Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου 2014

ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΑΣ

Περιγραφή: Περιγραφή: Περιγραφή: Περιγραφή: http://karamanlidika.gr/wp-content/uploads/2014/07/z17a.jpgTι έργα τέχνης παρήγαν οι Μακεδόνες στα βάθη της Ασίας. Σήμερα η πόλις βρίσκεται κάτω από το νερό του φράγματος, ευτυχώς όμως διεσώθησαν αρκετοί πολιτισμικοί θησαυροί.
Συγκρίνετε παρακαλώ την τεχνοτροπία των μωσαϊκών του ταφικού μνημείου Αμφιπόλεως και αυτών του Ζεύγματος. Ανοίξτε και την ιστοσελίδα να θαυμάσετε το έργο και την μεθοδικότητα της Γαλλικής αρχαιολογικής αποστολής ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΤΕΧΝΟΤΡΟΠΙΑΣ ΜΕ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΕΩΣ.


ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΘΑ ΤΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΣΑΝ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ…

https://www.youtube.com/watch?v=adeZ2VkfzhI

Tὸ Ζεῦγμα ἦταν ἀρχαία ἑλληνιστικὴ πόλη στὴ σημερινὴ νότιο ἀνατολικὴ Τουρκία. Τὸ 80% τοῦ ἀρχαιολογικοῦ χώρου βρίσκεται ἀπὸ τὸ 2000 βυθισμένο στὴ τεχνητὴ λίμνη πού σχηματίστηκε ἀπὸ τὸ φράγμα Μπιρετσὶκ -
Λίγο πρὶν τὴν ὁλικὴ καταστροφὴ τῆς ἀρχαίας πόλεως ἐξ αἰτίας τῆς κατασκευῆς τοῦ φράγματος , μία γαλλικὴ ὁμάδα ἀρχαιολόγων μὲ ἐπικεφαλῆς τὴν Κατερίνα Ἀμπαντὶ Ρενὰλ καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες ὥστε νὰ περισώσει τὰ σπουδαιότερα ἀρχαιολογικὰ εὐρήματα -Πρόκειται γιὰ ἀπόσπασμα ἐξαιρετικοῦ γαλλικοῦ ντοκιμαντὲρ.

----------------------------------------------------------------------

Θησαυροί της Καππαδοκίας, τα ψηφιδωτά στο Ζεύγμα: H τέχνη της εικόνας στην Ελληνιστική και Ρωμαϊκή εποχή, I

Η αρχαία πόλη Ζεύγμα βρισκόταν στη νοτιοανατολική Τουρκία, 180 χιλιόμετρα ανατολικά των Αδάνων. Η περιοχή ανήκε στο βασίλειο των Σελευκιδών και για ένα διάστημα στο βασίλειο της Κομμαγηνής.
Κατά τη διάρκεια της Ελληνιστικής περιόδου, ο στρατηγός Σέλευκος Α! ο Νικάτωρ (358 π.Χ. ή 353 π.Χ. – 281 π.Χ.), ένας από τους διαδόχους του Αλέξανδρου του Μέγα και ιδρυτής της δυναστείας των Σελευκιδών, ίδρυσε την πόλη Σελεύκεια στις όχθες του Εφράτη ποταμού. Σήμερα, το 80% του αρχαιολογικού χώρου βρίσκεται βυθισμένο, στη τεχνητή λίμνη που σχηματίστηκε από το φράγμα Μπιρετσίκ.
Ζεύγμα – Περσέας και Ανδρομέδα
Ζεύγμα – Ψηφιδωτό
Το 64 π.Χ., οι Ρωμαίοι κατέκτησαν την Σελεύκεια, μετονομάζοντας την πόλη σε Ζεύγμα, που σημαίνει γέφυρα ή διέλευση στα αρχαία Ελληνικά. Κατά τη διάρκεια της αυτοκρατορικής περιόδου το Ζεύγμα έγινε η μεγαλύτερη και πιο σημαντική -οικονομικά και στρατηγικά- ανατολική πόλη της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.
Περιγραφή: Περιγραφή: Περιγραφή: Περιγραφή: http://karamanlidika.gr/wp-content/uploads/2014/07/z26a.jpg
Ζεύγμα – λεπτομέρεια από ψηφιδωτό
Περιγραφή: Περιγραφή: Περιγραφή: Περιγραφή: http://karamanlidika.gr/wp-content/uploads/2014/07/z13.jpg
Ανασκαφή στο Ζεύγμα
Περιγραφή: Περιγραφή: Περιγραφή: Περιγραφή: http://karamanlidika.gr/wp-content/uploads/2014/07/z16.jpg
Ζεύγμα – Ωκεανός και Τηθύς, λεπτομέρεια
Περιγραφή: Περιγραφή: Περιγραφή: Περιγραφή: http://karamanlidika.gr/wp-content/uploads/2014/07/z15.jpg
Ζεύγμα – Ωκεανός και Τηθύς
Σήμερα όσα ευρήματα διέσωσαν οι αρχαιολόγοι, κοσμούν το μεγαλύτερο μουσείο μωσαϊκών στον κόσμο, το «Zevgma Mosaic Museum», στην πόλη Γκαζιαντέπ. Στα εκθέματα περιλαμβάνονται αριστουργήματα σε ψηφιδωτά και τοιχογραφίες, με θέματα αναπαραστάσεις από τα Ομηρικά έπη και σκηνές της Ελληνικής μυθολογίας, όπως ο γάμος Διονύσου και Αριάδνης, η αρπαγή της Ευρώπης, οι Μούσες, η γέννηση της Αφροδίτης, η ιστορία της Αντιόπης και του Σάτυρου, η νύμφη Γαλάτεια, οι Ωκεανός και Τήθυς, οι Παρσιφάη, Δαίδαλος και Ίκαρος, ο Αχιλλέας στην αυλή του βασιλιά Λυκομήδη.
Περιγραφή: Περιγραφή: Περιγραφή: Περιγραφή: http://karamanlidika.gr/wp-content/uploads/2014/07/z20.jpg
Ζεύγμα – Ψηφιδωτό, η αρπαγή της Ευρώπης
Περιγραφή: Περιγραφή: Περιγραφή: Περιγραφή: http://karamanlidika.gr/wp-content/uploads/2014/07/z30.jpg
Ζεύγμα – Ποσειδώνας, Ωκεανός και Τήθυς
Περιγραφή: Περιγραφή: Περιγραφή: Περιγραφή: http://karamanlidika.gr/wp-content/uploads/2014/07/z28a.jpg
Ζεύγμα – αναπαράσταση των Ομηρικών ηρώων σε τοιχογραφίες
Περιλαμβάνονται επίσης θέματα με εικόνες από τη φύση, αλλα και περίτεχνα γεωμετρικά μοτίβα. Επιπλέον βρέθηκαν νομίσματα με πορτρέτα 12 διαφορετικών Ρωμαίων αυτοκρατόρων, κεραμικές σφραγίδες απο τη λειτουργία διοδίων, αγάλματα, προσωπογραφίες και εκατοντάδες άλλα ευρήματα.
Περιγραφή: Περιγραφή: Περιγραφή: Περιγραφή: http://karamanlidika.gr/wp-content/uploads/2014/07/z31-682x1024.jpgΑπό τα πλέον σημαντικά θεωρείται το ψηφιδωτό του Διονύσου, που ήρθε στο φως το 1992. Ένα θαυμάσιο ψηφιδωτό από έπαυλη της ρωμαϊκής περιόδου (τέλος του 2ου αιώνα μ.Χ.), με διαστάσεις 3,25 x 1,45 μέτρα, το οποίο αναπαριστά την γιορτή των γάμων του Διονύσου και της Αριάδνης. Από την έπαυλη ανακτήθηκαν συνολικά 1.000 τ.μ. τοιχογραφιών και ψηφιδωτών μωσαϊκών.
Ζεύγμα – Λεπτομέρεια, σωζόμενο τμήμα από το ψηφιδωτό που αναπαριστά την γιορτή των γάμων του Διονύσου και της Αριάδνης
Περιγραφή: Περιγραφή: Περιγραφή: Περιγραφή: http://karamanlidika.gr/wp-content/uploads/2014/07/z19.jpg
Ζεύγμα – Αχελώος
Περιγραφή: Περιγραφή: Περιγραφή: Περιγραφή: http://karamanlidika.gr/wp-content/uploads/2014/07/z4.jpg
Ζεύγμα – Χάρις Ευφροσύνη
Ζεύγμα – Χάρις Ευφροσύνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Thoureios ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις , υβριστικά ή συκοφαντικά θα αφαιρούνται !