Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Το Τουρκικό Ναυτικό έχει εξουσιοδοτηθεί για την πλήρη εφαρμογή των κανόνων εμπλοκής

Το Τουρκικό Ναυτικό έχει εξουσιοδοτηθεί για την πλήρη εφαρμογή των κανόνων εμπλοκήςΑπόδοση: Λούρου Σταυρούλα
Το Τουρκικό Ναυτικό έχει εξουσιοδοτηθεί από την κυβέρνηση για την πλήρη εφαρμογή των προσφάτως τροποποιημένων κανόνων εμπλοκής στην ανατολική Μεσόγειο για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης έντασης μεταξύ των παράκτιων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας , της Ελληνικής Κύπρου , της Αιγύπτου και του Ισραήλ για τα έργα γεωτρήσεων που αφορούν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.
«Ο Πρωθυπουργός  παρέδωσε τους κανόνες εμπλοκής στον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου και ο Αρχηγός του Επιτελείου τους παρέδωσε στον Αρχηγό των Ναυτικών Δυνάμεων. Εμείς θα ενεργήσουμε σύμφωνα με αυτούς τους κανόνες εμπλοκής σε περίπτωση που αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση με αυτό το θέμα», δήλωσε στους δημοσιογράφους  ο Ναύαρχος Bülent Bostanoğlu.

Η ένταση μεταξύ της Τουρκίας και της Ελληνικής Κύπρου- Ελλάδας αυξήθηκε πρόσφατα αφού η ελληνική κυπριακή κυβέρνηση εξέδωσε άδειες για έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ισχυριζόμενη οικονομικής ζώνης της στην ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία επέκρινε έντονα την κίνηση , λέγοντας ότι ήταν μια σαφής παραβίαση της Τουρκίας και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και έστειλε ένα σκάφος για την εξερεύνηση της περιοχής για τους δικούς τους σκοπούς  και ένα πολεμικό πλοίο για την επιτήρηση των ξένων πλοίων που χρησιμοποιείται για την εξερεύνηση πετρελαίου .
«Οι τουρκικές δυνάμεις παρέχουν υποστήριξη και στενή προστασία στο Barbaros Hayrettin σκάφος. Από την άλλη πλευρά, συνεχίζει να κρατήσει το πλοίο για τις γεωτρήσεις  από την ελληνική κυπριακή διοίκηση κάτω από επιτήρηση από απόσταση εννέα χιλιομέτρων», είπε.
Ο Τούρκος ναυτικός διοικητής δήλωσε ότι η συνεχιζόμενη άσκηση μπλε φάλαινα δεν έχει να κάνει με την συνεχιζόμενη ένταση και ότι ήταν μια εξαμηνιαία άσκηση των οποίων οι προετοιμασίες ξεκίνησαν πριν από δύο χρόνια.
Η ένταση μεταξύ της Τουρκίας και της Ελληνική Κύπρου έχει πρόσφατα μετατραπεί σε μια περιφερειακή προσέγγιση διότι η Ελληνική Κύπρος εκμεταλλεύτηκε την πρώην επιδείνωση των σχέσεων με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, οι οποίες έχουν παρόμοιες αξιώσεις στην ανατολική Μεσόγειο.
Ο Ελληνοκύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, κατηγόρησε την Τουρκία στις 8 Νοεμβρίου για « προκλητικές ενέργειες ».
Η Άγκυρα εξέδωσε ανακοίνωση ότι ένα τούρκικο πλοίο θα διενεργήσει έρευνα μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου στην ίδια περιοχή.
Πηγή: hurriyetdailynews.com
Πηγή: gorganews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: