Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Πάτωσαν οι μετοχές εταιρειών στην Ευρώπη μετά την απόφαση Πούτιν να ακυρώσει τον South Stream

putin20  Πάτωσαν οι μετοχές ευρωπαϊκών εταιρειών που είχαν συμβόλαιο για τον αγωγό. «Μπλόφα» της Ρωσίας. Τρομοκρατημένη η Βουλγαρία κατακρίνει για την ματαίωση του South Stream τόσο τη Μόσχα όσο και τις Βρυξέλλες, αλλά ελπίζει αυτό να είναι «μπλόφασ» του Πούτιν

Οι μετοχές ευρωπαϊκών εταιρειών ενέργειας που συμμετείχαν στο πρόγραμμα του South Stream σημείωσαν μεγάλη πτώση. 

Οι μετοχές της γερμανικής χαλυβουργίας Salgitter κατέγραψαν πτώση άνω του 7% στο Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης. Η Salgitter είχε εξασφαλίσει ένα μεγάλο συμβόλαιο στην κατασκευή του αγωγού. 

Πτώση κατά περισσότερο από 8% σημείωσαν επίσης στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου οι μετοχές της ιταλικής εταιρείας Saipem, βασικός μέτοχος της οποίας είναι η ENI. 

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε την Δευτέρα, στην Άγκυρα πως, εξαιτίας της αντίθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ρωσία βρίσκεται σε αδυναμία να συνεχίσει το πρόγραμμα κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, ο οποίος σχεδιάσθηκε για να παρακαμφθεί η Ουκρανία. 

Ο βούλγαρος υπουργός Οικονομίας Μπόζινταρ Λουκάρσκι δήλωσε πάντως σήμερα πως «το σχέδιο δεν έχει τελειώσει όσο δεν έχουμε την επίσημη απόφαση της Ρωσίας», καθώς η απόφαση του προέδρου Πούτιν δεν έχει ακόμη κοινοποιηθεί στη Σόφια. 

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας του βουλγαρικού κοινοβουλίου Μάρτιν Ντιμιτρόφ δήλωσε από την πλευρά του πως ο ρώσος πρόεδρος επιχειρεί μια μπλόφα. «Πρόκειται για μια κίνηση τακτικής εκ μέρους του Πούτιν και της Ρωσίας για να ασκήσουν πίεση στην ΕΕ και στη Βουλγαρία. 
 
Ουδόλως έχουν εγκαταλείψει τον South Stream», δήλωσε στον ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Nova.

pygmi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: