Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Ποιων ελληνικών τραπεζών τα κόκκινα δάνεια πέρασαν σε funds – «κοράκια»

daneia_alisidaΠάρτι δισ. ευρώ, με τη σύμφωνη γνώμη των μνημονιακών κυβερνήσεων και της τρόικας, έχει στηθεί από «κοράκια» στις πλάτες των Ελλήνων δανειοληπτών – αυτών που οι τράπεζες με το «ο.κ.» του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, πλεύριζαν σχεδόν καθημερινά την περασμένη δεκαετία για να τους δώσουν αφειδώς κάρτες και δάνεια. Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Παρόν», ήδη ένα μεγάλο μέρος αυτών των δανείων έχει περάσει για «ψίχουλα» σε ξένα funds τα οποία θησαυρίζουν τη στιγμή που η πλειονότητα της κοινωνίας στενάζει υπό τον μνημονιακό ζυγό

Οπως αναφέρεται στο «Παρόν», από την έρευνα της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων για τους φορολογικούς «παραδείσους» και το Λουξεμβούργο του οποίου ο σημερινός πρόεδρος της Κομισιόν, κ. Γιούνκερ, ηγείτο επί σειρά ετών, στη δημοσιότητα ήρθαν και στοιχεία για την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, η εταιρία, αυστριακών συμφερόντων ZEUS Recovery Fund πληρώνοντας μόλις το 4,5% της αξίας τους, πήρε δάνεια ελληνικών νοικοκυριών ύψους 700.000.000 ευρώ. Ηδη, με τις πιέσεις που ασκήθηκαν, η εταιρία έχει κέρδη που «αγγίζουν» το 100% της… επένδυσης της.
Πώς έγινε η μπίζνα…
Η ιστορία, σύμφωνα και με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «τα ΝΕΑ» (8 Νοεμβρίου 2014) έχει ως εξής:
«Το 2008, η αυστριακή τράπεζα BAWAG PSK μαζί με μια offshore εταιρία που έδρευε σε φορολογικό παράδεισο της Καραϊβικής, σύστησαν στο Λουξεμβούργο τη ZEUS Recovery Fund. Σκοπός της τελευταίας ήταν η απόκτηση “κόκκινων” δανείων από την Ελλάδα και να προσπαθήσουν να συλλέξουν αυτοί τα χρέη. Η ZEUS αγόρασε από ελληνικές τράπεζες, στην πλειονότητα από τη Eurobank και σε πολύ μικρότερο βαθμό από την Alpha Bank, “κόκκινα” καταναλωτικά δάνεια ονομαστικής αξίς περίπου 700 δισ. ευρώ δίνοντας επί της ουσίας 32,3 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 4,5% της αξίας τους. Εντοπίσαμε την έδρα της ZEUS, καθώς και την ταχυδρομική της θυρίδα, την οποία μοιραζόταν με άλλες 100 εταιρίες»!

Δεν υπάρχουν σχόλια: