Τρίτη, 16 Δεκεμβρίου 2014

Κινδυνεύει να κλείσει το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Σε αδυναμία λειτουργίας οδηγείται το 2015 το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), λόγω της μεγάλης υποχρηματοδότησης και την αύξηση αριθμού των εισακτέων για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος.

Σε πολλά τμήματα είναι αδύνατη η προμήθεια αναλώσιμων, αντιδραστηρίων και άλλων υλικών που σχετίζονται με την εργαστηριακή εκπαίδευση των φοιτητών, ενώ σχεδόν αδύνατη καθίσταται η δυνατότητα συντήρησης και επισκευών επιστημονικού εξοπλισμού, καθώς και των μεγάλων υποδομών. Παράλληλα, η θέρμανση και το ηλεκτρικό ρεύμα θα πρέπει να περικοπούν τουλάχιστον κατά 20% αυτή τη χρονιά.
Τις ζοφερές συνθήκες λειτουργίας του ΕΚΠΑ περιέγραψαν οι πρυτανικές αρχές χθες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν από κοινού με τους κοσμήτορες των σχολών και τους προέδρους των τμημάτων.

«Το Πανεπιστήμιο βρίσκεται σε δεινή θέση», τόνισε ο πρύτανης του ιδρύματος κ. Θεόδωρος Φορτσάκης, προσθέτοντας ότι εάν η πολιτεία δεν δώσει πρόσθετη επιχορήγηση, το πανεπιστήμιο δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους.

Ο πρύτανης ζήτησε να επιστρέψουν όλοι οι διοικητικοί υπάλληλοι του ιδρύματος που έχουν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας, λέγοντας ότι ο πελώριος φόρτος του διοικητικού έργου, λόγω και των αυξημένων φέτος μετεγγραφών, είναι ανθρωπίνως αδύνατο να αντιμετωπισθεί με το υπάρχον προσωπικό. Επίσης, αναφέρθηκε σε άλλα δύο μεγάλα προβλήματα του Πανεπιστημίου: τη φύλαξη και τον καθαρισμό.

Ο κ. Φορτσάκης ζήτησε να γίνει νομοθετική παρέμβαση ώστε το ίδρυμα να μπορεί να προσλάβει το δικό του προσωπικό φύλαξης και καθαριότητας, ενώ πρότεινε οι απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών να μεταταγούν στο ΕΚΠΑ, όπου υπάρχει στον τομέα αυτό κατεπείγουσα ανάγκη, την ίδια στιγμή που το αποτέλεσμα διαγωνισμών καθαριότητας εξακολουθεί να εκκρεμεί βάσει της κατά νόμον διαδικασίας.

Για επικίνδυνη και σκόπιμη υποβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων, που συνδέεται με την αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος και τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, έκαναν λόγο, από την πλευρά τους, κοσμήτορες σχολών και πρόεδροι τμημάτων του ιδρύματος.

Μετά τη λήξη της συνέντευξης, τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας του ΕΚΠΑ σχημάτισαν μια ανθρώπινη αλυσίδα γύρω απο το κτίριο των Προπυλαίων, σε μια συμβολική κίνηση που στόχο είχε να δείξει ότι το Πανεπιστήμιο κινδυνεύει και απηύθυναν έκκληση στην Πολιτεία.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Thoureios ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις , υβριστικά ή συκοφαντικά θα αφαιρούνται !