Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ρ. ΜΑΚΡΗ ΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΥΜΗΣ


19 Νοεμβρίου 2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Κατάθεση της με αριθμ. Πρωτ. 4758 / 19-11-2014 Ερώτησης, της Βουλευτού Ν. Κοζάνης κας Ραχήλ Μακρή  για την Ηλεκτρομηχανική Κύμης.
Ραχήλ Μακρή: «Οι εργαζόμενοι της Ηλεκτρομηχανικής Κύμης θύματα του success story που αποδομεί τον παραγωγικό ιστό της χώρας»

Η Ηλεκτρομηχανικής Κύμης αποτελεί θυγατρική εταιρία του ομίλου Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ΑΒΕΕ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα οι εργαζόμενοι της παραμένουν απλήρωτοι από τον Ιανουάριο του 2013 και οι εγκαταστάσεις παραγωγής φυλάσσονται επί 24ωρου βάσεως σε εθελοντική βάση από τους απλήρωτους εργαζόμενους.
Για τη διερεύνηση των δημοσιευμένων καταγγελιών καθώς και των προθέσεων της Κυβέρνησης για την τύχη 58 οικογενειών σε μια περιοχή με 80% ανεργία, η Βουλευτής Νομού Κοζάνης κατέθεσε την με αριθμ. Πρωτ. 4758 / 19-11-2014 Ερώτηση στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Γίνεται αντιληπτό ότι οι Χώρες των δανειστών επιδιώκουν το κλείσιμο των παραγωγικών μονάδων της πατρίδας μας για να μειώσουν τον ανταγωνισμό.
Σε καμία περίπτωση, ωστόσο δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η συνεργασία Ελληνικών Κυβερνήσεων στην αποδόμηση ενός τόσο ευαίσθητου, για την Οικονομία τομέα, όπως τα Αμυντικά Συστήματα.

Γραφείο Τύπου Ραχήλ Μακρή
Βουλής 4,10562 Αθήνα,Τηλ.:210 3706331, Φάξ,:210 3706531
25ης Μαρτίου 36. 50200 Πτολεμαΐδα, Τηλ.:2463020841,Φάξ.: 2463020842

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:
  
ΜΑΚΡΗ ΡΑΧΗΛ
Βουλευτής Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ

                                                                       ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς  Οικονομικών,
                                             Εθνικής Άμυνας
                                             Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλειας και Πρόνοιας
              
ΘΕΜΑ: «Άλλη μια θυγατρική των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και οι εργαζόμενοι της θα θυσιαστούν προς τέρψη των μνημονιακών υποχρεώσεων;»
           
             Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Evia top blogspot, στις 7 Οκτωβρίου 2014 «εδώ και 18 μήνες υλοποιείται ένα πρωτοφανές "πείραμα αθόρυβης εξόντωσης" με θύματα τους 55 εργαζομένους της Ηλεκτρομηχανικής Κύμης, θυγατρικής του ομίλου Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ΑΒΕΕ». Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι από τον Ιανουάριο του 2013, ενώ το εργοστάσιο κινδυνεύει να κλείσει. Στο δημοσίευμα αναφέρεται το εξής: «τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών, όπως και η Διοίκηση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων ΑΒΕΕ (ΕΑΣ), έχουν αδιαφορήσει πλήρως για τη φύλαξη του εργοστασίου, που αποτελεί δημόσια περιουσία και με στρατιωτικά υλικά – εξοπλισμό».
Επισημαίνεται ότι οι φύλακες της Ηλεκτρομηχανικής είναι σε επίσχεση εργασίας από τον περασμένο Απρίλιο, έχοντας φτάσει πλέον στα όρια τους, και μην έχοντας άλλη υπομονή. Σύμφωνα με τη Διοίκηση του εργοστασίου ειδοποιήθηκαν εγκαίρως να μεριμνήσουν για τη φύλαξη του εργοστασίου, οι καθ΄ύλην υπεύθυνοι, τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών και η Διοίκηση των ΕΑΣ. Το θέμα έχει γνωστοποιηθεί και στον Εισαγγελέα ο οποίος δεν έχει παρέμβει ακόμη. Η αδιαφορία των καθ΄ ύλην αρμοδίων  έχει οδηγήσει τους εργαζόμενους, παρόλο που έχουν καταστραφεί οικονομικά και ψυχολογικά, αλλά εξακολουθούν να έχουν φιλότιμο και αξιοπρέπεια, να φυλάσσουν τη δημόσια περιουσία του εργοστασίου με 24ωρες βάρδιες σε εθελοντική βάση.
            Είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι σε παλαιότερη δήλωση η Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Φ. Γεννηματά, είχε επισημάνει ότι τόσο η συγκεκριμένη εταιρεία όσο και λοιπές θυγατρικές των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων πρόκειται να κλείσουν μέχρι τον Αύγουστο του 2014. Συγκεκριμένα είχε αναφέρει το εξής: «θα μπουν για εκκαθάριση το Μάιο περίπου και μέχρι τον Αύγουστο ή θα πρέπει να έχουν αγοραστεί από κάποιον ή δυστυχώς οι εργαζόμενοι αυτοί θα πρέπει να απολυθούν».
            Σε νέο δημοσίευμα του Evia top blogspot, στις 14 Οκτωβρίου 2014, επισημαίνονται τα εξής: "τι και αν ψηφίστηκε τροπολογία για τα δεδουλευμένα τους, τι και αν πήραν υποσχέσεις-δεσμεύσεις από πρώην Υπουργούς ότι θα αντιμετωπιστούν ισότιμα με τους συναδέλφους τους, των ΕΑΣ, το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο: κοροϊδία, ψέματα, εγκληματική αδιαφορία……. Γιατί θα πρέπει τα χρήματα να δοθούν μέσα από τον «Νεκροθάφτη» της Ηλεκτρομηχανικής, εννοώντας τα ΕΑΣ, ενώ η τροπολογία αναφέρει ότι "Το Ελληνικό Δημόσιο δύναται κατόπιν αιτήματος του εποπτεύοντος Υπουργείου προς το Υπουργείο Οικονομικών, να επιχορηγεί την καταβολή δεδουλευμένων των εργαζομένων σε οποιαδήποτε από τις θυγατρικές αυτές εταιρείες που έχει ή πρόκειται να τεθεί σε ειδική εκκαθάριση κατά τις διατάξεις του άρθρου 14Α του ν. 3429/2005";…………………. Γιατί θα πρέπει να τοποθετηθεί εκκαθαριστής πριν από την εκταμίευση, όταν η τροπολογία αναφέρει ότι "Ακολούθως, η θέση σε εκκαθάριση με απόφαση του αρμόδιου δικαστηρίου δεν πρέπει χρονικά να απέχει περισσότερο του εξαμήνου από την εκταμίευση της επιχορήγησης"………………. Τελικά, γιατί θέλουν να συνδέσουν την καταβολή των οφειλομένων των εργαζομένων με την εκκαθάριση του εργοστασίου; Ποιοι εξυπηρετούνται;………………… Είναι απορίας άξιο, πως το μοναδικό κρατικό εργοστάσιο που μπορεί να παράγει τέτοιου είδους προϊόντα, θέλουν να το οδηγήσουν στο κλείσιμο και βαφτίζουν τα προϊόντα του πολιτικά……………………. Η διάσωση του, η διασφάλιση των θέσεων εργασίας και η ανάπτυξη του, όπως έχουμε τονίσει, θα δώσει νέα οικονομική & εργασιακή πνοή στην περιοχή της Κύμης που είναι χαρακτηρισμένη ως άγονη και μειονεκτική, με ανεργία που ανέρχεται στο τεράστιο ποσοστό του 80%. "
            Η Ηλεκτρομηχανική Κύμης αποτελεί εργασιακό και οικονομικό πνεύμονα μιας ολόκληρης περιοχής. Η παραγωγή αξιόπιστων προϊόντων κατέστησε την Ηλεκτρομηχανική κύριο προμηθευτή της Ελληνικής Αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων, αφού σύμφωνα με τη πολιτική της εταιρείας κύριος στόχος της εταιρείας υπήρξε η προμήθεια προϊόντων υψηλής ποιότητας, με πλήρη υποστήριξη μετά την πώληση.
           

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Αληθεύουν τα αναφερόμενα στα ανωτέρω δημοσιεύματα;
  2. Οι εργαζόμενοι της εταιρείας Ηλεκτρομηχανικής Κύμης, θυγατρικής του ομίλου Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ΑΒΕΕ παραμένουν απλήρωτοι από τον Ιανουάριο του 2013;
  3. Εάν ναι γιατί;
  4. Γιατί δεν έχουν ενεργοποιηθεί οι διατάξεις του άρθρου 58 του Ν. 4278/2014 (Α’,
    157);
  5. Υφίσταται μέριμνα για την πληρωμή τους; Με ποιο χρονοδιάγραμμα;
  6. Οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις παράγουν στρατιωτικό υλικό για ΕΛΛΑΣ και ΕΔ;
  7. Υφίσταται μέριμνα για την φύλαξη τους;
  8. Υφίσταται μέριμνα για την αποτροπή κλοπής στρατιωτικού υλικού;
  9. Υφίσταται μέριμνα για την αποτροπή κλοπής και βανδαλισμού μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού που έχουν πληρώσει οι Έλληνες φορολογούμενοι;
  10. Αληθεύει ότι το εργοστάσιο φυλάσσεται από εθελοντές εργαζομένους;
  11. Η δήλωση της Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Φ. Γεννηματά, ότι τόσο η συγκεκριμένη εταιρεία όσο και λοιπές θυγατρικές των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων πρόκειται να κλείσουν μέχρι τον Αύγουστο του 2014 αποτελεί θέση ης Κυβέρνησης;
  12. Προτίθεστε να οδηγήσετε 58 οικογένειες στην ανέχεια σε έναν δήμο 3.500 κατοίκων με 80% υφιστάμενο ποσοστό ανεργίας;
  13. Υφίσταται μέριμνα για την συνέχιση λειτουργίας του εργοστασίου;
  14. Εάν όχι για ποιους λόγους;
  15. Το επιχειρούμενο κλείσιμο του υπηρετεί μνημονιακές υποχρεώσεις;



                                                                      Αθήνα, 19/11/2014
                                                                  Η ερωτώσα Βουλευτής,


                                                            Μακρή Ραχήλ

Δεν υπάρχουν σχόλια: