Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Ρήξη...

Κούλογλου για ψηφοδέλτια ΣΥΡΙΖΑ: Περιορισμένης εμβέλειας, αποκλεισμοί και απολιτικά κριτήρια…

Mε ιδιαίτερα σκληρούς χαρακτηρισμούς κατά του ΣΥΡΙΖΑ, για την διαδικασία κατάρτισης των ψηφοδελτίων, αναφέρεται άρθρο που δημοσιεύει το tvxs.gr του Στέλιου Κούλογλου και κάνει λόγο για "απολιτικά κριτήρια που δεν...
συμβαδίζουν με τις αξίες της αριστεράς".

Σε άρθρο που φέρει την υπογραφή
Άρης Κουμουνδούρος, αλλά “ποστάρεται” στο facebook από τον προσωπικό λογαριασμό του Στέλιου Κούλογλου, τα ψηφοδέλτια χαρακτηρίζονται μεταξύ άλλων
«περιορισμένης εμβέλειας», για «απολιτικά κριτήρια που δεν συμβαδίζουν με τις αξίες της αριστεράς» και για δικαιολογίες που εφευρέθηκαν για να δικαιολογηθούν οι αποκλεισμοί».

Ταυτοχρόνως σημειώνεται ότι το «σύνδρομο του σκαντζόχοιρου» θα αποδειχθεί καταστροφικό, αν ο ΣΥΡΙΖΑ πετύχει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία και κληθεί να σχηματίσει δική του κυβέρνηση, ή οποία θα πρέπει να αξιοποιήσει όλες τις εφεδρείες για να αντιμετωπίσει την κρίση στην Ελλάδα και την υπονόμευση από το εξωτερικό. 

Αν και τα περιορισμένης εμβέλειας ψηφοδέλτια, που στερούν από τον ΣΥΡΙΖΑ την νέα πνοή που χρειαζόταν για να κάνει το δεύτερο αναγκαίο άλμα μετά την νίκη στις ευρωεκλογές και το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, ίσως τελικά εμποδίσουν την επίτευξη μιας ικανοποιητικής και βιώσιμης αυτοδυναμίας.»

Υπενθυμίζεται ότι στις 22 Δεκεμβρίου και πριν την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο γνωστός δημοσιογράφος, που έμεινε τελικά εκτός ψηφοδελτίων ΣΥΡΙΖΑ, είχε δημοσιεύσει άρθρο υπό τον τίτλο “Συναίνεση για Δήμα και εκλογές τώρα” με το οποίο προτείνει στην Κουμουνδούρου να αποδεχθεί την πρόταση του Σταύρου Θεοδωράκη για συμφωνία κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να υπερψηφιστεί από την παρούσα Βουλή ο Σταύρος Δήμας και να προκηρυχθούν εκλογές στα τέλη Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου.

Αναλυτικά, το άρθρο στον ιστότοπο tvxs έχει ως εξής:

Τώρα που τελείωσαν οι πολυήμερες ζυμώσεις και οι εσωκομματικές διαπραγματεύσεις για τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, είναι καιρός να επισημανθούν καταστάσεις που επηρεάζουν την πολιτική μάχη του κόμματος αλλά και της ελληνικής αριστεράς.

Στις εσωκομματικές διαδικασίες για την ανάδειξη των υποψηφίων βουλευτών επαναλήφθηκαν, ίσως σε μεγαλύτερο βαθμό, τα λάθη που παρουσιάστηκαν στις ανάλογες διαδικασίες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Η νοοτροπία του 3% έκανε να αποκλειστούν πρόσωπα που είναι γνωστά και αποδεκτά στις τοπικές κοινωνίες επειδή δεν ανήκαν στον στενό πυρήνα των οργανωμένων δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι, και με την εξαίρεση των ψηφοδελτίων στην Αττική, στα οποία συμμετέχουν τα βασικά, επώνυμα κομματικά στελέχη, στους περισσότερους από τους υπόλοιπους νομούς τα ψηφοδέλτια δεν αντιπροσωπεύουν ούτε την πολιτική επιρροή ούτε την εκλογική απήχηση του κόμματος. Σε πολλές περιπτώσεις, το μοναδικό ..πρόβλημα όσων αποκλείστηκαν είναι ότι είχαν σοβαρές πιθανότητες να εκλεγούν!. Υποψήφιοι δήμαρχοι που σημείωσαν εξαιρετικά αποτελέσματα στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές είχαν την ίδια τύχη. Στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, στις αρχικές ψηφοφορίες αποκλείστηκε και ο υποψήφιος δήμαρχος Τ. Μηταφίδης, παρ΄ ότι είναι οργανωμένος από παλιά στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο φόβος ήταν ότι λόγω της αναγνωρισιμότητας που κέρδισε στις δημοτικές, μπορούσε να εκλεγεί βουλευτής. Αντίστοιχα απολίτικα κριτήρια που δεν συμβαδίζουν με την παράδοση και τις αξίες της αριστεράς επιβλήθηκαν και σε αρκετές άλλες περιπτώσεις, ανεξάρτητα από τις δικαιολογίες που εφευρέθηκαν για τους αποκλεισμούς.

Το ίδιο, η διαπραγμάτευση στο επίπεδο ηγεσίας, που έγινε με κριτήρια συσχετισμών και όχι με βασικό γνώμονα την αξιοποίηση όλων των δυνάμεων, κομματικών και μη, που θα μπορούσαν να φέρουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Δεν υπήρξαν καινοτόμες προτάσεις, όπως της Ρ. Δούρου ή του Γ. Σακκελαρίδη που έδωσαν ένα διαφορετικό στίγμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ετσι οι λίγες διευρύνσεις, είτε πρόκειται για την κυρία Ρ. Μακρή ή για τον κ. Λαπαβίτσα, φαντάζουν περισσότερο σαν αποτελέσματα συμφωνιών και συμβιβασμών κορυφής.

Η πολιτική συμμαχιών με άλλες πολιτικές δυνάμεις παρουσίασε επίσης σοβαρά προβλήματα. Λόγω των στρατηγικών της λαθών και της συνεργασίας με την κυβέρνηση Σαμαρά, η ΔΗΜΑΡ δεν αντιπροσωπεύει μια σοβαρή εκλογική δύναμη. 

Το ίδιο όμως ισχύει και για τους Οικολόγους Πράσινους, με τους οποίους επιτεύχθηκε συμφωνία. Ο εξαναγκασμός, ουσιαστικά, της ΔΗΜΑΡ σε αυτόνομη εκλογική κάθοδο, παρά την στροφή της σε αντιμνημονιακή κατεύθυνση τους τελευταίους μήνες, δίνει την εντύπωση ενός κόμματος που φοβάται τα ανοίγματα και όχι μιας «ήρεμης δύναμης» ηγεμονικής και σίγουρης για τον ευατό της, όπως θα έπρεπε να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Την στιγμή μάλιστα που ακόμη και ο ακροδεξιός Σαμαράς επιχειρεί, για να διασωθεί, ανοίγματα προς στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της λεγόμενης κεντροαριστεράς.

Το «σύνδρομο του σκαντζόχοιρου» θα αποδειχθεί καταστροφικό, αν ο ΣΥΡΙΖΑ πετύχει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία και κληθεί να σχηματίσει δική του κυβέρνηση, ή οποία θα πρέπει να αξιοποιήσει όλες τις εφεδρείες για να αντιμετωπίσει την κρίση στην Ελλάδα και την υπονόμευση από το εξωτερικό. Αν και τα περιορισμένης εμβέλειας ψηφοδέλτια, που στερούν από τον ΣΥΡΙΖΑ την νέα πνοή που χρειαζόταν για να κάνει το δεύτερο αναγκαίο άλμα μετά την νίκη στις ευρωεκλογές και το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, ίσως τελικά εμποδίσουν την επίτευξη μιας ικανοποιητικής και βιώσιμης αυτοδυναμίας...

Από 7imeres μέσω Σίβυλλα

greki-gr.blogspot.gr


Πηγή

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

O Παπαδημούλης υπερασπίζεται το Δι@ύγεια που καταψήφισε!

Η αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ έχει καταντήσει πολιτικό ανέκδοτο καθώς δείχνουν αποφασισμένοι να αντιπολιτευτούν ακόμη και εαυτούς για να αποδείξουν ότι υπάρχουν. Ο Παπαδημούλης καταγγέλλει την κατάργηση του προγράμματος Δι@ύγεια που πριμοδοτεί την αδιαφάνεια. Μόνο που ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε στη βουλή το φερόμενο νομοσχέδιο από τον Ραγκούση. Θυμίζουμε ότι τη Δι@ύγεια υπερψήφισαν οι ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ και καταψήφισαν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ [30/06/2010]

Δεν είναι απλά ανεύθυνοι, είναι και τραγικοί

Ανώνυμος είπε...

ΚΥΡΙΕ ΤΣΙΠΡΑ ΑΝΑΡΩΤΗΣΟΥ ….
Κύριε Τσίπρα,
λογικά , αν ‘’ άκουγε ‘’ ο λαός όλα όσα έχεις πει και έχεις παρουσιάσει , σε όσες μεταλλάξεις έχεις προσπαθήσεις να ‘’δώσεις νόημα’’, θα έπρεπε όχι μόνο να είσαι κάτω από το 3% του ήσουν, αλλ΄επί πλέον να σε έχουν αποκλείσει, από κάθε υποψία πολιτικής επαφής. Θα μπορούσε κάποιος άλλος έντιμος και πατριώτης πολιτικός, να έχει το 60% τουλάχιστον των ελλήνων ψηφοφόρων με το μέρος του, μετά τα τόσα και τέτοια εγκλήματα της συγκυβέρνησης. Εσύ όμως ΑΠΕΔΕΙΞΕΣ ότι είσαι τόσο λίγος και τόσο επικίνδυνος, ίσως περισσότερο και από τον Σαμαρά, που μετά βίας και με απόγνωση σε θέλουν ένας στους τέσσερες Έλληνες.
ΑΝ !!!, δεν μίλαγες καθόλου, ΑΝ! δεν έλεγες τίποτε ίσως μερικοί ξεχνούσαν το βρόμικο ρόλο σου και τις καταστροφές που δημιουργήσατε, για να δείξετε ‘’πατριώτες». Γιατί κάθε φορά που ανοίγεις το στόμα σου , ο λαός μας σκέφτεται, την κυριολεκτικά εμπρηστική παρουσία σου, κατά την ‘’ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ’’ της κυβέρνησης Παπανδρέου, αφού και η κερκόπορτα άνοιξε και συνεχώς υπονομεύατε και ΚΑΙΓΑΤΕ κάθε τι που θα μπορούσε να κάνει ζημιά στην Ελλάδα για να ‘’πέσει’’ ο Παπανδρέου.

Ανώνυμος είπε...

ΚΥΡΙΕ ΤΣΙΠΡΑ ΑΝΑΡΩΤΗΣΟΥ ….
Κύριε Τσίπρα ,
γνωρίζουμε όλοι σχεδόν, με πολλές ολοκληρωμένες λεπτομέρειες, το πόσο βρώμικες προσπάθειες κατέβαλες προκειμένου να υπονομεύσεις την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και έτσι να ‘’συνδράμεις’’ και εσύ, στην ΑΠΕΧΘΗ και προδοτική προσπάθεια των Σαμαρά και Βενιζέλου που καθ΄υπόδειξη και ΕΝΤΟΛΗ Μπαρόζο, διέπραξαν την αντισυνταγματική εκτροπή προδίδοντας ιερά και όσια, αν θεωρείς ότι υπάρχουν?

Είσαι έναν πολιτικό ‘’φρούτο’’
που μόνο με επικίνδυνες ‘’ορμόνες’’ θα μπορούσες να αναπτυχθείς τόσο γρήγορα και τόσο ανεξέλεγκτα. Είμαι ΣΙΓΟΥΡΟΣ, ότι στους κόλπους του Σύριζα ευρίσκονται πολλά ‘’αγκάθια’’ του προσωπικού περίγυρου του επίορκου φυλακισμένου υπουργού, που ήλθαν κοντά σου για εκδίκηση και ‘’ασυλία’’.
Το μόνο σίγουρο είναι, ότι εκεί που σε ανέβασαν γρήγορα οι..ορμόνες, αλλά τόσο γρήγορα θα σε γκρεμίσουν οι δικοί μας ΑΓΩΝΕΣ!!!