Τρίτη, 23 Δεκεμβρίου 2014

Παγκόσμια έρευνα πιστοποιεί πώς κυβέρνηση-τρόικα διέλυσαν την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα

Οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα έχουν υποστεί καθίζηση τι στιγμή που η εφορία συνεχίζει να βγάζει φόρους με βάση τις αντικειμενικές αξίες οι οποίες είναι πλασματικές και 3-4 φορές πάνω απόν την εμπορική. Μία
ακόμη παγκόσμια έρευνα για την πορεία των τιμών των κατοικιών έρχεται να πιστοποιήσει την καθίζηση των τιμών στην Ελλάδα, η οποία συνεχίζεται έστω και με επιβραδυνόμενους ρυθμούς.

Σε σύνολο λοιπόν 54 χωρών, η Ελλάδα βρίσκεται στην 52η θέση και παρουσιάζει την τρίτη μεγαλύτερη πτώση στις τιμές των σπιτιών, φθάνοντας το 7,7% στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2014 σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο του 2013, ενώ σε τριμηνιαία βάση το αντίστοιχο ποσοστό πτώσης διαμορφώνεται στο 1,4%. Οι ρυθμοί πτώσης πάντως στην ελληνική αγορά, με βάση τα στοιχεία της διεθνούς εταιρείας συμβούλων ακινήτων Knight Frank, φαίνεται να επιβραδύνουν, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνουν και οι μεσίτες στην τελευταία, τριμηνιαία έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδας.

Οι μεσίτες μάλιστα καταγράφουν τώρα δειλό ενδιαφέρον για εξεύρεση ακινήτων μικρής και μεσαίας αξίας, τα οποία θεωρούνται ως «ευκαιρίες» για τους υποψηφίους αγοραστές και αντιμετωπίζονται ως επενδυτικές επιλογές, ή ως εναλλακτικές μορφές εξασφάλισης των αποταμιεύσεων των νοικοκυριών. Το μέσο ποσοστό έκπτωσης που επιτεύχθηκε στις πράξεις αγοραπωλησιών, σε σχέση με την αρχικά ζητούμενη τιμή, εκτιμάται από τους μεσίτες ότι εφθασε το 17% στο γ' τρίμηνο του 2014 ενώ καταγράφονται μεμονωμένα ποσοστά έκπτωσης που φθάνουν και στο 40%.

Ο μέσος απαιτούμενος χρόνος διάθεσης των προς πώληση κατοικιών εκτιμάται σε 8 περίπου μήνες, ενώ το μέσο ποσοστό του τιμήματος αγοραπωλησίας το οποίο καλύφθηκε μέσω του δανεισμού εκτιμάται ότι ανήλθε στο 37%.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Thoureios ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις , υβριστικά ή συκοφαντικά θα αφαιρούνται !