Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Επερώτηση για μη καταβολή αποζημιώσεων απαλλοτριώθεντων ακινήτων στο Γαργαλιάνοι - Ρωμανός



 Επερώτηση
  1. Προς τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου
  2. Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου
 Θέμα: «Μη καταβολή αποζημίωσης απαλλοτριωθέντων ακινήτων για την κατασκευή του τμήματος Γαργαλιάνοι-Ρωμανός της Ε.Ο. Κυπαρισσίας –Φιλιατρών – Πύλου του  ν. Μεσσηνίας.


Με την με αριθμ. 7696/23-5-2007 απόφαση της Γενικής Γραμματέα Περιφέρειας Πελοποννήσου, που δημοσιεύτηκε νομότυπα στο υπ αρ. 265/22-6-2007 τεύχος Αν. Απαλλοτριώσεων, φύλλο Εφημερίδος της Κυβερνήσεως, σε συνδυασμό με την με αρ. 75062/17704/24-11-2008 απόφαση του ιδίου οργάνου (περί διορθώσεως κτηματολογικών στοιχείων), κηρύχθηκε αναγκαστική απαλλοτρίωση για λόγους δημόσιας ωφέλειας και ειδικότερα για την κατασκευή του τμήματος Γαργαλιάνοι- Ρωμανός της Εθνικής Οδού Κυπαρισσίας- Φιλιατρών- Πύλου στον νομό Μεσσηνίας, που βρίσκεται στην περιοχή των πρώην Δήμων Γαργαλιάνων και Νέστορος, Δήμου Τριφυλίας και Πύλου-Νέστορος.

Με τις με αρ. 238/2011 και 93/2013  αποφάσεις  του Μονομελούς Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας και του Τριμελούς Εφετείου  Καλαμάτας, προσδιορίστηκε η  προσωρινή και η  οριστική τιμή μονάδος αποζημίωσης αντίστοιχα.

Για την επιδικασθείσα σύμφωνα με την με αρ. 238/2011  απόφαση  με του Μονομελούς Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας αποζημίωση των απαλλοτριωθέντων ακινήτων, κατατέθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων   το ποσό των 7.500.000 ευρώ περίπου, το οποίο όμως δεν επαρκούσε για όλες τις ιδιοκτησίες. Κατόπιν τούτου συντάθηκε και απεστάλη στο Τ.Π.Κ.Δ. κατάσταση ιδιοκτησιών προς αποζημίωση, στην οποία δεν συμπεριλαμβάνονται  πολλές από τις απαλλοτριωθείσες ιδιοκτησίες και μάλιστα εκείνες με αριθμό κτηματολογικού πίνακα  από  41 έως και 215 και από 304 έως και 320.
Με δεδομένο ότι,
  • μέχρι σήμερα (επτά  χρόνια μετά την κήρυξη της απαλλοτρίωσης και τρία χρόνια μετά τον καθορισμό της προσωρινής τιμής μονάδος), δεν έχει καταβληθεί η κατά νόμο αποζημίωση, παρά τις οχλήσεις και διαμαρτυρίες των ιδιοκτητών που τα ακίνητά τους απαλλοτριώθηκαν και καταστράφηκαν με την πρόοδο του έργου χωρίς να έχουν αποζημιωθεί,.
  • από ανακοινώσεις της Περιφέρειας προκύπτει ότι, έχει δρομολογηθεί νέα δημοπράτηση του έργου για την εγκατάσταση άλλου εργολάβου, προκειμένου να αποπερατωθεί η κατασκευή του άνω δρόμου, κάνοντας το ίδιο λάθος να δημοπρατούνται έργα χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση και 
  • αν μέχρι το τέλος του 2015 δεν έχει αποπερατωθεί το έργο, η Περιφέρεια θα υποχρεωθεί να επιστρέψει τα χρήματα που έχει λάβει για όλο το έργο συνολικά.
Επερωτάστε :
1.      Τι ενέργειες έχετε κάνει προκειμένου να καταβληθεί η κατά νόμο αποζημίωση των  ιδιοκτητών των απαλλοτριωθέντων ακινήτων.
2.      Έχει δρομολογηθεί νέα δημοπράτηση του έργου; Εάν ναι, σε ποία φάση βρίσκεται και τί ενέργειες περιλαμβάνει;
3.      Εάν του  σχεδιασμού νέας δημοπράτησης προηγείται η καταβολή της αποζημίωσης των απαλλοτριωθέντων. 

Τρίπολη, 5 Νοεμβρίου 2014

Οι επερωτώντες Περιφερειακοί Σύμβουλοι της παράταξης «Πελοπόννησος Πρώτα»

Παναγιώτα Κοζομπόλη
Νικόλαος Πατσαρίνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: