Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Διάγγελμα Σαμαρά – Ζητά να εκλεγεί Πρόεδρος για να υπογράψει νέο μνημόνιο – Η απάντηση Τσίπρα

tsipras_samarasΤο θέμα δεν είναι ο Σταύρος Δήμας για την κυβέρνηση. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ζητούν να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να περάσουν τα επόμενα μέτρα (βλ. περαιτέρω «κόψιμο» συντάξεων, αύξηση ΦΠΑ, κ.λπ.) και να υπογράψουν νέα συμφωνία – «μνημόνιο» μέσω της οποίας, όποια κυβέρνηση και αν εκλεγεί στη συνέχεια, να είναι υποχρεωμένη να υπηρετήσει τις προσταγές των δανειστών για την παγίωση της «φτωχοποίησης» σε βάρος της πλειονότητας του κοινωνικού συνόλου. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει μέσα από μια πρώτη ανάλυση του περιεχομένου που είχε το διάγγελμα του πρωθυπουργού την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου.

Ο κ. Σαμαράς, ξεκαθαρίζοντας επί της ουσίας ότι ο ίδιος δεν παραιτείται από πρωθυπουργός, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «είναι εθνική υποχρέωση, πρώτα να τελειώσουμε τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και μετά θωρακισμένοι οικονομικά και πολιτικά, μπορούμε να βρούμε χρονοδιάγραμμα για εθνικές εκλογές, ακόμα και στο τέλος του 2015Καλώ (τους βουλευτές) σε συναίνεση για την εκλογή του Σταύρου Δήμα στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Αυτό άλλωστε προβλέπει η συνταγματική επιταγή… έχει σημασία για την πορεία της χώρας να διαπραγματευθούμε στη συνέχεια την επόμενη μέρα, μετά το τέλος του μνημονίου, και τη νέα συμφωνία θωράκισης της Ελλάδας»!
Πολύ απλά, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι ζητά τη συναίνεση για να διατηρηθούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, ο ίδιος και ο κ. Ε. Βενιζέλος να έχουν τα ηνία της διακυβέρνησης, και όχι μόνο να περάσουν τα μέτρα που ζητά η τρόικα για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, αλλά να διαμορφώσουν και να υπογράψουν μια νέα, επώδυνη για την κοινωνία, συμφωνία – μνημονίου, δεσμεύοντας παράλληλα και την επόμενη κυβέρνηση. Και αυτό, χωρίς να έχει την απαραίτητη για την ορθή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, νωπή λαΪκή εντολή.
Αφήνοντας την ουσία των αποκαλύψεων Καμμένου και Χαϊκάλη (έκανε λόγο για «όργιο αστήρικτων και άθλιων κατηγοριών για δήθεν προσπάθεια εξαγοράς βουλευτών, που πάντα διαψεύδεται, αφού όμως στο μεταξύ έχει δηλητηριάσει τη Δημοκρατία μας») και επιρρίπτοντας ευθύνες τόσο στον κ. Α. Τσίπρα όσο και στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, ο κ. Σαμαράς έταξε έμμεσα και θέσεις σε όσους βουλευτές είναι πρόθυμοι να στηρίξουν τις μνημονιακές πολιτικές δεσμευόμενος ότι μετά την προεδρική εκλογή «μπορεί να υπάρξει διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος, με τη συμμετοχή και άλλων προσώπων που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, ώστε η επόμενη φάση να μας βρει πιο ενωμένους»!
Η απάντηση Τσίπρα
Περίπου την ίδια ώρα, από την Αλεξανδρούπολη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέρριπτε την πρόταση Σαμαρά η οποία, σχεδόν σε τίποτα, δεν άλλαξε επί της ουσίας σε σχέση με όσα ο πρωθυπουργός έλεγε και πριν το νέο διάγγελμα του. «Οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη, πάνω από τα τοκοχρεολύσια, πάνω από τα spreads και τις αγορές» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας τονίζοντας ότι «η συγκυβέρνηση που κρατάει στη ζωή το σάπιο σύστημα και κλέβει το ψωμί από το τραπέζι εν ονόματι των μνημονίων τελειώνει … Η αδιέξοδη και κοινωνικά βάρβαρη πολιτική δεν έχει μέλλον».
Οποιος έχει μάτια βλέπει
Οποιος έχει μάτια βλέπει, τόνισε ο κ. Τσίπρας και όσον αφορά στα πραγματικά «θέλω» της συγκυβέρνησης ανέφερε:
«Οσο και αν επιχειρούν κάποιοι να φέρουν πίσω το 2010 και το 2012 δεν θα τα καταφέρουν. Δεν υπάρχει κρυφή ατζέντα. Υπάρχουν τα προαπαιτούμενα και τα email προς την τρόικα. Δεν υπάρχει παραμύθι όπως η επαναδιαπραγμάτευση.
Υπάρχει η κατάργηση του ΕΚΑΣ. Το τσάκισμα των κύριων και των επικουρικών συντάξεων Η αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα.
Αυτά θέλει να κάνει ο κ. Σαμαράς. Για αυτά ζητάει την ψήφο 180 βουλευτών. Το ξέρει και ο λαός μας και οι βουλευτές».

Δεν υπάρχουν σχόλια: