζεται σε ένα νέο λιγότερο «παρεμβατικό» μνημόνιο, το οποίο θα περιλαμβάνει 10, τουλάχιστον, δεσμεύσεις-υποχρεώσεις της Ελλάδας.
Το νέο αυτό μνημόνιο, που θα μετονομασθεί πιο εύηχα ως «Σύμφωνο συμβίωσης» ή «Εταιρική Συμφωνία» θα περιλαμβάνει, πάντα κατά το Βήμα της Κυριακής, πολλά από τα προαπαιτούμενα του τρέχοντος μνημονίου, τα οποία η τρόικα θα επιτρέψει να μεταφερθούν προς υλοποίηση στον καινούργιο χρόνο.

Πολιτικοί κύκλοι τόνιζαν στην Iskra ότι σίγουρα και τα δύο ρεπορτάζ, Καθημερινής και Βήματος, υπηρετούν κυρίως επικοινωνιακές σκοπιμότητες, υπερβάλλοντας είτε προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, ενώ η χώρα οδεύει ασφαλέστατα σε μια μνημονιακή, επί της ουσίας, πορεία, που όπως από την αρχή του κειμένου, θα είναι μάλλον χειρότερη και ίσως πιο επώδυνη στην πράξη από τις καταστάσεις που βιώσαμε ως τώρα.
Στη συνέχεια η Iskra παρουσιάζει περίληψη από το Κυριακάτικο ρεπορτάζ του Βήματος:
ΔΕΚΑ ΟΡΟΙ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΕ
Σε νέες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μπαίνει η κυβέρνηση, για να κλείσει τη συμφωνία εν όψει της εφαρμογής της νέας πιστωτικής γραμμής στήριξης τύπου ECCL (Enhanced Conditions Credit Line) από την επόμενη χρονιά. Σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής, οι κυβερνητικοί εταίροι έχουν ήδη καταλήξει στις δέκα κατευθύνσεις που θα βρεθούν στην κορυφή της ατζέντας:
1. Η διοικητική ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, η εξομοίωση των όρων και προϋποθέσεων συνταξιοδότησης και η κατάργηση όλων των εξαιρέσεων για σύνταξη πριν από τα γενικά όρια ηλικίας.

2. Η κατάργηση όλων των φόρων υπέρ τρίτων.

3. Η αλλαγή του φοροελεγκτικού μηχανισμού και η διασφάλιση της ανεξαρτησίας της ΓΓ Εσόδων.
 
4. Η ολοκλήρωση των αλλαγών στο συνδικαλιστικό νόμο και η προσαρμογή του πλαισίου για τις απεργίες στα ευρωπαϊκά δεδομένα.

5. Οι αλλαγές στη Δικαιοσύνη.

6. Η αναδιοργάνωση και ο εκσυγχρονισμός του ΕΣΥ.

7. Η εφαρμογή νέου ολοκληρωμένου ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο από το 2016.

8. Ο περιορισμός μη μισθολογικών δαπανών στο Δημόσιο.

9. Η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων.

10. Η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα, αν και η γραμμή τύπου ECCL συνοδεύεται από την υπογραφή Μνημονίου (MoU - Memorandum of Understanding), η ελληνική πλευρά θέλει να αποφύγει μια τέτοια εξέλιξη, καθώς η λέξη Μνημόνιο μόνο αρνητικά αντανακλαστικά μπορεί να δημιουργήσει στην κοινωνία.
Έτσι, το Μνημόνιο ενδέχεται να αντικατασταθεί από μία συμφωνία - ατζέντα που θα περιλαμβάνει τα δέκα παραπάνω σημεία ή και κάποια ακόμη, που αποτελούν εν πολλοίς ανολοκλήρωτες δράσεις του Μνημονίου.
Πάντως, νέες δυσκολίες έχει μπροστά της η κυβέρνηση, αν η νέα συμφωνία -όπως κι αν αυτή ονομαστεί- θα πρέπει να περάσει από την ελληνική Βουλή.


Πηγή

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο ΑΥΤΟΕΞΕΤΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ.
Σήμερα έχουμε, μια αντιπολίτευση, που κατέβηκε και το τελευταίο σκαλί αυτοπροσβολής, αυτοσυμβιβασμού και αυτοεξευτελισμού .
Δύο άνεργοι μεγαλοκληρονόμοι του χρήματος, ο Αλέξης και ο Πάνος, δυο ιδεολογικοπολιτικά αντίπαλοι, χωρίς κανένα σημείο επαφής και προγραμματικής σύγκλισης, συμβιβάστηκαν προφορικά και έγγραφα(?) να ξεχάσουν όλα όσα τους χωρίζουν( δηλαδή όλα) μέχρι να κερδίσουν τις εκλογές και μετά θα συζητήσουν για τα υπουργεία και τις θέσεις που θα πάρει ο καθένας. Πως όμως μπορούν να δικαιολογήσουν τον παράνομο έρωτα? Τι ακριβώς θα μπορέσουν να μας πουν, ότι αυτός ΞΕΥΤΙΛΙΣΜΕΝΟΣ συμβιβασμός τους είναι αποτέλεσμα της αγάπης και φροντίδας για την Ελλάδα και τους Έλληνες?
Και επί τρία χρόνια που ήταν και τι έκαναν για τους Έλληνες. Διέλυσαν την Ελλάδα και κατέστρεψαν ότι είχε αφήσει ο Καραμανλής και ότι ΑΠΕΓΝΩΣΜΕΝΑ προσπαθούσε να δημιουργήσει ο Παπανδρέου και σήμερα παρουσιάζονται σαν..Έλληνες που θέλουν να προσφέρουν για τη σωτηρία της πατρίδας μας. Δηλαδή, ο Αλέξης και ο Πάνος φανερά, και ο Παναγιώταρος , ο Μίχος και ο Λαγός στα κρυφά , ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ το ιδεολογικοπολιτικό …10% όλοι μαζί, να σώσουν όλους εμάς που επί τρία χρόνια μας κατέστρεψαν τη ζωή , με τις τόσες και τόσες εγκληματικές τους συμπεριφορές , τις πολιτικές μεταλλάξεις και κομματικές ηλιθιότητες, που λένε και κάνουν τα τελευταία χρόνια??
Δηλαδή, οι άνθρωποι που δεν ξέρουν, δεν μπορούν και το σπουδαιότερο δεν ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ, να μοιράσουν δυο γαϊδουριών άχυρα, επιθυμούν , υπόσχονται και ορκίζονται να μας σώσουν οι ..ΧΑΜΕΝΟΙ !!!
Τι θα προσφέρουν, και τι μπορεί να σκεφτούν άνθρωποι που δεν έχουν ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ???
Ποιος είναι ο Πάνος, ο θρυλικός ΜΠΟΥΡΔΟΛΟΓΟΣ των τελευταίων 200 χρόνων της νεότερης πολιτικής ιστορίας της Ελλάδας?
Ποιος είναι ο Πάνος, που ‘’ερωτεύθηκε’’ ο Σαρκοζί και τον τίμησε ως το μεγαλύτερο μυαλό σε …κιλά, στην ευρωπαϊκή ..μεγαλόνησο??
Ποιος είναι ο Πάνος που ‘’έκλεισε’’ την Ελίντα Α.Ε και έσπασε όλα τα ρεκόρ… αναγνωρισιμότητας ως, Ο ! μάνατζερ της αποτυχίας ; Ποιος είναι ο Πάνος που πατέρας και πεθερός δεν ήθελαν και δεν θέλουν να ..περνά ούτε απ έξω από τις επιχειρήσεις τους? Ποιος είναι ο Πάνος ο συκοφάντης ( Α. Παπανδρέου) και ο καπετάνιος στο παράνομο ξένο ‘’οχηματαγωγό’’ των σημαιών ευκαιρίας και των ΟΦΣΟΡ ιδιοκτητών? Που χρόνια ολόκληρα ταξιδεύει στο Αιγαίο και προκαλεί με… ξένα κότερα, χωρίς ίχνος ντροπής για την εν γνώσει του, φοροδιαφυγή εις βάρος του Ελληνικού δημοσίου
Ποιος είναι ο Τσίπρας με το Σύριζά του και τις συνιστώσες του καθολικού 3,5%, που αποφάσισε να εκδημοκρατικοποιήσει το φασισμό του Πάνου , και ποιος είναι ο Πάνος της πολιτικής ΜΠΟΥΡΔΑΣ και ανοησίας?
Σήμερα, ένας κομμουνιστής και ένας ακροδεξιός σε μια άτυπη(?), άγνωστη για μας συμφωνία, με μια ακροδεξιά εγκληματική δολοφονική Ναζιστοφασιστική οργάνωση των πρώην συναγωνιστών του Αντώνη τη Χρυσή αυγή, σας ζητούν να τους ψηφίσετε για να ..σας σώσουν !!!
ΡεΕΕΕ! Τι χάλια, τι ξεπεσμός, τι κατάντια !

ΥΓ.
Σήμερα, ο δικαιωμένος ΠΛΗΡΩΣ στη συνείδηση των Ελλήνων, πρώην Πρωθυπουργός Γεώργιος Α. Παπανδρέου και η ομάδα των συνετών και ΕΝΤΙΜΩΝ συνεργατών του, αγωνίζονται με όλες τους τις δυνάμεις , και συνεχίζουν το έργο διάσωσης της πατρίδας μας.
Πόσο ακόμη, και τι άλλο απαιτείται, για να τους ΚΑΛΕΣΟΥΜΕ να συνεχίζουν την αναγέννηση της πατρίδας μας?

Ανώνυμος είπε...

ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΒΟΗΘΗΣΑΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΑΝ…
Γράφει ο Ν Βράχος
Κάθε μέρα που περνά, είναι και μια αποκάλυψη, σε όλα όσα υπέστη ο Γ. Παπανδρέου, από τη επάρατη πολιτική κλίκα, όταν αποφάσισε πως η Ελλάδα πρέπει να σωθεί. Όταν αποφάσισε να μπει μπροστά , πιστεύοντας ότι ο πολιτικός κόσμος της αντιπολίτευσης, θα βοηθούσε, θα συμπαραστεκόταν , θα ακολουθούσε ώστε όλοι οι Έλληνες με μια φωνή σε μια ενιαία μοναδική ιστορική απόφαση να κάνουνε, ότι δεν έγινε στα προηγούμενα χρόνια.
Κι όμως όλοι πρόδωσαν τον Έλληνα πρωθυπουργό του43%, για να του ΚΛΕΨΟΥΝ τη θέση. Αυτός όμως έμεινε ακλόνητος στη θέση του μέχρι που εχθροί και ΒΡΟΥΤΟΙ τον πρόδωσαν και τον ανέτρεψαν.
Παρέλαβε μια χώρα ΗΔΗ χρεοκοπημένη με ένα δημόσιο χρέος 300 δις ευρώ, με ένα έλλειμμα 36 δις .ευρώ ή 16 % του ΑΕΠ , με ένα χρέος –διαφορά εμπορικού ισοζυγίου, που υπερέβαινε τα 24 Δις ευρώ.
Με 865.000 χιλιάδες ΑΧΡΗΣΤΕΣ κομματικές προσλήψεις, και ΜΙΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑ μοναδική στην ιστορία της πατρίδας μας.ΜΕ ένα παγκόσμιο σύστημα που ΑΡΝΙΟΤΑΝ μονολεκτικά να μας δανείσει, κι όταν το ‘’έκανε’’ τα επιτόκια δανεισμού ήταν σκέτος θάνατος !!!
Κι όμως ο πρωθυπουργός του 44%, δεν λιποτάχτησε.
Δεν προσέφυγε σε εκλογές που θα ΕΣΩΖΑΝ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ, αλλά θα οδηγούσαν τη χώρα σε ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ!

Ανώνυμος είπε...

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ?
Τι έκανε για την Ελλάδα ο Τσίπρας και οι δηλητηριώδεις ΛΑΙΣΤΡΥΓΟΝΕΣ του, από το 2010 μέχρι το 2012, όταν αυτή βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού? Στάθηκε στο πλευρό της κυβέρνησης και πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και αγωνίστηκαν μαζί να σώσουν την πατρίδα μας, ΄Η, ‘’ΕΚΑΨΕ’’ κυριολεκτικά και μεταφορικά ΟΛΗ την Ελλάδα? Δυστυχώς θυμόμαστε και ντρεπόμαστε, πως και που βρέθηκαν τόσοι ‘’οργισμένοι’’ επαναστάτες, που διέλυσαν ότι είχε απομείνει, αρνήθηκαν να πληρώσουν, (ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ) συκοφάντησαν, υπονόμευσαν και ‘’ΓΙΝΑΝΕ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ’’.

*Δηλαδή εμείς οι Έλληνες με την ψήφο μας στις εκλογές, επιδοκιμάσαμε την προδοσία και την απόπειρα πολιτικού και οικονομικού εκμηδενισμού της πατρίδας μας?
*Ψηφίσαμε εμείς τον ΤΣΙΠΡΑ και επιδοκιμάσαμε ότι έκανε ή, οι δυνάμεις της διαπλοκής των νταβατζήδων και των τοκογλύφων? Ψηφίσαμε εμείς τον Τσίπρα και από 3% τον ‘’οδηγήσαμε στο 17% και από εκεί στο 27%, ΄η, εκεί τον ‘’ανέβασαν’’ οι διαπλεκόμενοι πάσης μορφής και ειδικότητας, ?

Σε όλα αυτά συμπατριώτη αγωνιστή και ψηφοφόρε, πρέπει να δώσεις τη δική σου ερμηνεία και τη δική σου απάντηση. Συμφωνείς με όσα έκαναν οι δολοπλόκοι φοροφυγάδες με τα εκατομμύρια που τους ‘’έπεσαν’’ από τον ουρανό, και σε ..λυπούνται που δεν έχεις να φας και εσύ ΤΟΥΣ ΑΣΤΑΚΟΥΣ που τρώνε αυτοί για ορεκτικό?
Συμφωνείς και εσύ με την προδοσία και την ΑΝΑΤΡΟΠΗ Παπανδρέου?
Σε όλα αυτά συμπατριώτη-ψηφοφόρε, πρέπει να δώσεις τις ΔΙΚΕΣ ΣΟΥ απαντήσεις.
Είσαι ευχαριστημένος σήμερα από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί? Βλέπεις και πιστεύεις ότι κάποιοι αγωνιστές της ύπαρξης και της τιμής μας, μπορούν και
ΠΡΕΠΕΙ να επανέλθουν και να συνεχίσουν την προσπάθεια για την σωτηρία των παιδιών μας?

Αυτό σήμερα είναι το δικό σου προσωπικό ερώτημα:
Ποιοι αγωνίστηκαν για την Ελλάδα και ποιοι για να ‘’βολέψουν το κώλο τους’’ ???
ΥΓ
Καραμανλής και Χρυσή Αυλή και…’αλλοι! ‘’ΕΔΩΣΑΝ’’ στον Τσίπρα την Περιφέρεια Αττικής???
‘’Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ’’
Έγραφε ο Μεγάλος Ανδρέας Παπανδρέου