Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Τα τρία σενάρια για την Ελλάδα στο Eurogroup – Πώς ο Τσίπρας μπορεί να σώσει το Σαμαρά.

EURO LOGOΓράφει ο Δημήτρης Κατσαρός
Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης έχουν στα χαρτιά τους τρία σενάρια για την Ελλάδα, τα οποία θα συζητήσουν στη συνεδρίαση του Eurogroup σύμφωνα με το Reuters.
Το πρώτο σενάριο θέλει τα χρήματα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να επιστρέφονται στον EFSF, τον προσωρινό ευρωπαϊκό μηχανισμό. Η Ελλάδα θα πρέπει αργότερα να αιτηθεί μια πιστωτική γραμμή στήριξης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ).
Το τηλεγράφημα του Reuters αναπτύσσει τις δυνατότητες και τα χαρακτηριστικά αυτού του σχεδίου, σημειώνοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να αυξηθούν τα κεφάλαια που αποτελούν απόθεμα για την Ελλάδα, αλλά την ίδια στιγμή οι όροι και προϋποθέσεις για την παροχή τους θα επιβληθούν από τον ΕΜΣ. Έτσι θα έχουν τη δυνατότητα οι πιστωτές μας να διακόψουν τη γραμμή στήριξης αν κρίνουν ότι η Ελλάδα δεν τηρεί τους όρους. Ουσιαστικά καμία διαφορά από τη σημερινή κατάσταση αφού θα βρεθούμε πάλι σε καθεστώς μνημονιακής επιτήρησης. Προφανώς η κυβέρνηση απεύχεται αυτό το σενάριο γιατί πολύ απλά δεν θα έχει κανένα λόγο να μην καταρρεύσει αν αναγκαστεί να υπογράψει μια νέα συμφωνία μετά τις εξαγγελίες για έξοδο στις αγορές και το «όχι άλλα μέτρα».
Το δεύτερο σενάριο προτείνει τα 11,4 δις του Ταμείου ΧΣ να διατεθούν με τρόπο ώστε να μπορούν να συνεισφέρουν και στην εξυπηρέτηση του χρέους εκτός από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Σε αυτή την περίπτωση τα 11,4 θα παραμείνουν ως έχουν χωρίς τη δυνατότητα αύξησης. Και πάλι θα υπάρχει το ενδεχόμενο παύσης της παροχής των χρημάτων σε περίπτωση που η Ελλάδα αποτυγχάνει να πιάσει τους στόχους της.
Το τελευταίο σενάριο αφορά την προσφορά μιας περιόδου χάριτος προς την Ελλάδα, κατά την οποία θα παραταθεί το σημερινό πρόγραμμα, ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να ικανοποιήσει τους όρους που απαιτούνται για να της παρασχεθεί η τελευταία δόση του προγράμματος. Σε αυτή την περίπτωση απλά η Ελλάδα δε βγαίνει από το μνημόνιο.
Ο Τσίπρας σανίδα σωτηρίας για Σαμαρά;
Σε καθένα από τα παραπάνω σχέδια, οι Σαμαράς και Βενιζέλος θα βρεθούν στον τοίχο, αφού όποιο και αν εφαρμοστεί δε θα μπορέσουν να κρατήσουν τη δημοτικότητα της κυβέρνησης η οποία βρίσκεται ήδη σε ραγδαία πτώση. Αυτό που όμως φαντάζει οξύμωρο είναι ότι αν ο Σαμαράς δεχτεί την πρόταση Τσίπρα για μη διενέργεια καμιάς συμφωνίας με τους εταίρους πριν από την ανανέωση της κυβέρνησης μετά από συμφωνημένες πρόωρες εκλογές, κάτι που μπορεί να συνδυαστεί με το τρίτο σενάριο, θα καταφέρει να σωθεί από το ενδεχόμενο να καταντήσει να ηγείται μιας από τις πιο αντιδημοφιλείς κυβερνήσεις της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

 

πηγη

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο ΛΑΟΣ ΕΜΑΘΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ , Ο ΛΑΟΣ ΤΟΥΣ ‘’ΠΛΗΡΩΝΕΙ’’!

Προκαλούν και δήθεν αναρωτιούνται, οι κάθε λογίς νοικιασμένοι ή, κομματικά εμπαθείς κονδυλοφόροι και ..λοιπές γραφίδες, γιατί ο κόσμος δεν αντιδρά, όπως θα ήθελαν, στα εφιαλτικά και γενοκτονικά μέτρα που εφαρμόζει σήμερα η κυβέρνηση της υποτέλειας και της αναισθησίας. Γιατί ο λαός μας, δεν υπακούει στις προσκλήσεις των κάθε λογίς τυχάρπαστων αρχηγίσκων, να κατέβει και να διαδηλώσει εναντίον της κυβέρνησης?
Ποιοι είναι αυτοί οι συνέταιροι της ‘’πάλης για την εξουσία’’, που θυμούνται το λαό μόνο όταν πρόκειται να τον χρησιμοποιήσουν σαν προσωπικό εφαλτήριο πολιτικής διάσωσης ή αναρρίχησης ? Όλοι αυτοί που συκοφάντησαν και ανέτρεψαν τον ΝΟΜΙΜΟ πρωθυπουργό , που κατέστρεψαν ότι είχε απομείνει από την καραμανλική ‘’κατάρα’ και συνετέλεσαν στην χρεοκοπία της Ελληνικής οικονομίας.
Ξεχνούν βέβαια να μας θυμίσουν ποια ήταν η στάση και η συμπεριφορά, όλων αυτών των πληρωμένων γραφιάδων, πριν τρία χρόνια, τότε που μια άλλη κυβέρνηση αγωνιζόταν μόνη της να μην πτωχεύσουμε και παράλληλα να ληφθούν όσο το δυνατόν πιο ‘’χαμηλά βάρη φοροδοτικής ισότητας’’, ώστε να μπορέσουμε να επιβιώσουμε.
Ξεχνούν πως χαρακτήριζαν και τα μέτρα και τους κυβερνώντες, με μόνο σκοπό να πέσει η κυβέρνηση και ΟΧΙ ! να σωθεί η χώρα. Και δυστυχώς τα κατάφεραν και τα δύο. Και η κυβέρνηση έπεσε και η οικονομία βούλιαξε και οι Έλληνες αυτοκτονούν και έχουν χάσει το μυαλό τους και το χαμόγελό τους.
Όμως, όλοι αυτοί, που δήθεν ενδιαφέρονται, έχουν ‘’δηλωμένα αποτυπώματα γραφής και αξίας’’. Τους ξέρουμε σχεδόν όλοι, όσοι ασχολούμαστε λίγο στο διαδίκτυο και ποιοι είναι και τι επιδιώκουν.
Ζητούν δηλαδή σήμερα να μας ‘’σώσουν’’ αυτοί που χθες μας έριξαν στο γκρεμό και στην εξαθλίωση; Και δεν ντρέπονται οι πατριδοκάπηλοι και οι μυαλοφυγόδικοι ;
Σε λίγο, θα ‘’τρίβουν τα μάτια τους’’ όταν ο Γιώργος Παπανδρέου, ζητήσει τη βοήθεια του Λαού και αποφασίσει να σώσει την Ελλάδα για μία ακόμη φορά, αλλά τώρα από τα εσωτερικά ‘’ΠΥΡΑΝΧΑΣ’’ που επί τρία χρόνια μας ήπιαν το αίμα. Από τους παρ΄ ΄ολίγον εκτελεστές του.
Από τους συνειδητούς δολοφόνους της προσωπικής μας ευτυχίας.
Μόνο ο Γιώργος Παπανδρέου είναι δυνατό να πείσει, τούτο το λαό, γιατί είναι ο ΜΟΝΟΣ ! που δεν του είπε ψέματα.
Και ο λαός το είδε, το έμαθε, το ένοιωσε στο πετσί του.
ΜΟΝΟ το Γιώργο εμπιστεύεται, γιατί είναι αποδεδειγμένα ΕΝΤΙΜΟΣ !!
Γιατί ΜΟΝΟ αυτός είπε την αλήθεια και ΑΓΩΝΙΣΤΗΚΕ.


Ανώνυμος είπε...

ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΟΠΩΣ ΛΕΜΕ ..ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ?

Όπως θα παρατηρήσετε, ακόμα και τώρα , δεν έχει γίνει η ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΑΝΑΦΟΡΑ για την αλητεία πρόσληψης του υπαιτίου της χρεοκοπίας της χώρας Γιάννη Παπαθανασίου, υπουργού του δραπέτη Καραμανλή.
Τα δύο κόμματα της Αριστεράς, τα οποία στις τελευταίες εκλογές έλαβαν αθροιστικά το 33% των ψήφων θεωρούν ήσσονος σημασίας απ' ότι φαίνεται τον διορισμό Παπαθανασίου και καταπιάνονται ναι μεν με άλλα σοβαρά θέματα, αφήνοντας ωστόσο ελεύθερο το παιχνίδι στη ΝΔ του Σαμαρά, η οποία έχει μια προφανή στόχευση:

Την αθώωση της περιόδου Καραμανλή και την μη σύνδεση της με την χρεοκοπία της χώρας. Ποιο ήταν το κυρίαρχο αφήγημα; Ότι ο Παπανδρέου και η κυβέρνησή του "χρεοκόπησαν" την χώρα με την υπογραφή του πρώτου μνημονίου και όχι ο Καραμανλής και η κυβέρνηση των Λιάπηδων, Αλογοσκούφηδων, Βουλγαράκηδων, Παπαθανασίου, Στυλιανίδηδων κλπ κλπ.

Για ακόμη μια φορά εμφανίζεται ο "κομπλεξισμός" της Αριστεράς, ανεύθυνης και υπεύθυνης. Τι νοιάζει τον ΣΥΡΙΖΑ; Μα φυσικά η εξαφάνιση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο ευτυχώς σ' αυτό το αίτημα, της αποπομπής Παπαθανασίου εμφανίζεται ενωμένο (βλέπε εδώ τις τοποθετήσεις τόσο των στενών συνεργατών του Βενιζέλου Κωνσταντινόπουλου-Αλ Σάλεχ-Δερβένη , όσο και υπουργών της κυβέρνησης Παπανδρέου Ραγκούση-Πεταλωτή .

Γι αυτό και δεν ψελλίζει τίποτα για το μείζον θέμα.
Είναι αήθες η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να δέχεται την δεξιά αφήγηση της ιστορίας, γιατί αν αποδειχθεί ότι το μνημόνιο ήταν η μόνη επιλογή, με βάση την εγκληματική διαχείριση Καραμανλή, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάψει να έχει λόγω ύπαρξης.