Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Για το οικονομικό και αντιμεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα, όχι για το χρέος, η ρήξη Τσίπρα με την Ευρωζώνη

του Ραφαήλ Μεν. Μαϊόπουλου

1. Ο κίνδυνος της σύγκρουσης με την Ευρωζώνη δεν προέρχεται από τη γνωστή θέση του ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα του
χρέους (διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους κ.λ.π.).

Για το πρόβλημα του χρέους θα βρεθεί μια λύση (επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του, μείωση του επιτοκίου κ.λ.π.) που ο κ. Τσίπρας δεν θα μπορέσει να μην την αποδεχτεί (γνωστές οι δηλώσεις Σταθάκη και άλλων).  

Ο κίνδυνος προέρχεται από την άρνηση του κ. Τσίπρα να αναγνωρίσει τις Συμφωνίες των προηγούμενων κυβερνήσεων με την Ευρωζώνη και τη «δέσμευσή» του να μη ζητήσει παράταση του ισχύοντος Προγράμματος, αλλά να το καταργήσει και να εφαρμόσει το «Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης», «άμεσα και ανεξάρτητα από τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές”!

2. Τις απαιτήσεις αυτές του κ. Τσίπρα είναι αδύνατο να τις δεχτούν οι κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια των χωρών της Ευρωζώνης.

  Αφού, πέραν άλλλων, το «Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης» επιφέρει αύξηση των δαπανών και μείωση των εσόδων του κράτους, ενώ προβλέπει αύξηση του ελέγχου και της συμμετοχής του κράτους στην οικονομία, έλεγχο της ιδιοκτησίας και της διοίκησης των Τραπεζών, ανατροπή των μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων που έχουν ήδη ξεκινήσει κ.τ.τ. και αγνοεί παντελώς την αύξηση της παραγωγικότητας (χακτηριστικό ότι η λέξη “παραγωγικότητα” δεν αναφέρεται ούτε μια φορά σ’ αυτό!).

Με δυο λόγια, το “Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης”:

- τινάζει στον αέρα τη δημοσιονομική ισορροπία και τις μεταρρυθμίσεις (που χωρίς αυτά δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη της οικονομίας, βελτίωση της θέσης των πολιτών και μείωση της ανεργίας) και τελικά οδηγεί σε τρισχειρότερη και μόνιμη λιτότητα,

- αντίκειται, σε πολλά σημεία του, στο Κοινοτικό Κεκτημένο και τις Συμφωνίες που έχει υπογράψει η Ελλάδα με την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

3. Τις απαιτήσεις του κ. Τσίπρα τις έχουν ήδη απορρίψει οι ηγέτες της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την απόρριψή τους την έχουν ήδη διαμηνύσει με επαναλαμβανόμενες πανόμοιες δημόσιες δηλώσεις τους:

- “Η (οποιαδήποτε) κυβέρνηση οφείλει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της Ελλάδας προς τους άλλους ευρωπαίους πολίτες για τη συνέχιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί”.

- «Πρώτα θα γίνει η διαπραγμάτευση με την Τρόικα για την ολοκλήρωση του ισχύοντος Προγράμματος, θα ακολουθήσει η διαπραγμάτευση για την προληπτική γραμμή πίστωσης και τελευταία θα διεξαχθεί η διαπραγμάτευση για τη διευθέτηση του χρέους».

4.  Όσο για τη «δέσμευσή»  του να μη ζητήσει παράταση του Μημονίου (μετά τη λήξη του στο τέλος Φεβρουαρίου), ο κ. Τσίπρας έκανε σ’ αυτήν, πριν από λίγες μέρες, μια... μικρή διόρθωση πορείας.

                 Όπως “διευκρίνισε η Κουμουνδούρου”,  “όποια παράταση ενδεχομένως τεθεί στο τραπέζι δεν θα αφορά συζήτηση για επιβολή και εφαρμογή μέτρων, αλλά μόνο για συνολική διαπραγμάτευση του χρέους και της δανειακής σύμβασης”!

(α) Προς διασκέδασή μας μάλλον η θολή αυτή διατύπωση για την παράταση!

Από ποιον, πότε και για πόσο χρονικό διάστημα περιμένει ο κ. Τσίπρας “ενδεχομένως να τεθεί στο τραπέζι” η “όποια” παράταση; Από… την Εσθονία άραγε ή μήπως από τη Σλοβενία;

(β) Φαντάζεται ο κ. Τσίπρας πως, κατά τη “διαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης”, η “συζήτηση” θα γίνει χωρίς αναφορά στους όρους χορήγησης του δανείου;

Αναμένει να συμβεί το παγκοσμίως αδιανόητο, να δίνουν οι δανειστές δάνεια χωρίς όρους;

Και, μάλιστα, ποιοι δανειστές; Δεκαέξι λαοί της Ευρωζώνης, που κάποιοι απ’ αυτούς δανείζονται με τετραπλάσια επιτόκια απ’ αυτά με τα οποία μας δανείζουν!

5.Συμπερασματικά

 Ρήξη με την Ευρωζώνη θα συμβεί όχι για το χρέος αλλά για το οικονομικό και αντιμεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα, αν ο κ. Τσίπρας επιμείνει στην εφαρμογή του.

  Αν δεν επιμείνει, θα υπάρξει ρήξη του κ. Τσίπρα όχι με την Ευρωζώνη αλλά με την Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ.


http://www.antilogoi.gr/

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΝΑ ΣΤΟΝ ΚΑΪΑΦΑ ?
Γράφει ο Ν Βράχος

Αγωνίζονται σήμερα, με νύχια και με δόντια Σαμαράς και Τσίπρας, να ‘’πείσουν’’ τους Έλληνες ότι κάποιος από τους ..δύο μπορεί να εφαρμόσει καλλίτερα τα σχέδια, τα προγράμματα και τις ιδέες του Γιώργου Παπανδρέου, εκείνης της εποχής , που με την πρώτη εφαρμογή τους , έριξαν το έλλειμμα κατά 5% του ΑΕΠ.

Ναι ! Του Γιώργου Παπανδρέου, που έσωσε την Ελλάδα από τη χρεοκοπία, που αγωνίστηκε μόνος του να λειτουργήσει η αλληλεγγύη μεταξύ των ευρωπαίων και να σωθεί η Ευρώπη.

Δηλαδή σήμερα το δίλημμα όπως παρουσιάζεται είναι:
=====================
Ο Σαμαράς απέτυχε και πληρώσαμε πολύ ακριβά, τη λάθος επιλογή μας, αφού δεν έχουμε γνώση και επίγνωση του τι μας υπόσχονται και τι μπορούν ΄η θέλουν να κάνουν, αφ΄ενός και ποιο είναι το παρελθόν τους όσο αφορά τα έργα τους.
Και θα πρέπει , όσοι αγαπάμε τα παιδιά μας να ΕΞΕΤΑΖΟΥΜΕ πολύ σοβαρά και χωρίς κομματικές παρωπίδες τόσο αυτά που μας υπόσχονται όσο και αυτά που θα μπορούσαν να επιτύχουν. Συγχωρήσαμε τον αποτυχημένο νεκροθάφτη των βορείων συνόρων μας, και συνεργάτη των των νταβατζήδων της εποχής και φυσικά του Μητσοτάκη.
Κάθε φορά, που καλούμαστε να επιλέξουμε νέα κυβέρνηση συνήθως, ξεχνάμε όλα όσα έχουν συμβεί και ψηφίζουμε… ποδοσφαιρικά.

Έτσι με αυτό κριτήριο, που συνήθως επιλέγει η μεγίστη πλειοψηφία, προσδιορίζουμε το μέλλον μας και των μέλλον των: [[όσων κλείνει η πόρτα μας]], ανεξάρτητα αν γνωρίζουμε ότι η επιλογή μας είναι επικίνδυνη για την πατρίδα μας , για την οικονομία μας για την κοινωνική μας δικαιοσύνη.

Συγκεκριμένα, σήμερα μας καλεί ο Σύριζα
==================
να επιλέξουμε τον Αλέξη, για να μας ‘’σώσει’’ και αυτός ..με τη σειρά του! Μας υπόσχεται τόσα πολλά, τόσο αντίθετα από αυτά που συμβαίνουν και τόσο..προσοδοφόρα, ώστε να μοιάζει με όνειρο ΄η, και κοροϊδία η όλη κατάσταση των υποσχέσεων. Ποιος είναι ο Τσίπρας, που ξαφνικά ‘’ανέβηκε’’ στο καμπαναριό και διαλαλεί την αθεΐα του? Είναι άγνωστος ο Τσίπρας, ώστε να έχουμε και μερικές αμφιβολίες επιτυχίες , ή είναι ο γνωστός σε όλους μας γιος του του χουντοσυνεργάτη πολυεκατομμυριούχου +Παύλου Τσίμα που μάθαμε τελευταία ότι θησαύρισε επί χούντας και δεν ξέρουν τι έχουν, και που ‘’έγινε’’ αριστερός κάνοντας, παρέα με τους ‘’άλλους’’ αριστερούς Αλαβάνους, οικονομικούς συνεργάτες των χουντικών ρασοφόρων?

Είναι δηλαδή ο Αλέξης ένας νέος που ασχολήθηκε με την πολιτική,
---------------------------------------------------
επειδή κάποιοι(?) τον επέλεξαν λόγω χουντικής πατροφιλίας? Και το ερώτημα είναι: Μας έχει ξεκαθαρίσει μέχρι σήμερα, με βάση τα προβλήματα που έχουμε, τι ακριβώς σκοπεύει και τι ΜΠΟΡΕΙ(?) να επιτύχει?
Οι ΑΝΕΡΓΟΙ, του Καραμανλή και του Παυλόπουλου
είναι σχεδόν ένα εκατομμύριο (1.000.000.000) και δεν μπορούν να περιμένουν αν σε πέντε ΄η σε δέκα χρόνια, όσοι ζουν θα μπορέσουν να βρούν κάποια δουλειά, αφού τόσο η παραγωγή μας , όσο η ανάπτυξή μας βρίσκονται στα τελευταία σκαλοπάτια. Τι σκοπεύει να κάνει και τι ΜΠΟΡΕΙ(?) να κάνει ώστε να μειώσει την ανεργία και ειδικά των νέων?

Ποιος ήταν ο Αλέκος Αλαβάνος, που επέλεξε σχεδόν πραξικοπηματικά να επιβάλλει τον Τσίπρα στην ηγεσία του Σύριζα;
Διαβάζουμε στο διαδίκτυο:
Μέσω του χουντικού Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Κατσώνη , ο Παύλος Τσίπρας συνιδρυτής (με τον Ίωνα Παράσχη ) της τεχνικής εταιρείας «Σκαπανεύς ΑΤΕ» που μαζί με την «ΕΔΟΚ-ΕΤΕΡ» και την «ΑΡΧΙΡΟΔΟΝ» ήσαν οι τρείς εταιρείες που έπαιρναν ΟΛΑ τα Μεγάλα Έργα επί 21ης Απριλίου, συνδέθηκε με την «χριστιανικώτατη» οικογένεια των Αλαβάνων (Κοτσώνης και Αλαβάνοι ήσαν Τήνιοι), η οποία διαχειριζόταν επί 100 χρόνια το χρυσοφόρο Προσκύνημα της Τήνου. Έτσι έμαθε τον
------------------------------------------------------------------------------------------------
μικρό Αλέξη (γεννήθηκε το 1974) ο Αλέκος Αλαβάνος, και γι’ αυτό τον πρότεινε για την Αρχηγία του Συνασπισμού τον Φεβρουάριο του 2008.

Αυτό είναι ..το προσόν του Αλέξη, που αρκεί για να σώσει την Ελλάδα των παιδιών μας?