Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Εμπλοκή στο θέμα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων λόγω… βαλβίδας

ΗΛΕΙΑ

Νέα δεδομένα στο θέμα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στον Πύργο, δημιουργεί η επιστροφή του φακέλου από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στο δήμο, για την αδειοδότηση στην «Οσία Ξένη»,   λόγω αναρμοδιότητας. Η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε χθες,  μετά το απαντητικό έγγραφο της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικών Αδειοδοτήσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος που θεωρεί ότι  η συγκεκριμένη μέθοδος δεν αποτελεί προσωρινή αποθήκευση των στερεών αποβλήτων για να αδειοδοτηθεί από την περιφέρεια, στην οποία είχε σταλεί ο φάκελος, από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του δήμου Πύργου.
Πιο συγκεκριμένα στο έγγραφο που υπογράφει ο  Προϊστάμενος της Διεύθυνσης κ. Επαμεινώνδας Τολεύρης  αναφέρεται ότι η μέθοδος της ενσάκωσης με παραγωγή βιοαερίου προχωράει  ουσιαστικά και στην «κομποστοποίηση των οργανικών αποθηκευμένων αποβλήτων» και για αυτό ο φάκελος θα πρέπει να ελεγχθεί από τις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης είτε από το υπουργείο Περιβάλλοντος, ανάλογα με τους παραγόμενους τόνους σκουπιδιών. Στην προκειμένη περίπτωση, με βάση τα στοιχεία από την υπηρεσία καθαριότητας του δήμου Πύργου, αρμόδια υπηρεσία για να εκδώσει την άδεια των περιβαλλοντικών όρων είναι  η Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Η χθεσινή απρόσμενη εξέλιξη προκάλεσε αρχικά προβληματισμό στη Δημοτική Αρχή του Πύργου αλλά και στη Δημοτική Αρχή του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων ή οποία επίσης έχει προκρίνει τη μέθοδο της ενσάκωσης για να λύσει το δικό της πρόβλημα στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Ωστόσο μετά από μια ψυχραιμότερη ανάλυση των νέων δεδομένων, πηγές από το Λάτσειο, αλλά και ειδικοί επί του θέματος υποστήριζαν  ότι μπορεί να υπάρξει μια  καθυστέρηση δυο – τριών μηνών στην έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, αλλά ουσιαστικά «μιλάμε πλέον για μια μονιμότερη και αποτελεσματικότερη λύση». Παράλληλα επισημαίνουν ότι ο  Δήμος Πύργου έχει πλέον να επιλέξει ανάμεσα σε δύο κατευθύνσεις:
Η πρώτη είναι να  κρατήσει το επί πλέον πλεονέκτημα της νέας μεθόδου, με την παραγωγή βιοαερίου, και η αδειοδότηση του να καθυστερήσει 2 – 3 μήνες ακόμη λόγω αλλαγής υπηρεσίας έγκρισης.
Ή  να το απορρίψει, αποβάλλοντας από το όλο συγκρότημα τη βαλβίδα παραγωγής βιοαερίου που παραπέμπει σε κομποστοποίηση και να αρκεστεί στην «ασφαλή αποθήκευση» οπότε και θα αδειοδοτηθεί εντός λίγων ημερών ,τοποθετώντας  για το μέλλον  την αξιοποίηση αυτού του παρεχομένου ούτως η άλλως πλεονεκτήματος της Τεχνολογίας. Η πολιτική ηγεσία του δήμου σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες μελετούν όλα τα ενδεχόμενα και θα αποφασίσουν τις αμέσως επόμενες μέρες ποιο δρόμο θα ακολουθήσουν.

Γ. Γεωργίοπουλος
«Δεν υπάρχουν αδιέξοδα»

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Γιώργος Γεωργίοπουλος ερωτηθείς από την εφημ. «Πατρίς» για την επιστροφή του φακέλου στο δήμο Πύργου έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Η Περιφέρεια σε αυτό το ευαίσθητο θέμα που  προκάλεσε ακόμα και αμφισβητήσεις και υπήρχαν και καχυποψίες από διάφορες πλευρές, όσον αφορά τον χειρισμό του , θεώρησε σκόπιμο να απευθυνθεί στην πλέον αρμόδια αρχή την Διεύθυνση Περιβαλλοντικών Αδειοδοτήσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και να ζητήσει την άποψή της και την κατάταξη του έργου σε κατηγορία. Νομίζω ότι πράξαμε ότι έπρεπε  για να μην υπάρχει ουδεμία αμφισβήτηση από καμία πλευρά για την νομιμότητα την οποία όλοι  θέλουμε να υπηρετήσουμε. Πολύ δε περισσότερο την στιγμή που και ο ίδιος ο Δήμος είχε εκφράσει την επιθυμία να λάβει το συγκεκριμένο φάκελο και την πρωτοβουλία για την αδειοδότηση το Υπουργείο  Περιβάλλοντος. Αυτό κάναμε και αυτή ήταν η απάντησή του. Αδιέξοδα δεν υπάρχουν, η περιφέρεια είναι εδώ, ακόμα και ως αναρμόδια στην συγκεκριμένη περίπτωση να βοηθήσει πολιτικά τον δήμο και τους πολίτες για την επίλυση  αυτού του προβλήματος.


Δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την ενσάκωση!
Την ίδια ώρα  ο  Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας  που εποπτεύεται από το υπουργείο Ανάπτυξης,  απένειμε στην εταιρεία «ΠΛΕΙΑΣ» ,τίτλο Διεθνούς αναγνώρισης της ευρεσιτεχνίας για το «Σύστημα ασφαλούς προσωρινής αποθήκευσης αστικών στερεών αποβλητων με παράλληλη παραγωγή βιοαερίου και ασφαλή διαχείριση των υγρών σταλαγμάτων της προκαλούμενης ζύμωσης». Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας δόθηκε μετά από ενδελεχή έλεγχο του φακέλου και έρευνα από ειδικούς που διήρκησε 10 μήνες.
Σε σχετική ανακοινωσή τους οι τρεις εφευρέτες    Εκάβη Σαλπέα ,  Ζαφειράκης  Παναγιώτης και Κατσέλης Θεόδωρος, την οποία συνυποργάφει και ο συντονιστής της εταιρείας ¨Αργύρης Σαλπέας αναφέρουν τα εξής:  «Με την ευκαιρία της απονομής εκ μέρους του Κυβερνητικού Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας ,τίτλου Διεθνούς αναγνώρισης της ευρεσιτεχνίας μας για τα Απορρίμματα, σας αποστέλλουμε τις ευχαριστίες μας για την ηθική στήριξη σας ώστε να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα.
Η απονομή έγινε αφού προηγήθηκε  10 μήνη παγκόσμια έρευνα και συνοδεύτηκε από επαίνους για την πρωτοτυπία, την  απλότητα  την ευρηματικότητα και το ευφυές του σχεδιασμού .
Ήδη οι νεαροί Επιστήμονες-Εφευρέτες  έχουν προτάσεις συνεργασίας από το Εξωτερικό πάνω στην  αναγνωρισμένη ,αποκλειστική και προστατευόμενη πλέον Τεχνογνωσία  τους .
Με την ευκαιρία αυτή ευχαριστούμε δημοσίως του συναδέλφους ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΜΙΩΤΗ Μηχανολόγο Μηχανικό  και ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΔΟΝΟΥΡΗ Μηχανικό Περιβάλλοντος  ,των οποίων τα ονόματα δεν αναφέρονται, αλλά η βοήθεια τους υπήρξε πολύτιμη  καθώς και όλους εκείνους που πίστεψαν σε εμάς»

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: