Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Τα SOS για τη ρύθμιση οφειλών προς τα ταμεία μέχρι 100 δόσεις

Euros (2)«Ασπιρίνη» χωρίς αποτέλεσμα ενδέχεται να αποδειχθεί η νέα ρύθμιση έως 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Το « nez.gr » παρουσιάζει και αναλύει την εγκύκλιο που εξέδωσε τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.
Κρίσιμης σημασίας παράμετρος και απαραίτητη προϋπόθεση για την υπαγωγή στο νέο σύστημα ρύθμισης οφειλών είναι η υποβολή των αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων (όπου αυτή προβλέπεται) και η πιστοποιημένη καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από 1 Οκτωβρίου 2014 και εφεξής.
Αυτό, φυσικά, για πολλούς από τους οφειλέτες των ταμείων παραμένει βασικό εμπόδιο για την υπαγωγή τους σε αυτή, με δεδομένο ότι ένα μεγάλο ποσοστό ήδη έχουν περιέλθει κάτω από το όριο του «κατωφλιού» της φτώχειας.
Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στη νέα ρύθμιση ορίζεται η τελευταία εργάσιμη ημέρα του Μαρτίου 2015. Δεδομένου ότι το δικαίωμα υπαγωγής στο νέο σύστημα ρύθμισης οφειλών ασκείται έως τις 31/3/2015, απαραίτητη προϋπόθεση υπαγωγής, αποτελεί η συνεπής καταβολή των τρεχουσών εισφορών των προηγούμενων της υπαγωγής μηνών.
Τα βασικά σημεία της ρύθμισης
  • Οι οφειλές δύνανται να ρυθμιστούν σε έως 100 δόσεις
  • Το ετήσιο επιτόκιο από 1-1-2013, με το οποίο βαρύνεται η κύρια οφειλή η οποία ρυθμίζεται, μειώνεται σε 4,56%
  • Προβλέπεται η υποβολή αίτησης άπαξ επανένταξης στη ρύθμιση, σε περιπτώσεις απώλειάς της για λόγους ανωτέρας βίας
  • Λαμβάνεται μέριμνα προκειμένου να εξασφαλιστεί η ίση μεταχείριση μεταξύ των οφειλετών που υπήχθησαν στη ρύθμιση της Νέα Αρχής του Ν.4152/2013, όπως ισχύει, και όσων υπαχθούν στη ρύθμιση του παρόντος άρθρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: