Γράφει ο Παναγιώτης Τζαννετάτος  
Ενώπιον της πιο κρίσιμης θεσμικής διαδικασίας που έχει αντιμετωπίσει σε αυτά τα 2,5 χρόνια της λειτουργίας της μπαίνει η Βουλή, η οποία και θα αποφασίσει μέσα στις επόμενες 20 μέρες αν θα συνεχίσει τις εργασίες της ή θα διαλυθεί προκειμένου να προκηρυχθούν εκλογές.
Η πρώτη ψηφοφορία για την Προεδρική εκλογή θα διεξαχθεί μετά τη σχετική απόφαση του Μαξίμου στις 17 του μήνα σε ειδική συνεδρίαση. Σύμφωνα με το Σύνταγμα για να εκλεγεί Πρόεδρος θα πρέπει ο υποψήφιος να συγκεντρώσει τη θετική ψήφο των 2/3 του όλου αριθμού των βουλευτών ή αλλιώς των 200 από τους 300.
Αυτό συμβαίνει επειδή ο Συντακτικός νομοθέτης θεώρησε ότι για να έχει ισχυρή νομιμοποίηση ο Πρόεδρος θα πρέπει να εκλεγεί με όσο το δυνατό μεγαλύτερη πλειοψηφία.
Πάντως κατά τη συνεδρίαση δεν θα υπάρξουν τοποθετήσεις αλλά οι βουλευτές θα κληθούν με ονομαστική και φανερή ψηφοφορία να δηλώσουν την προτίμησή τους ( μέχρι την αναθεώρηση του 1986 και την υπόθεση των έγχρωμων ψηφοδελτίων ήταν μυστική).
Εφόσον κανένας υποψήφιος δεν καταφέρει να συγκεντρώσει αυτή την εξωπραγματική για τα δεδομένα της εποχής πλειοψηφία, η διαδικασία θα επαναληφθεί μετά από πέντε πλήρεις μέρες, δηλαδή στις 23 του Δεκέμβρη. Η διαδικασία θα είναι ίδια με την προηγούμενη όπως και η πλειοψηφία που θα αναζητηθεί (200 βουλευτές).
Κάπως έτσι η βουλή θα κληθεί για τρίτη και τελευταία υπό τη παρούσα της σύνθεση να επιχειρήσει να εκλέξει Πρόεδρο στις 29 Δεκεμβρίου. Αυτή τη φορά όμως η πλειοψηφία που θα απαιτηθεί  θα είναι μικρότερη από τις προηγούμενες δύο κατά 20 βουλευτές (180).
Στη περίπτωση που ο Πρόεδρος εκλεγεί, η Βουλή θα συνεχίσει κανονικά τις εργασίες της. Σε περίπτωση όμως που κανένας από τους υποψηφίους Προέδρους (το πιθανότερο είναι να υπάρξει μόνο ένας) δεν καταφέρει να συγκεντρώσει τα 3/5 του όλου αριθμού των βουλευτών η Βουλή θα διαλυθεί  μέσα σε 10 μέρες (το αργότερο δηλαδή στις 5 Γενάρη) και η χώρα μέσα σε ένα μήνα θα οδηγηθεί υποχρεωτικά σε εκλογές.
Αξίζει να σημειωθεί για την ιστορία ότι η νέα Βουλή που θα σχηματιστεί θα είναι εκείνη που εκλέξει πρόεδρο με πλειοψηφίες 3/5 (180) στη πρώτη διαδικασία, απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151) στη δεύτερη και σχετική πλειοψηφία ( αυτός που λάβει περισσότερες ψήφους) στη τρίτη.