Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

Τι να (μην) προσβλέπουμε για το 2015

Τι να (μην) προσβλέπουμε για το 2015Από την Λούρου Σταυρούλα
  1. Η ISIS δεν φεύγει από το προσκήνιο
Κανείς δεν προβλέπει μια ταχεία ήττα της ISIS, το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος , το οποίο έχει αποδειχθεί ανθεκτικό έξι μήνες από την ξαφνική εισβολή του μέσα από το Ιράκ στις παρυφές της Βαγδάτης.


 Ο Αραβικός κόσμος σε αναταραχή
Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ Ibrahim al Jaafari σύγκρινε πρόσφατα την άνοδο της ISIS  με τον Τριακονταετή Πόλεμο, που διέλυσε μεγάλο μέρος της Ευρώπης στον 17ο αιώνα. Είναι δύσκολο να διαφωνήσεις, καθώς  οι τζιχατζιστές έχουν εξαπλωθεί σε όλο τον αραβικό κόσμο – από τη Βεγγάζη της Λιβύης προς την Σαναά στην Υεμένη. Τέσσερις από τις μεγαλύτερες χώρες της περιοχής βρίσκονται στη δίνη του εμφυλίου πολέμου. Η κατάσταση στη Λιβύη έχει επιδεινωθεί το 2014: τώρα ένα χαοτικό μίγμα των φυλών και ομάδες τζιχαντιστών αγωνίζονται για το έδαφος και το πετρέλαιο. Αναμένουμε την κατάσταση στη Λιβύη για να γίνει  ακόμα χειρότερη το 2015, με την απουσία της κρατικής εξουσίας να ενθαρρύνει επίσης μεγαλύτερα ρεύματα παράνομων μεταναστών.
  1. Ιράν: μια συμφωνία;
Ένας κοινός εχθρός -η ISIS – έχει οδηγήσει σε μια σιωπηρή συμφωνία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν. Αυτό ανοίγει το παράθυρο σε μια ευρύτερη σχέση και εάν οι διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα πετύχουν, είναι ένα από τα μεγάλα ζητήματα του 2015. Οι προθεσμίες για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τον περιορισμένο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν πηγαινοέρχονται . Η κυβέρνηση Obama έχει επενδύσει σημαντικά στην αναζήτηση μιας συμφωνίας από την εκλογή του Προέδρου Hassan Rouhani το 2013, και ο Rouhani είναι πρόθυμος να δείξει στον ιρανικό λαό ότι μπορεί να σταματήσει την οικονομική και πολιτική τους απομόνωση.
  1. Αφγανιστάν: Μια νέα αρχή
«Καλά Χριστούγεννα: Ο Πόλεμος έχει τελειώσει», έτσι φάνηκε στην Καμπούλ καθώς  η Διεθνής Δύναμη Αρωγής για την Ασφάλεια αυτή την εβδομάδα κατέβασε τη σημαία και τελείωσε τις πολεμικές αποστολές.
  1. Μια φορολογική περικοπή χάρη στο πετρέλαιο
Οι περισσότερες προβλέψεις λένε ότι  ο κόσμος θα είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένος από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, καθώς θα κατευθύνουν την ανάπτυξη αυτό το έτος. Η Goldman Sachs προβλέπει ανάπτυξη στις ΗΠΑ κατά 3 % και της Κίνας κατά 7 % , ενώ μεγάλο μέρος της Ευρώπης φαίνεται πως βαδίζει σε θετικό έδαφος .
Οι αριθμοί μπορεί να βελτιωθούν με την ξαφνικά χαμηλότερη τιμή του πετρελαίου. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφέρει ότι η απότομη πτώση της τιμής του αργού πετρελαίου (περισσότερο από 40 %) θα πρέπει να προσθέσει σχεδόν 1 % για την παγκόσμια ανάπτυξη. Για την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, μια χαμηλότερη τιμή του πετρελαίου είναι μια καλή είδηση ​​. Είναι ουσιαστικά μια μείωση φόρου για τους καταναλωτές .
141218130640-putin-presser-story-body (1)
  1. Αλλά για τη Ρωσία ένα άλλο πρόβλημα
Μία από τις πιο ασφαλείς προβλέψεις για το 2015 είναι ότι οι Ρώσοι θα έχουν μια δύσκολη χρονιά. Η ολίσθηση της τιμής του πετρελαίου, τα υψηλά επιτόκια για να υπερασπιστεί το ευάλωτο ρούβλι, η συρρίκνωση της οικονομίας και οι οικονομικές κυρώσεις είναι ένας τοξικός συνδυασμός. Το αναπάντητο ερώτημα είναι πώς ο Πρόεδρος Vladimir Putin θα απαντήσει.
  1. Η Ευρώπη στο τέλμα
Μπορεί το φθηνότερο πετρέλαιο να βοηθήσει την Ευρώπη να αποφύγει μια άλλη ύφεση, όμως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θέλει να λάβει τέτοιο ρίσκο.  Έχει σχεδιάζει να αγοράσει κρατικά ομόλογα και να φέρει την ευρωπαϊκής οικονομίας στη ζωή. Οι χώρες που το έχουν περισσότερο ανάγκη είναι  η Γαλλία και η Ιταλία. Αν πρόεδρος της ΕΚΤ δεν μπορεί να σύρει την Ευρώπη πίσω στην ανάπτυξη, η κατάσταση θα συνεχίσει να σκουραίνει.
  1. Η στροφή της Κίνας
Μια ιστορική μετάβαση είναι σε εξέλιξη στην Κίνα: η «στροφή» από μια οικονομία που βασίζεται στην ύπαρξη «εργαστήρι του κόσμου» σε μια εγχώρια κατανάλωση. Η κινεζική ηγεσία περπατά σε μια λεπτή γραμμή μεταξύ της αύξησης και την εισαγωγή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνουν καταστολή της διαφθοράς των θεσμών. Το επόμενο έτος θα είναι ένα κρίσιμο στάδιο αυτής της μετάβασης .
  1. Μια μεγάλη χρονιά για εμπορικές συμφωνίες;
Ένα άλλο πεδίο δοκιμών για τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου θα είναι το εμπόριο. Η πρόσφατη συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας για τη μείωση των δασμών επί των προϊόντων της τεχνολογίας των πληροφοριών είναι ένα ελπιδοφόρο σημάδι, αλλά ο Edward Alden στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων σημειώνει ότι «μεγάλες αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία έχουν ωριμάσει σε παγκόσμιους παίκτες, κάνοντας δυσκολότερο να επιτευχθούν συμφωνίες από όταν κατείχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη το μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού». Μια σειρά από διεθνείς συναντήσεις το 2015 θα είναι κρίσιμες για τον τρόπο που ο κόσμος διαχειρίζεται τις εμπορικές συμφωνίες.
polar
  1. Το κλίμα γίνεται θερμότερο
Ο κόσμος περίμενε μια ουσιαστική πρόοδο μετά τις συνομιλίες για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τη σύνοδο κορυφής της Κοπεγχάγης πριν από πέντε χρόνια. Εν τω μεταξύ, η γη συνεχίζει να γίνεται θερμότερη- το 2014 ήταν 1 βαθμό Κελσίου θερμότερη από το μέσο όρο 1961-1990. Όλα βασίζονται στη διάσκεψη του Παρισιού που θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο .
  1. Ζωή στον Άρη
Τις τελευταίες εβδομάδες, ένα μικρό όχημα που ονομάζεται «Περιέργεια» ανακάλυψε ανεξέλεγκτες διακυμάνσεις στα επίπεδα του μεθανίου στην επιφάνεια του Άρη. Γιατί αυτό είναι συναρπαστικό; Στη Γη, το περισσότερο μεθάνιο παράγεται βιολογικά. Αν τελικά επιβεβαιωθεί αυτό θα έδειχνε κάποια μορφή πρωτόγονης ζωής στον πλανήτη.
  1. Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων
Είναι μια πεζή περιγραφή ενός σύνθετου και ισχυρού φαινόμενου που είναι έτοιμος να προσγειωθεί σε μας – μια μαζική αύξηση στα δεδομένα που δείχνουν τι κάνουμε, πότε και που. Τίποτα από αυτά δεν συμβαίνει σε ένα ημερολογιακό έτος, αλλά από το 2020 σύμφωνα με αναλυτές του κλάδου πληροφορικής Gartner θα υπάρχουν 26 δισεκατομμύρια συνδεδεμένες συσκευές που θα παράγουν και θα καταναλώνουν δεδομένα, επικουρούμενη από την έκρηξη σε wearable τεχνολογία, όπως έξυπνα γυαλιά και ρολόγια. Έτσι, οι επιχειρήσεις θα επενδύσουν σε μεγάλο βαθμό το 2015 ( και όχι μόνο) στην αποθήκευση δεδομένων, ανάλυση και ανάκτηση.
fifa
  1. Σφύριγμα για τη FIFA
Το κυβερνών σώμα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου – FIFA – έχει περάσει τα τελευταία χρόνια σε κρίση με τον τρόπο που η Ρωσία και ειδικά το Κατάρ επιλέχθηκαν για να φιλοξενήσουν τα επόμενα δύο Παγκόσμια Κύπελλα . Μια έρευνα ανατέθηκε αλλά τα ευρήματά της ήταν τόσο δύσκολα ερμηνεύσιμα  και Διοικούσας Επιτροπής της FIFA αναφέρει ότι θα δημοσιεύσει μια επιμελημένη έκδοση της έκθεσης . Το ερώτημα είναι αν αυτό θα επιφέρει πραγματική μεταρρύθμιση στη FIFA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: