Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Λευτεριά στους σκλάβους του Κατάρ

Εξαναγκασμένοι να δουλεύουν κάτω από τον καυτό ήλιο της ερήμου, αιχμάλωτοι, μακριά απ΄το σπίτι τους και χωρίς φαγητό και πόσιμο νερό… χιλιάδες εργάτες στο Κατάρ είναι οι σκλάβοι της εποχής μας. Όμως εμείς μπορούμε να τους απελευθερώσουμε.  

Πέρσι, μέρα παρά μέρα ένας εργάτης έχανε τη ζωή του δουλεύοντας σε έργα κόστους 1 δις δολαρίων για το Μουντιάλ του 2022 στο Κατάρ. Ένα μεγάλο μέρος των έργων είναι υπό τη διαχείριση μιας αμερικανικής εταιρίας της οποίας η γενική διευθύντρια κατοικεί σε μια ήσυχη γειτονιά στο Κολοράντο. Αν πάνω από 1 εκατ. από εμάς συσπειρωθούμε στο όνομα της ελευθερίας, μπορούμε να της την έχουμε στημένη κάθε φορά που βγαίνει απ΄το σπίτι της για να πάει στη δουλειά της ή για να κάνει σκι, ώστε να έρχεται αντιμέτωπη με την έκκλησή μας …μέχρι να πάρει θέση.  

Με την ίδια τακτική πείσαμε την αλυσίδα ξενοδοχείων Hilton να προστατέψει θύματα σωματεμπορίας -- πάρε μέρος στην επείγουσα έκκληση για να ελευθερώσουμε τους σύγχρονους σκλάβους του Κατάρ:https://secure.avaaz.org/el/bloodiest_world_cup_loc/?bSBxOib&v=54311


Η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται στο πρόγραμμα “έκτακτων εργατών” του Κατάρ, το οποίο με την υπόσχεση μιας καλής δουλειάς δελεάζει εργάτες από χώρες όπως το Νεπάλ κι η Σρι Λάνκα, όμως όταν φτάνουν εκεί οι εργοδότες τους κατάσχουν τα διαβατήριά τους και τους υποχρεώνουν να δουλεύουν εξοντωτικά ωράρια κάτω από 50 βαθμούς Κελσίου, με καμία ελπίδα διαφυγής.  

Η Αμερικανική εταιρία CH2M Hill ρίχνει την ευθύνη στους τοπικούς εργολάβους και στους νόμους του κράτους, αλλά ή CH2M Hill είναι το μεγάλο όνομα στην κατασκευή του Μουντιάλ. Η γενική διευθύντρια μπορεί και οφείλει να διασφαλίσει ότι δεν θα έχουμε άλλα 7 χρόνια θανάτων των εργατών. Θα μπορούσε ακόμη και να απειλήσει ότι θα αποσυρθεί απ΄τα έργα αν δεν αλλάξει το σύστημα.  

Η
CH2M Hill έχει την υποχρέωση να βοηθήσει να καταργηθεί αυτή η σύγχρονη μορφή σκλαβιάς. Η φωνή μας μπορεί να πείσει την CH2M Hill να λάβει δημόσια θέση, δίνοντας το παράδειγμα και σε άλλες εταιρίες, μέχρι να απελευθερωθεί κι ο τελευταίος εργάτης. Κάνε κλικ παρακάτω για να συμμετέχεις -- μόλις συγκεντρώσουμε 1 εκατ. υπογραφές, θα τις παραδώσουμε απευθείας στη γενική διευθύντρια της CH2M Hill, Ζακλίν Χίνμαν… ξανά και ξανά και ξανά:

https://secure.avaaz.org/el/bloodiest_world_cup_loc/?bSBxOib&v=54311

Μια μεγάλη, παγκόσμια κατακραυγή τη σωστή στιγμή μπορεί να σώσει χιλιάδες ζωές. Όταν τα ξενοδοχεία Hilton δεν έκαναν αυτά που έπρεπε για να προστατεύσουν γυναίκες και νεαρά κορίτσια από τους σωματέμπορους που χρησιμοποιούσαν τα ξενοδοχεία τους, η ομάδα του Avaaz παρέδωσε τις υπογραφές στο κατώφλι του γενικού διευθυντή και αμέσως η εταιρία έλαβε μέτρα. Ας το κάνουμε ξανά.  

Με ελπίδα,
Emma, Nell, Mais, Ricken, Alice κι ολόκληρη η ομάδα του Avaaz.   ΠΗΓΕΣ:  

Έκθεση σοκ: Εργάζονται ως σκλάβοι για το Μουντιάλ του 2022 (News247) http://news247.gr/eidiseis/kosmos/news/ekthesh-sok-ergazontai-ws-sklavoi-gia-to-moyntial-toy-2022.2702616.html  

Κατάρ: Ένας νεκρός εργάτης κάθε μέρα στα έργα για το Μουντιάλ του 2022 (Left.gr)
https://left.gr/news/katar-enas-nekros-ergatis-kathe-mera-sta-erga-gia-moyntial-toy-2022  

Αποκάλυψη για φόρο αίματος στους εργάτες του Κατάρ για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 - Death toll among Qatar’s 2022 World Cup workers revealed (The Guardian) http://www.theguardian.com/world/2014/dec/23/qatar-nepal-workers-world-cup-2022-death-toll-doha

Χτίζοντας ένα Καλύτερο Παγκόσμιο Κύπελλο - Building a Better World Cup (Human Rights Watch)
http://www.hrw.org/sites/default/files/reports/qatar0612webwcover_0.pdf  

Σε ένα πρότζεκτ του Κατάρ που εποπτεύουν Αμερικανοί, Εργάτες Πεθαίνουν Σχεδόν Καθημερινά - At a Qatar Project Overseen by Americans, Workers Die Almost Daily (Bloomberg)
http://www.bloomberg.com/bw/articles/2013-09-26/at-a-qatar-project-overseen-by-americans-workers-die-almost-daily  

Το Κατάρ κατηγορείται ότι χασομέρησε σχετικά με τη σωστή μεταχείριση των μεταναστών εργατών - Qatar accused of dragging its feet over treatment of migrant workers http://www.theguardian.com/world/2014/nov/12/qatar-accused-dragging-feet-migrant-workers-world-cup-amnesty  

Το Κατάρ ρισκάρει να χάσει το Παγκόσμιο Κύπελλο αν δεν κάνει εργασιακές μεταρρυθμίσεις - Qatar risks losing World Cup without job reform (Reuters) http://sports.yahoo.com/news/qatar-risks-losing-world-cup-without-job-reform-124324042--sow.htmlΤο Avaaz είναι ένα κίνημα 40 εκατ. πολιτών απ’όλο τον κόσμο
το οποίο αγωνίζεται για να διασφαλίσει ότι οι απόψεις και οι αξίες των λαών του κόσμου όχι μόνο ακούγονται, αλλά και διαμορφώνουν παγκόσμιες πολιτικές αποφάσεις. (Η λέξη ‘Avaaz’ σημαίνει ‘φωνή’ ή ‘τραγούδι’ σε πολλές γλώσσες.) Τα μέλη του Avaaz βρίσκονται σε κάθε γωνιά του πλανήτη και η ομάδα μας είναι διασκορπισμένη σε 18 χώρες και 6 ηπείρους, και λειτουργεί σε 17 γλώσσες. Μάθε περισσότερα για τις μεγαλύτερες εκστρατείες του Avaaz εδώ, ή ακολούθα μας στο Facebook και το Twitter.

Λαμβάνεις αυτό το email επειδή στις 2014-12-18 υπέγραψες το ψήφισμα "24 ώρες για να σώσουμε τα δάση μας" χρησιμοποιώντας τη διεύθυνση email: thoureios.news@gmail.com.
Για να βεβαιωθείς ότι τα emails από το Avaaz εμφανίζονται στα εισερχόμενά σου, παρακαλούμε πρόσθεσε το avaaz@avaaz.org στις επαφές σου. Αν θέλεις να αλλάξεις το email σου, τη γλώσσα ή άλλα στοιχεία σου επικοινώνησε μαζί μας ή αν θέλεις να σταματήσεις να λαμβάνεις emails κάνε κλικ εδώ.

Αν θέλεις να επικοινωνήσεις με το Avaaz, παρακαλούμε μην απαντήσεις σ’αυτό το email. Αντ'αυτού, γράψε μας μέσω αυτής της σελίδας: www.avaaz.org/el/contact ή πάρε μας τηλ. στο +1-888-922-8229 (ΗΠΑ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: