Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Τουρκικά παζάρια με τρυπάνια και στο βάθος συνεργασία με τον ενεργειακό κολοσσό Shell

petrelaia Σύμφωνα με τον τουρκικό  τύπο οι τούρκοι συνεχίζουν ακάθεκτοι να αναζητούν πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου, με την Ρουμανία  να αποτελεί τον επόμενο σταθμό αναζήτησης, αναφέρει ο τουρκικός τύπος.
Σύμφωνα  με το δημοσίευμα , με θετικό μάτι βλέπει  η Ρουμανία την πιθανή πώληση μιας ειδικής πλατφόρμας για την εξόρυξη πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα την τουρκική εφημερίδα “Βατάν”, η οποία αναφέρει ότι θα στοιχίσει 1,5 δισ. ευρώ.

Η τουρκική εφημερίδα εφημερίδα γράφει ότι, η πλατφόρμα μπορεί να παραδοθεί σε χρονική διάρκεια δύο χρόνων,  και προσθέτει ότι ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ δήλωσε  ότι «στην περιοχή δουλεύουμε με την Shell. Αν σε ένα χρόνο έχουμε ενδείξεις ότι υπάρχει πετρέλαιο θα τοποθετήσουμε πλατφόρμα», κατέληξε ο ίδιος.
Η τουρκική εφημερίδα γράφει  πως η Τουρκία ζήτησε από το Αζερμπαϊτζάν την προμήθεια αυτής της ειδικής πλατφόρμας, ωστόσο η απάντηση ήταν αρνητική. «Οι σχέσεις μας με τους ελληνοκύπριους είναι πολύ καλές», φέρεται να δήλωσε η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν.
Επίσης οι Τούρκοι δυναμιτίζουν το κλίμα, ενδεικτικό των μελλοντικών προθέσεων τους γράφοντας στο άρθρο ότι,  «το  ελληνικό πολεμικό  ναυτικό αποφάσισε να στείλει  στην περιοχή μια φρεγάτα  και το υποβρύχιο «Πρωτεύς». Η ελληνική κυβέρνηση διαρρέει  ότι , «Αν κριθεί  απαραίτητο, μπορούμε να στείλουμε το σύνολο του στόλου μας». Ένας αξιωματούχος του  ελληνικού Πενταγώνου δήλωσε στον ελληνικό τύπο , «ότι  τα παιχνίδια στην  Μεσόγειο  θάλασσα  είναι πολύ επικίνδυνα  για όλα τα μέρη».
Ο τουρκικός τύπος σιγά -σιγά και σταδιακά ανεβάζει του τόνους, συμμετέχοντας και αυτός στο όλο ιδιότυπο παιχνίδι της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο. Μάλιστα στο όλο εγχείρημα συμμετέχουν και τουρκικά κανάλια.
Σύμφωνα με το pentapostagma.gr και σε άρθρο μας,  αναφέραμε την «ύπουλη» στάση που τηρεί έως τώρα η Βρετανία, που προσπαθεί ακυρώσει στην πράξη όλες τις προσπάθειες της Κύπρου να καταδικαστεί ο νέος τουρκικός «Αττίλας» από την ΕΕ. Ο ένας λόγος της βρετανικής ανθελληνικής στάσης που είχαμε αναφέρει, ανάγεται  πιθανόν στο σχέδιο Ανάν, και στην προσπάθεια «κατασκευής» εθνικού εναέριου χώρου» και θαλάσσιας ζώνης στις βρετανικές βάσεις.
Ο άλλος  λόγος απλά τον υποπτευόμαστε, και έχει να κάνει με εταιρίες κολοσσούς στον τομέα της ενέργειας, και στην προσπάθεια εκμετάλλευσης των κυπριακών κοιτασμάτων.  Ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ , δήλωσε ότι «στην περιοχή δουλεύουμε με την Shell».
Την γνωστή αγγλοολανδική εταιρεία κολοσσό. Έτσι εξηγείται λοιπόν, η στάση της Βρετανίας που προσπαθεί με «νύχια και με δόντια», να αρπάξει αυτά που πάντα επιβουλεύονταν στην μαρτυρική Κύπρο. Και ίσως αυτή η συνεργασία να μαρτυρά γενικώς την βρετανική στάση τα τελευταία 40 χρόνια. Όπως και η Γαλλία με το σχέδιο Ντε Γκώλ  την δεκαετία του 1960 , στην ουσία δεν «έφυγε» ποτέ από τα αποικίες της στην Αφρική , έτσι και η Βρετανία συμπεριφέρεται στην Κύπρο σαν επικυρίαρχος στην Νήσο. Πολλά εξηγούνται και βγαίνουν στην επιφάνεια, διότι τίποτα δεν μένει  για πάντα κρυφό.
pentapostagma.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΣΗΜΕΡΑ Η ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ H ‘’MOBIL”
Exxon Mobil: Αγνοεί τις κυρώσεις και προχωρά στην εξόρυξη πετρελαίου στην Αρκτική σε συνεργασία με τη Rosneft
Το 1947 στην Αρκτικό Ρώσοι επιστήμονες ανακάλυψαν μία υποθαλάσσια οροσειρά πού έφτανε μέχρι την Γροιλανδία και την ονόμασαν Λομονοσοφ .
Αυτὴ ἡ οροσειρά γεωλογικὰ είναι συνέχεια της Σιβηρίας.
Το 1982 υπογράφτηκε στην ΟΗΕ το διεθνὲς δίκαιο της θάλασσας πού καθορίζει τα θέματα της υφαλοκρηπίδας στα 12 ναυτικὰ μίλια απὸ τις ακτές.
Με το διεθνὲς δίκαιο της θάλασσας δεν έχουν συμφωνήσει και δεν το έχουν υπογράψει δύο χώρες οι ΗΠΑ (λόγω αρκτικής) και ἡ Τουρκία (λόγω Αιγαίου).
Σύμφωνα με το δίκαιό του ΟΗΕ αν μία χώρα χει υποθαλάσσια οροσειρά ἡ οποία είναι γεωλογική συνέχεια μίας εξωτερικής γεωλογικής διαμόρφωσης τότε ἡ υφαλοκρηπίδα της επεκτείνεται μέχρι 12 ναυτικά μίλια απὸ το τέλος της υποθαλάσσιας οροσειράς.
Επομένως ἡ υφαλοκρηπίδα της Ρωσίας με βάση το δίκαιο φτάνει μέχρι την Γροιλανδία και έτσι όλη ἡ Αρκτική της ανήκει. Στον βόρειο πόλο όμως είναι το 25% των υδρογονανθράκων και άρα ἡ Ρωσία έχει την δυνατότητα να γίνει ἡ μεγαλύτερη ενεργειακή δύναμη του κόσμου.
Αυτὸς είναι ὁ λόγος πού δεν υπόγραψαν το δίκαιο οι ΗΠΑ. Απ την άλλη ἡ Τουρκία γνωρίζοντας ότι αν εφαρμοστεί το δίκαιο δεν έχει υφαλοκρηπίδα πού να έχει κοιτάσματα δεν το υπόγραψε και έθεσε ως αιτία πολέμου την εφαρμογή του στο Αιγαίο.
Επομένως ἡ Ελλάδα αν τολμήσει να το εφαρμόσει θα οδηγηθεί σε σύγκρουση.
Ουσιαστικά όμως οι ευρωπαίοι και οι αμερικανοί μέσω της Ελλάδας δημιουργούν τετελεσμένο για την κατάργηση και την μη εφαρμογή του δίκαιου έτσι ώστε και ἡ Ρωσία να χάσει την Αρκτική.
ΣΗΜΕΡΑ Η ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ H ‘’MOBIL”
Exxon Mobil: Αγνοεί τις κυρώσεις και προχωρά στην εξόρυξη πετρελαίου στην Αρκτική σε συνεργασία με τη Rosneft
Αγνοεί τις κυρώσεις προς τη Ρωσία και συνεχίζει κανονικά με τα σχέδιά της για εξόρυξη πετρελαίου στην Αρκτική η αμερικάνικη Exxon Mobil, μια κίνηση που έγινε δεκτή με θέρμη από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία παγκοσμίως, ανακοίνωσε την έναρξη των επιχειρήσεων εξόρυξης το Σάββατο, σε συνεργασία με την ρωσική Rosneft.
“Η επιτυχία των εταιρειών εξαρτάται από την επιτυχημένη διεθνή συνεργασία” δήλωσε το Σάββατο ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε τηλεδιάσκεψη με τον CEO της Rosneft, Ιγκόρ Σετσίν, και τον επικεφαλής της ExxonMobil, Γκλεν Γουόλερ.
"Οι επιχειρήσεις, τόσο οι ρωσικές όσο και οι ξένες, αντιλαμβάνονται ότι παρά τις τρέχουσες πολιτικές δυσκολίες, πρέπει να υπερισχύει η κοινή λογική” πρόσθεσε.
Αν και οι κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών προς τη Ρωσία για την εμπλοκή της στην ουκρανική κρίση δεν απαγορεύουν τις κοινές δραστηριότητες ρωσικών και αμερικανικών εταιρειών, έχουν ως στόχο να κλείσουν τη στρόφιγγα δολαρίων προς τη Rosneft και να απαγορεύσουν την πρόσβαση της στις νέες τεχνολογίες.
ΣΧΟΛΙΟ: ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ με εντολή των Αμερικανών παίζουν ‘’παιχνίδια’’ στο Αιγαίο, ρίχνοντας στάχτη στα μάτια του κόσμου, για τις κοινές συμφωνίες που υπογράφουν Αμερική και Ρωσία