Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου
Κι ενώ το χτίσιμο της δημοκρατικής παράταξης συνεχίζεται από το ΠΑΣΟΚ χωρίς την ουσιαστική συμμετοχή των «παπανδρεϊκών», δεν θεωρείται απίθανη μία προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας μεταξύ των Ευάγγελου Βενιζέλου και Γιώργου Παπανδρέου στην πορεία προς τις εκλογές.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε στο Κάραβελ σε στελέχη από τους κοινωνικούς χώρους επιδιώκοντας να διευρύνει την συμμετοχή στην δημοκρατική παράταξη στελεχών από την Τοπική Αυτοδιοίκηση
, τους συνδικαλιστικούς φορείς και τα κινήματα. 'Ομως μέσα του θα ήθελε να κατεβάσει το σχήμα στις εκλογές έχοντας και την ενεργό στήριξη και συμμετοχή του «παπανδρεϊκού» ΠΑΣΟΚ που αντιδρά κάνοντας λόγο για αλλοίωση του κινήματος και προσπάθεια διάλυσής του.
Από την Χαριλάου Τρικούπη λένε ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να συναντηθεί με τον πρώην πρωθυπουργό σε μία προσπάθεια να λιώσουν οι πάγοι και να επέλθει μία κατάσταση ανακωχής ανάμεσα στις δύο πλευρές. Δεν είναι τυχαίο ότι ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Καρύδης δήλωσε προ ημερών πως θα ήταν θετικό το να συναντηθούν οι δύο πολιτικοί για την ενότητα της παράταξης. Κύκλοι του ΠΑΣΟΚ σχολιάζουν ότι Βενιζέλος και Παπανδρέου "δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν" επισημαίνοντας δε ότι αν προσέξει κανείς όσα λένε οι δυο τους είτε για την οικονομία, είτε για τις μεταρρυθμίσεις, είτε για ένα κράτος δικαίου είναι σχεδόν ταυτόσημα. Βεβαίως παραλείπουν να πουν ότι οι διαφορές τους είναι τεράστιες και ως προς τη φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ και ως προς την μετεξέλιξή του σε κάτι ευρύτερο αλλά ασαφές για τους «παπανδρεϊκους», όπως η δημοκρατική παράταξη.
Πάντως γεγονός είναι ότι τουλάχιστον από την Χαριλάου Τρικούπη φαίνεται μία διάθεση συνεννόησης, ενδεχομένως όχι άσχετη με την προοπτική εκλογών που θα εκδηλωθεί το επόμενο διάστημα. Ο κ. Βενιζέλος ενδεχομένως να επιδιώξει συναντήσεις με βουλευτές του «παπανδρεϊκού» μπλοκ όπως οι Φίλιππος Σαχινίδης και Θάνος Μωραίτης επιχειρώντας να βελτιώσει το κλίμα στις μεταξύ τους σχέσεις που τους τελευταίους μήνες χαρακτηρίζεται τουλάχιστον βαρύ.
Πάντως ο Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας χθες το βράδυ στην παρουσίαση του βιβλίου του παπανδρεικού Συμέων Κεδίκογλου άφησε εκ νέου αιχμές για τον Εύαγγελο Βενιζέλο σχολιάζοντας πως το ΠΑΣΟΚ γεννήθηκε για να υπηρετεί την πατρίδα και όχι το αντίστροφο: "ομως κάποιοι στο κίνημα μας δυσκολεύονται να το αναγνωρίσουν ή  ντρέπονται ναι το υπερασπιστούν κι αφήνουν αυτούς που μας λοιδορούσαν να καρπώνονται τον δικό μας αγώνα."