Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Τι δείχνουν οι μυστικές δημοσκοπήσεις της Κουμουνδούρου

Οι διαφορές φτάνουν μέχρι και τις επτά μονάδες, δεν είναι όμως ακόμη «κλειδωμένη» η αυτοδυναμία εκτιμούν στο ΣΥΡΙΖΑ.
Εκλογικό θρίαμβο ακόμη και με επτά μονάδες διαφορά, αλλά όχι κατ' ανάγκην αυτοδυναμία, και τη ΝΔ ίσως κάτω από το όριο του 30% βλέπουν, σήμερα, Τετάρτη πριν τις εκλογές, τα επιτελεία της Κουμουνδούρου στη φωτογραφία της στιγμής.

Ο βασικός λόγος

Για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που επεξεργάζονται τις δημοσκοπήσεις (γνωστές και κρυφές), ούτε ένα... θαύμα δεν θα μπορούσε να φέρει τη νίκη στον Αντώνη Σαμαρά, καθώς ο βασικός λόγος της διαφαινόμενης, όπως υποστηρίζουν στην Κουμουνδούρου, ήττας του πρωθυπουργού είναι οι μεγάλες απώλειες που έχει απευθείας το κόμμα του προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Ένα κύμα που είχε προς στιγμήν ανακοπεί με την άνοδο συσπείρωσης της ΝΔ, αλλά όσο περνούν οι ημέρες, φουσκώνει αντί να μειώνεται. Αποτέλεσμα; Η ψαλίδα διευρύνεται...
Οι πιθανές αιτίες μπορεί να είναι πολλές: η απογοήτευση από την οικονομική πολιτική των τελευταίων χρόνων και κυρίως, η πεποίθηση ότι δεν θα αλλάξει κάτι ριζικά στο άμεσο μέλλον με τον κ. Σαμαρά πρωθυπουργό είναι οι πιο ισχυρές, σε συνδυασμό με την απόφαση πολλών, όπως φαίνεται, ψηφοφόρων να δώσουν την πρώτη ευκαιρία στον Αλ. Τσίπρα, ακόμη και αν διαφωνούν ιδεολογικά, έστω και με μια δόση ...ρίσκου από την πλευρά τους. «Μας ψηφίζουν από ανάγκη, όχι από ιδεολογική σύμπτωση», αναγνωρίζει άλλωστε, ακόμη και δημοσίως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτοδυναμία;

Αυτή τη στιγμή λοιπόν στην Κουμουνδούρου προβλέπουν διαφορά 6,5-7% και κοντά στην επίτευξη του στόχου της αυτοδυναμίας,αλλά όχι «κλειδωμένο» (το στόχο). Είναι άλλωστε μια επιδίωξη που εξαρτάται άμεσα και από τα μικρά κόμματα και τα ποσοστά που αθροιστικά θα είναι εκτός Βουλής.
Δεν είναι τελικώς υπερβολή να πει κανείς ότι το όριο αυτοδυναμίας περνά μέσα από τους κ.κ. Παπανδρέου και Καμμένο (στο βαθμό, ασφαλώς, που σωστά οι δημοσκόποι τους έχουν υπολογίσει κοντά στο όριο του 3%).

Στην Κουμουνδούρου υπολογίζουν πάντως ότι έχουν λαμβάνειν μέχρι και την τελευταία στιγμή πάνω από την κάλπη, και από τις άλλες δύο δεξαμενές (πέραν δηλαδή εκείνης μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ): των κεντροαριστερών και των αριστερών ψηφοφόρων. Ενώ περιμένουν και την έλευση στο κόμμα τους, των ψηφοφόρων εκείνων που θέλγονται από τον εκάστοτε νικητή, κλίμα που αποτυπώνεται και στην με πρωτοφανή ποσοστά (υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ) παράσταση νίκης.

Αττική και περιφέρεια

     Οι πέντε εκλογικές περιφέρειες που συναπαρτίζουν την Περιφέρεια Αττικής, αναμένεται να βαφτούν στα χρώματα του ΣΥΡΙΖΑ και πάλι, όπως και στις ευρωεκλογές, ενώ δεν αποκλείεται να καταγραφούν θηριώδεις διαφορές υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ στην Β' Αθηνών, σκορ που προσπαθεί να αποτρέψει ο πρωθυπουργός με τις περιοδείες του στα «γαλάζια» κάστρα, σημειώνουν οι πολιτικοί του αντίπαλοι.
     Στη Β' Πειραιώς η διαφορά των 17 μονάδων των ευρωεκλογών δεν αποκλείεται να φτάσει ακόμη και τις 25 (!), σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υποψηφίου στην περιφέρεια αυτή, Παναγιώτη Λαφαζάνη. Ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ μεγαλύτερη συμβολική σημασία έχει να διατηρήσει το προβάδισμα στην παραδοσιακά «γαλάζια» Α' Αθηνών, που για πρώτη φορά είχε κατακτήσει στις ευρωεκλογές, με 2,5% διαφορά.
     Ακόμη μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου προ(σ)βλέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ στις ημι-αστικές και αγροτικές περιφέρειες: τα μηνύματα ακόμη και στις πιο ...άγονες γι' αυτούς περιφέρειες, είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά, με μαζική μεταφορά συντηρητικών ψηφοφόρων υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.
Κυριακή κοντή γιορτή...

Δεν υπάρχουν σχόλια: