Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Χαστούκι από την κυβέρνηση: Βγάζουν τον ΕΝΦΙΑ από τη ρύθμιση οφειλών

Χαστούκι από την κυβέρνηση: Βγάζουν τον ΕΝΦΙΑ από τη ρύθμιση οφειλών
Πριν καλά- καλά στεγνώσει το μελάνι των υπογραφών στο νόμο για την πολυδιαφημισμένη ρύθμιση οφειλών, η κυβέρνηση ανέκρουσε πρύμνα και υπό την ασφυκτική πίεση της Τρόικας, «εξαιρεί» τις απλήρωτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ από τη δυνατότητα ρύθμισης σε περισσότερες από 12 δόσεις.

Η κίνηση αποκτά μεγαλύτερη σημασία, αφού συνοδεύεται ουσιαστικά από "άδειασμα" της

Κ. Σαββαϊδου, η οποία δημοσίως δήλωσε το πρωί ότι ο νόμος δεν διαχωρίζει τις οφειλές κι ότι συμπεριλαμβάνονται οι οφειλές του ΕΝΦΙΑ.

Το άτυπο σημείωμα του υπουργείου Οικονομικών που άναψε «φωτιές», αναφέρει τα εξής:
«Σχετικά με δημοσιεύματα, διευκρινίζεται ότι:
  • Δεν αλλάζει ο αριθμός των δόσεων όπως και οι όροι του διακανονισμού αποπληρωμής οφειλών προς το δημόσιο. Παραμένουν από 72 έως 100.
  • Η 1η δόση του ΕΝΦΙΑ, η δόση του Σεπτεμβρίου εφόσον δεν έχει πληρωθεί θα μπει στη ρύθμιση των 72-100 δόσεων. 
  • Οι υπόλοιπες δόσεις του ΕΝΦΙΑ, ως μη ληξιπρόθεσμες, ή θα πληρωθούν ή θα μπουν στην πάγια ρύθμιση των 12-24 δόσεων».
Σύμφωνα με στελέχη του ΥΠΟΙΚ, η τροπολογία που είναι αναγκαία και θα έρθει στη Βουλή έως το τέλος της εβδομάδας, είναι κίνηση... δικαιοσύνης. 

Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν ότι από τη στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών (περίπου 4 εκατομμύρια) έχει υπόλοιπο ΕΝΦΙΑ που δεν μπορεί να ρυθμιστεί σε περισσότερες από 10- 12 δόσεις, αφού η ελάχιστη δόση είναι 50 ευρώ, η διατήρηση του νόμου ως έχει (προβλέπει τη δυνατότητα ρύθμισης ως 100 δόσεις και μη ληξιπρόθεσμων οφειλών) ουσιαστικά ευνοεί τις μεγάλες οφειλές ΕΝΦΙΑ άρα τις μεγάλες ακίνητες περιουσίες! 

Το ερώτημα που μένει αναπάντητο είναι γιατί δεν είχε αναλυθεί με τέτοιο τρόπο η επίμαχη διάταξη, όταν ψηφίστηκε στη Βουλή πριν από μερικές μόνο ημέρες.

Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα πάρει πίσω και τη δυνατότητα για ρύθμιση σε περισσότερες δόσεις της τελευταίας δόσης του φόρου εισοδήματος.

Πηγή

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα φορολογήσει τον πλούτο,
με μνημονιακούς φορολογικούς συντελεστές!
Την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να διατηρήσει τους υφιστάμενους φορολογικούς συντελεστές ως έχουν εξέφρασε ο Γιώργος Σταθάκης.
Σε ραδιοφωνική του παρέμβαση, (ΒΗΜΑ) ο κ. Σταθάκης ανέφερε χαρακτηριστικά: "Εάν ισχύσει η σημερινή φορολογία και πατάξουμε τη φοροδιαφυγή, θα έχουμε μεγαλύτερα έσοδα. Δεν θα αλλάξουμε κανένα φορολογικό συντελεστή. Τα έσοδα θα αυξηθούν και η φοροδιαφυγή θα φέρει έσοδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα το κάνει αυτό".

Ανώνυμος είπε...

Ζαν Κλοντ Τρισέ Αν δεν σας άρεσε η λιτότητα, να μην ζητούσατε βοήθεια
=================================
Με σκληρή γλώσσα μίλησε για την Ελλάδα ο Ζαν Κλοντ Τρισέ, σημειώνοντας ότι αν δεν αρέσει η λιτότητα, δεν θα....
έπρεπε να είχε ζητήσει βοήθεια η χώρα.

«Οι πολιτικές λιτότητας ισοδυναμούν με την οργάνωση του δρόμου που οδηγεί πίσω στην ισορροπία. Αν οι Ελληνες είχατε σεβαστεί το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, δεν θα είχατε υποστεί τις πολιτικές λιτότητας. Προκειμένου να λάβετε βοήθεια, οφείλατε να εφαρμόσετε τις πολιτικές αυτές», είπε ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με το «Βήμα», μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

«Σε κάθε περίπτωση», είπε απευθυνόμενος προς τις χώρες που βρέθηκαν υπό την επιτήρηση της Τρόικα,
«αν δεν σας άρεσε, δεν έπρεπε να είχατε ζητήσει βοήθεια».
Αποτιμώντας την κρίση που διαχειρίστηκε ως επικεφαλής της ΕΚΤ, το διάστημα 2003-2011, ο Γάλλος οικονομολόγος σημείωσε- αναφερόμενος στην Ελλάδα- ότι η πιο αδύναμη χώρα είχε έλλειμμα ίσο με 15% του ΑΕΠ
===================================
και αυτή η κατάσταση δημιούργησε το δράμα. «Οι χώρες που είχαν τα λιγότερα προβλήματα ήταν εκείνες που σεβάστηκαν το Σύμφωνο Σταθερότητας. Αν το είχαν σεβαστεί η Ελλάδα ή η Πορτογαλία, τα προβλήματά τους θα ήταν λιγότερα».

Ακόμη, ο κ. Τρισέ υπερασπίστηκε την πολιτική που εφάρμοσε όσο ήταν στο τιμόνι της ΕΚΤ. «Λάβαμε αποφάσεις που ενίσχυσαν το Σύμφωνο Σταθερότητας και εισάγαμε μηχανισμούς παρακολούθησης των δεικτών ανταγωνιστικότητας. Ορισμένες χώρες ήταν σε κρίση επειδή δεν σεβάστηκαν το Σύμφωνο, άλλες επειδή απώλεσαν την ανταγωνιστικότητά τους. Επιπλέον, σήμερα έχουμε την τραπεζική ένωση η οποία είναι πολύ σημαντική» είπε.

«Στην αρχή της κρίσης, πολλοί προέβλεπαν ότι το ευρώ θα κατέρρεε. Ομως σήμερα, μετά τη χειρότερη κρίση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, τα μέλη της ευρωζώνης είναι 18 και τον Ιανουάριο του 2015 γίνουν 19, αν ενταχθεί η Λιθουανία, ενώ το 2008, όταν χρεοκόπησε η Lehman Brothers, ήταν 15. Επίσης, σε όλη τη διάρκεια της κρίσης, το ευρώ παρέμεινε ένα αξιόπιστο νόμισμα. Το κυριότερο πρόβλημα, μάλιστα, ήταν μήπως ήταν υπερβολικά ισχυρό» είπε ο κ. Τρισέ.

Για τη χρηματοδότηση προς τις τράπεζες που βάρυνε το δημόσιο χρέος, δηλαδή τους φορολογούμενους, ο κ. Τρισέ είπε: «Ολες οι χώρες αποφάσισαν ότι δεν θα άφηναν τις τράπεζές τους να καταρρεύσουν. Περιττό να πούμε ότι αν μια χώρα αρνηθεί να αποπληρώσει το χρέος από τη διάσωση των τραπεζών, θα χάσει την αξιοπιστία της».

Ανώνυμος είπε...

ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΒΟΗΘΗΣΑΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΑΝ…
Γράφει ο Ν Βράχος
Κάθε μέρα που περνά, είναι και μια αποκάλυψη, σε όλα όσα υπέστη ο Γ. Παπανδρέου, από τη επάρατη πολιτική κλίκα, όταν αποφάσισε πως η Ελλάδα πρέπει να σωθεί. Όταν αποφάσισε να μπει μπροστά , πιστεύοντας ότι ο πολιτικός κόσμος της αντιπολίτευσης, θα βοηθούσε, θα συμπαραστεκόταν , θα ακολουθούσε ώστε όλοι οι Έλληνες με μια φωνή σε μια ενιαία μοναδική ιστορική απόφαση να κάνουνε, ότι δεν έγινε στα προηγούμενα χρόνια.
Κι όμως όλοι πρόδωσαν τον Έλληνα πρωθυπουργό του43%, για να του ΚΛΕΨΟΥΝ τη θέση. Αυτός όμως έμεινε ακλόνητος στη θέση του μέχρι που εχθροί και ΒΡΟΥΤΟΙ τον πρόδωσαν και τον ανέτρεψαν. Παρέλαβε μια χώρα ΗΔΗ χρεοκοπημένη με ένα δημόσιο χρέος 300 δις ευρώ, με ένα έλλειμμα 36 δις .ευρώ ή 16 % του ΑΕΠ , με ένα χρέος –διαφορά εμπορικού ισοζυγίου, που υπερέβαινε τα 24 Δις ευρώ.
Με 865.000 χιλιάδες ΑΧΡΗΣΤΕΣ κομματικές προσλήψεις, και ΜΙΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑ μοναδική στην ιστορία της πατρίδας μας.ΜΕ ένα παγκόσμιο σύστημα που ΑΡΝΙΟΤΑΝ μονολεκτικά να μας δανείσει, κι όταν το ‘’έκανε’’ τα επιτόκια δανεισμού ήταν σκέτος θάνατος !!!Κι όμως ο πρωθυπουργός του 44%, δεν λιποτάχτησε. Δεν προσέφυγε σε εκλογές που θα ΕΣΩΖΑΝ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ, αλλά θα οδηγούσαν τη χώρα σε ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ!

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΟΠΩΣ ΛΕΜΕ ..ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ?

Όπως θα παρατηρήσετε, ακόμα και τώρα , δεν έχει γίνει η ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΑΝΑΦΟΡΑ για την αλητεία πρόσληψης του υπαιτίου της χρεοκοπίας της χώρας Γιάννη Παπαθανασίου, υπουργού του δραπέτη Καραμανλή.

Τα δύο κόμματα της Αριστεράς, τα οποία στις τελευταίες εκλογές έλαβαν αθροιστικά το 33% των ψήφων θεωρούν ήσσονος σημασίας απ' ότι φαίνεται τον διορισμό Παπαθανασίου και καταπιάνονται ναι μεν με άλλα σοβαρά θέματα, αφήνοντας ωστόσο ελεύθερο το παιχνίδι στη ΝΔ του Σαμαρά, η οποία έχει μια προφανή στόχευση:

Την αθώωση της περιόδου Καραμανλή και την μη σύνδεση της με την χρεοκοπία της χώρας. Ποιο ήταν το κυρίαρχο αφήγημα; Ότι ο Παπανδρέου και η κυβέρνησή του "χρεοκόπησαν" την χώρα με την υπογραφή του πρώτου μνημονίου και όχι ο Καραμανλής και η κυβέρνηση των Λιάπηδων, Αλογοσκούφηδων, Βουλγαράκηδων, Παπαθανασίου, Στυλιανίδηδων κλπ κλπ.

Για ακόμη μια φορά εμφανίζεται ο "κομπλεξισμός" της Αριστεράς, ανεύθυνης και υπεύθυνης. Τι νοιάζει τον ΣΥΡΙΖΑ; Μα φυσικά η εξαφάνιση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο ευτυχώς σ' αυτό το αίτημα, της αποπομπής Παπαθανασίου εμφανίζεται ενωμένο (βλέπε εδώ τις τοποθετήσεις τόσο των στενών συνεργατών του Βενιζέλου Κωνσταντινόπουλου-Αλ Σάλεχ-Δερβένη , όσο και υπουργών της κυβέρνησης Παπανδρέου Ραγκούση-Πεταλωτή .
Γι αυτό και δεν ψελλίζει τίποτα για το μείζον θέμα. Είναι αήθες η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να δέχεται την δεξιά αφήγηση της ιστορίας, γιατί αν αποδειχθεί ότι το μνημόνιο ήταν η μόνη επιλογή, με βάση την εγκληματική διαχείριση Καραμανλή, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάψει να έχει λόγω ύπαρξης.