Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

"Στο όριο" των 155 βουλευτών ψηφίστηκε ο τελευταίος Προϋπολογισμός της κυβέρνησης Σαμαρά (UPD)

Ούτε μία ψήφο παραπάνω από τον συνολικό αριθμό εδρών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν πήρε ο τελευταίος -όπως όλα δείχνουν-Προϋπολογισμός της κυβέρνησης Σαμαρά: Υπέρ ψήφισαν 155, κατά 134 κι ένα «παρών».


Υπέρ ψήφισαν 155 (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και η ανεξάρτητη βουλευτής Κατερίνα Μάρκου η οποία διατηρεί σχέση με στέλεχος του ΠΑΣΟΚ μετά το διαζύγιό της και προσμετράται στις κυβερνητικές ψήφους, πλέον), «κατά» ψήφισαν 134 ενώ υπήρξε και ένα «παρών» από τον ανεξάρτητο βουλευτή Γρηγόρη Ψαριανό (στις κυβερνητικές ψήφους σίγουρα και αυτός στην προεδρική εκλογή).

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αχμέτ Χατζηοσμάν έστειλε επιστολή με την οποία ανακοινώνει ότι δεν μπορούσε να παραστεί για λόγους υγείας και δήλωσε ότι θα ψήφιζε τον προϋπολογισμό στο σύνολό του. Ωστόσο η ψήφος του δεν προσμετρήθηκε.

Νωρίτερα, στην ομιλία του, ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε ευθεία προειδοποίηση στους ανεξάρτητους βουλευτές για την στάση τους κατά τον προϋπολογισμό: «Οποιος υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό, θα παρατείνει το βίο της κυβέρνησης [...] Το <όχι> σήμερα ισοδυναμεί με <όχι> και στην εκλογή Προέδρου. Ενα <όχι> σήμερα που θα γίνει <ναι> αύριο δεν δικαιολογείται παρά μόνο ως αποτέλεσμα μεθοδεύσεων» είπε με έμφαση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιμένοντας ουσιαστικά στα περί «κουμπαρά».

Απαντώντας στα περί «αποστασίας» που αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ για όσους ψηφίσουν υπέρ εκλογής προέδρου Δημοκρατίας, ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε στον Αντώνη Σαμαρά ειρωνικά: «Σας πειράζει μόνο να ακούτε τη λέξη <αποστασία>, ίσως γιατί σας θυμίζει άλλες εποχές στις οποίες είχατε πρωταγωνιστήσει» είπε. Ο αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι οι βουλευτές έχουν το δικαίωμα να έχουν διαφορετική άποψη αλλά ζήτησε «να βγει ντόμπρα και παστρικά να το πει σήμερα που αποφασίζουμε για αν θα δώσουμε παράταση στην κυβέρνηση ψηφίζοντας τον προϋπολογισμό».

Σενάρια για επίσπευση των διαδικασιών της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας πυροδότησε η ομιλία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για τον προϋπολογισμό.

Η περιγραφή των επόμενων κινήσεων, την οποία πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός, οδηγεί αρκετούς στο συμπέρασμα ότι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας μπορεί να προηγηθεί της έναρξης της διαδικασίας για συνταγματική αναθεώρηση, η οποία ήταν προγραμματισμένη για το επόμενο δεκαήμερο.

«Ψήφιση προϋπολογισμού, εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και συνταγματική αναθεώρηση» είπε ο κ. Σαμαράς, με ορισμένους να αναφέρουν ότι η κρίσιμη διαδικασία της εκλογής ΠτΔ μπορεί να γίνει στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, μετά τη συνάντηση της Τετάρτης μεταξύ του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου και του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ή στις αρχές της επόμενης.

Την ίδια στιγμή, πηγές από το ΠΑΣΟΚ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο της επίσπευσης της διαδικασίας. Σημειώνουν ότι, εάν στη συνάντηση που θα πραγματοποιήσει ο κ. Βενιζέλος με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών (10-11 Δεκεμβρίου) κλείσει το περιεχόμενο της συμφωνίας με τους εταίρους, τότε ενδεχομένως να ζητηθεί για την υπογραφή της η εκλογή του ΠτΔ.

Αυτό, όπως αναφέρουν, θα μεταφέρει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες εντός του επόμενου δεκαημέρου, αντί του ερχόμενου Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου.

Οι βουλευτές του Λαϊκού Συνδέσμου από την φυλακή τους απαγορεύθηκε να ψηφίσουν, κατά παράβαση στοιχειωδών συνταγματικών δικαιωμάτων και ποδοπατώντας την ψήφο του ελληνικού λαόύ...

Πιθανότατα έχουμε ήδη πρόκριμα καταψήφισης και της προεδρικής εκλογής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: